Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat zijn de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen in je zorgverzekering?

Alternatieve geneeswijzen kun je verzekeringen in een aanvullende zorgverzekering. Verzekeraars zijn bereid om een ruime vergoeding te geven, maar er gelden maximale bedragen per dag. Daarom is de kans groot dat je jouw behandeling niet volledig krijgt vergoed. Dat vormt de grootste beperking bij het verzekeren van alternatieve geneeswijzen.

Ga snel naar:

alternatieve-geneeswijzen-1.png

Alternatieve geneeswijzen worden ook wel complementaire geneeswijzen genoemd. Het is geen vervanging voor de zorg die je krijgt van medische specialisten. Toch kun je baat hebben bij behandelingen door een alternatieve genezer. Omdat deze vorm van zorg niet wetenschappelijk is aangetoond zit dekking ervan niet in de basisverzekering. Je hebt een aanvullende verzekering nodig om de kosten van alternatieve zorg gedekt te krijgen vanuit de zorgverzekering. Maar let op! Verzekeraars hebben een maximale vergoeding per dag.

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Het is een verzameling van behandelmethodes die niet horen bij de reguliere geneeskunde. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan homeopathie, Chinese geneeskunde, natuurgeneeskundige behandelingen en acupunctuur. Er is geen of onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze behandelingen. Dit wil echter nog niet zeggen dat je geen baat kunt hebben bij alternatieve geneeswijzen.

Wat zijn aandachtspunten bij het verzekeren van alternatieve geneeswijzen?

Op drie manieren kan de dekking uit de zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen beperkt worden. Verzekeraars beperken op de volgende manieren de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen:

  • Maximale vergoeding per jaar (bijvoorbeeld maximaal € 500 per jaar).
  • Maximale vergoeding per dag (de verzekeraar betaalt niet meer dan € 40 per dag. Als een behandeling € 80 kost, betaal je dus de helft zelf).
  • Je krijgt alleen een vergoeding voor behandelingen die de verzekeraar erkent.

Heb je recht op een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen?

Omdat het een verzamelnaam is voor alle behandelingen die niet onder reguliere zorg vallen, kun jij je niet verzekeren tegen alle alternatieve geneeswijzen die worden aangeboden. Iemand kan morgen een behandeling bedenken en het aanbieden als een alternatieve geneeswijze. De meeste verzekeraars erkennen een aantal beroepsverenigingen om een wildgroei van mogelijke behandelingen in te dammen. Alleen van behandelaars die aangesloten zijn bij deze organisaties, vergoeden verzekeraars de rekeningen. Het gaat bijvoorbeeld om beroepsorganisaties als de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging en de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP).

De meest gebruikelijke behandelingen

Per vorm van alternatieve geneeswijzen geven wij aan wat het inhoudt en bij welke zorgverzekeraar je deze behandeling kunt meeverzekeren. Klik daarvoor op de behandeling die jij graag vergoed wilt krijgen:

Eigen risico over vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen

De vergoeding komt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het eigen risico heeft alleen betrekking op vergoedingen uit de basisverzekering. Je betaalt dus nooit een eigen risico over vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen.

Verzekeraars beperken de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen

Het lukt niet om alternatieve geneeswijzen voor 100% te verzekeren. Alle verzekeraars hanteren namelijk een maximale vergoeding per dag. Bij de meeste verzekeraars is de vergoeding beperkt tot €35 of € 40 per dag. Er zijn ook verzekeraars met een ruimere vergoeding van € 65 per dag. De ruimere dekkingen zijn vaak ook duurder. De laatste jaren hebben we gezien dat verzekeraars de dekking voor deze vorm van zorg steeds verder beperken. Als deze lijn zich doortrekt, gaat het vinden van een volwaardige dekking steeds lastiger worden.

Weeg de extra premie af tegen de dekking die je krijgt

Als je gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen kun je jezelf afvragen of het verzekeren van deze kosten uit kan. Je gaat bijvoorbeeld vier keer per jaar naar een alternatieve genezer. Hiervoor betaal je een bedrag van € 90 per bezoek. Vanuit de verzekering krijg je een vergoeding van € 40 per keer. Dat is in totaal in één jaar een vergoeding van € 160. Als je meer betaalt dan € 160 aan premie voor de aanvullende dekking voor alternatieve geneeswijzen, kun je beter besluiten om de kosten voor eigen rekening te nemen. De kosten moeten de uitkeringen namelijk niet overtreffen.

Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie