Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Is een aanvullende zorgverzekering afsluiten echt nodig? Of alleen een basisverzekering?

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig of heb ik genoeg aan een basisverzekering? Een aanvullende zorgverzekering is niet nodig voor mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorgkosten maken. Wanneer kun je beter wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Poliswijzer.nl heeft het voor je uitgezocht. Kijk goed wat de aanvullende verzekering vergoedt.

Inhoudsopgave:

een aanvullende zorgverzekering afsluiten

Ondanks dat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, hebben nog steeds de meeste Nederlanders een aanvullende verzekering. Het is de vraag of dat altijd noodzakelijk is. Het zijn vaak (te) uitgebreide pakketten waarvan je maar een deel van de medische zorg echt nodig hebt die je vergoed krijgt. Dat is precies de reden waarom je zorgverzekeringen moet vergelijken! De basisverzekering vergoedt meer dan je waarschijnlijk verwacht.

Aanvullende zorgverzekering in 2024: in welke gevallen verstandig?

Besparen op de zorgpolis doe je slim. Je wilt de maandelijkse premie zo laag mogelijk houden, maar te beperkt verzekeren kan je geld kosten. Het is je eigen keuze hoeveel zekerheid je wenst en wat je daarvoor wilt betalen. Sport je veel en is het risico op blessures daardoor groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. 

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie alleen bij bepaalde chronische aandoeningen. Je krijgt dan pas vergoeding vanaf de 20e behandeling in het eerste jaar dat je voor de chronische aandoening fysiotherapie nodig hebt. 

Heb je kinderen die een beugel krijgen in 2024? Dan is een aanvullende verzekering verstandig. De kosten voor het pakket wegen dan op tegen de vergoeding die je krijgt uit het pakket. Er zijn verzekeraars met een medische selectie voor de kosten van de beugel. Er zijn ook aanvullende pakketten die deze medische acceptatie niet hanteren. Zoek dus de meest ideale zorgverzekering met vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar.

Maak je veelvuldig gebruik van alternatieve geneeswijzen? Overweeg dan om alternatieve zorg mee te verzekeren. Maar kijk daarbij wel of het ook echt uit kan. De premie moet natuurlijk niet hoger zijn dan de vergoeding uit de polis.

Een stappenplan: wanneer heb je aanvullende zorg nodig?

  1. Maak een inschatting van de zorgkosten die je in het nieuwe jaar verwacht en die buiten de dekking van de basisverzekering vallen. Bijvoorbeeld: 6 behandelingen fysiotherapie en € 150 aan aanvullende tandartsverzekering.
  2. Ga na in hoeverre een aanvullende verzekering deze kosten vergoedt en hoeveel premie je moet betalen. Maak hiervoor een vergelijking op Poliswijzer.nl.
  3. Betaal je meer premie dan je vergoed krijgt? Sluit dan géén aanvullende verzekering af. Het is goedkoper om wat geld opzij te zetten om deze kosten zelf te betalen. Aan het eind van het jaar heb je dan misschien zelfs geld over.
  4. Betaal je minder premie dan je vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering? En weet je zeker dat je de zorg ook echt nodig hebt? Sluit dan een aanvullende verzekering af.

Voorbeeld

Je verwacht voor € 800 aan kosten voor alternatieve geneeswijzen. Je gaat 10 keer naar de alternatieve genezer en daarvoor betaal je € 80 per behandeling. Je sluit de aanvullende verzekering speciaal af voor de dekking voor alternatieve geneeswijzen. De aanvullende verzekering vergoedt bijvoorbeeld maximaal € 40 per behandeling. 

In 2024 krijg je dus maximaal een vergoeding van: € 40 x 10 = € 400. Voor de aanvullende zorgverzekering moet je dus niet meer betalen dan: € 400 / 12 = € 33,33. Is de premie hoger? De aanvullende verzekering opzeggen is een aanrader. Nog beter is om een vergelijking te maken. Een andere zorgverzekeraar heeft waarschijnlijk een beter voorstel.

Gebruik onze keuzehulp als je toch twijfelt of een aanvullende zorgverzekering noodzakelijk is.

Rekentool: zoek de aanvullende verzekering bij jouw zorgkosten

Weet je jouw zorgkosten al omdat je bijvoorbeeld een offerte hebt gekregen van je tandarts? Vul de zorgkosten dan in om te zien of een aanvullende zorgverzekering uit kan. Je hoeft niets meer zelf te berekenen.

Voorbeeld: bespaar € 56 met de kostentool

Je verwacht € 500 tandartskosten. Het lijkt misschien logisch om te kiezen voor een tandartsverzekering die € 500 vergoedt. De kostentool laat zien dat het juist voordeliger is om een deel van de tandartskosten zelf te betalen. Je kiest voor 75% tot € 250 euro vergoeding en betaalt zelf de andere helft bij. De premie en het deel dat je zelf betaalt komt in totaal uit op € 1864 (2023). Kies je voor een vergoeding van 100% tot € 500? Dan hoef je zelf niets bij te betalen, maar komt de premie hoger uit op € 1897 (2023). 

Zijn de tandartskosten uiteindelijk lager? Dan heb je nog meer bespaard bij de verzekeraar met € 250 vergoeding.

Aanvullende zorgverzekering: wanneer niet nodig?

Mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorgkosten maken, hebben geen aanvullende zorgverzekering nodig. In de basisverzekering wordt namelijk alle nodige en dure zorg vergoed. Denk daarbij aan een behandeling in een ziekenhuis en medicijnen. 

Als je meer premie betaalt voor de aanvullende zorgverzekering dan je vergoed krijgt, kost het extra verzekeren je geld. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij de aanvullende dekking voor brillen en lenzen. Je bent dan onbewust oververzekerd. Je kunt de aanvullende zorgverzekering opzeggen. Bij het vergelijken kun je zien hoeveel dat scheelt in de totale zorgpremie.

Hoe kan ik een aanvullende verzekering afsluiten?

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar op Poliswijzer.nl is het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen zo gepiept. Wil je een aanvullende verzekering, vul dan je wensen in bij 'Aanvullende dekking' in de vergelijker. 

Je kiest bijvoorbeeld voor minimaal 9 fysiotherapie behandelingen en een tandartsverzekering met een maximale vergoeding van 100% tot € 500. In de resultaten zie je welke zorgverzekeringen het beste aansluiten bij jouw wensen. Ze zijn gerangschikt op prijs. De goedkoopste staat bovenaan.

Ben je er uit welke zorgverzekering het beste bij jou past? Online kun je de zorgverzekering direct afsluiten. Daarna hoef je niets meer te doen. De nieuwe verzekeraar zegt  je huidige zorgverzekering op. 

Een aanvullende verzekering afsluiten doe je alleen als het voor jou noodzakelijk is. Heb je een collectieve zorgverzekering met een korting? Kijk hier kritisch naar. Vaak zitten er te ruime aanvullende verzekeringen in de collectieven. De basisverzekering én de aanvulling kan je verzekering onnodig duur maken. Je houdt de premie betaalbaar door kritisch te vergelijken. 

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: donderdag 28 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie