Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wel of geen aanvullende zorgverzekering nodig?

Heb ik wel of geen aanvullende zorgverzekering nodig? Ben je misschien beter af met alleen een basisverzekering? Een aanvullende zorgverzekering is vaak niet nodig voor mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorgkosten maken. Het aantal overstappers dat in 2022 voor een aanvullende zorgverzekering kiest is met 30% gedaald vergeleken vorig jaar (peildatum: 5 december 2022). Wanneer heb je een aanvullende zorgverzekering echt nodig? Poliswijzer.nl heeft het voor je uitgezocht. Kijk goed wat de aanvullende verzekering vergoedt.

Inhoudsopgave:

aanvullende zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering in 2023: nodig of niet?

Ondanks dat steeds meer mensen hun aanvullende zorgverzekering achterwege laten, hebben de meeste Nederlanders een aanvullende zorgverzekering. Het is de vraag of dat altijd noodzakelijk is. Het zijn vaak (te) uitgebreide pakketten waarvan je maar een deel van de medische zorg nodig hebt die je vergoed krijgt. Dat is precies de reden waarom je zorgverzekeringen moet vergelijken! De basisverzekering vergoedt meer dan je verwacht.

Aanvullende zorgverzekering: wanneer is het verstandig?

Besparen op de zorgpolis doe je met beleid. Je wilt de maandelijkse premie zo laag mogelijk houden, maar te beperkt verzekeren kan je geld kosten. Het is je eigen keuze hoeveel zekerheid je wenst en wat je daarvoor wilt betalen. Sport je veel en is het risico op blessures daardoor groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. 

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie alleen bij chronische aandoeningen. Je krijgt dan pas vergoeding vanaf de 20e behandeling in het eerste jaar waarop de chronische aandoening is ontstaan. 

Heb je kinderen die misschien een beugel moeten? Dan is een aanvullende verzekering verstandig. De kosten voor het pakket wegen dan op tegen de vergoeding die je krijgt uit het pakket. 

Maak je veelvuldig gebruik van alternatieve geneeswijzen? Overweeg het dan mee te verzekeren. Maar kijk daarbij wel of het ook echt uit kan. De premie moet de uitkering uit de zorgverzekering namelijk niet overtreffen.

Mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorgkosten maken, hebben geen aanvullende zorgverzekering nodig. In de basisverzekering wordt namelijk alle nodige en dure zorg vergoed. Denk daarbij aan een behandeling in een ziekenhuis en medicijnen. 

Veel mensen betalen méér premie voor hun aanvullende zorgverzekering dan dat zij daaruit vergoed krijgen van hun verzekeraar. Ze zijn onbewust oververzekerd en kunnen beter de aanvullende zorgverzekering opzeggen of het in ieder geval overwegen. Bij het vergelijken kun je zien hoeveel dat scheelt in de totale zorgpremie.

Welke verzekering past bij mij?

De overheid bepaalt wat de basisverzekering vergoedt. De dekking is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk, maar dat geldt niet voor de aanvullende zorgverzekering. Bij de aanvullende verzekeringen bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de voorwaarden, vergoedingen en de premies. 

De basisverzekering heeft een acceptatieplicht. Dat betekent dat iedereen moet worden geaccepteerd door de zorgverzekeraars. Bij aanvullende zorgverzekeringen mag de zorgverzekeraar zelf bepalen of ze je accepteren of niet. 

De verschillen tussen zorgverzekeraars zijn groot. Eigenlijk kun je de aanvullende zorgverzekeringen van de diverse zorgverzekeraars niet 'gewoon' even naast elkaar leggen, omdat ze niet eenvoudig op het oog te vergelijken zijn. De beste optie is het opstellen van een wensenlijstje. Welke vergoedingen voor zorg vind jij het belangrijkst en welke zorgverzekering past daar het beste bij?

Een stappenplan: wanneer heb je aanvullende zorg nodig?

  1. Maak een inschatting van de zorgkosten die je in het nieuwe jaar verwacht en die buiten de dekking van de basisverzekering vallen. Bijvoorbeeld: 6 behandelingen fysiotherapie en € 150 aan aanvullende tandartsverzekering.

  2. Ga na in hoeverre een aanvullende verzekering deze kosten vergoedt en hoeveel premie je moet betalen. Maak hiervoor een vergelijking op Poliswijzer.nl.

  3. Betaal je meer premie dan je vergoed krijgt? Sluit dan géén aanvullende verzekering af. Het is goedkoper om wat geld opzij te zetten om deze kosten zelf te betalen. Aan het eind van het jaar heb je dan misschien zelfs geld over.

  4. Betaal je minder premie dan je vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering? En weet je zeker dat je de zorg ook echt nodig hebt? Sluit dan een aanvullende verzekering af.

Gebruik onze keuzehulp als je toch twijfelt of een aanvullende zorgverzekering noodzakelijk is.

Tool: zoek de aanvullende verzekering bij jouw zorgkosten

Weet je jouw zorgkosten al omdat je bijvoorbeeld een offerte hebt gekregen van je tandarts? Vul de zorgkosten dan in om te zien of een aanvullende zorgverzekering uit kan. Je hoeft niets meer zelf te berekenen.

kostentool.png

Voorbeeld: bespaar € 56 met de kostentool

Je verwacht € 500 tandartskosten. Het lijkt misschien logisch om te kiezen voor een tandartsverzekering die € 500 vergoedt. De kostentool laat zien dat het juist voordeliger is om een deel van de tandartskosten zelf te betalen. Je kiest voor 75% tot € 250 euro vergoeding en betaalt zelf de andere helft bij. De premie en het deel dat je zelf betaalt komt in totaal uit op € 1880,80. Kies je voor een vergoeding van 100% tot € 500? Dan hoef je zelf niets bij te betalen, maar komt de premie hoger uit op € 1937,40. 

Zijn de tandartskosten uiteindelijk lager? Dan heb je nog meer bespaard bij de verzekeraar met € 250 vergoeding.

Pas op voor onzinnige dekking in de aanvullende zorgverzekering

Heb je voor jezelf bedacht of en voor welke zorg je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten? Vergelijk dan van verschillende zorgverzekeraars de voorwaarden. Het kan zijn dat slechts voor een deel van de behandeling een vergoeding geldt. Of je krijgt wél een vergoeding voor de hele behandeling, maar tot een maximum bedrag per jaar. 

Het is dus niet vanzelfsprekend dat je al je zorgkosten betaald krijgt vanuit een aanvullende zorgverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanvullende dekking voor brillen en lenzen. Het kan voorkomen dat de zorgpremie hoger is dan prijs voor een bril of lenzen. Hierbij is het dus niet verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Ga je alleen aanvullend verzekeren als het nodig is.

Hoe kom ik aan de beste zorgverzekering?

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar op Poliswijzer.nl is het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen zo gepiept. Wil je een aanvullende verzekering, vul dan je wensen in bij 'Aanvullende dekking' in de vergelijker. 

Filter aanvullende dekking.png

Je kiest bijvoorbeeld voor minimaal 9 fysiotherapie behandelingen en een tandartsverzekering met een maximale vergoeding van 100% tot € 500. In de resultaten zie je welke zorgverzekeringen het beste aansluiten op jouw wensen. Ze zijn gerangschikt op prijs. De goedkoopste staat bovenaan.

Ben je er uit welke zorgverzekering het beste bij jou past? Online kun je de zorgverzekering direct afsluiten. De nieuwe verzekeraar zorgt voor het opzeggen van je huidige zorgverzekering. 

Een aanvullende verzekering afsluiten doe je alleen als het voor jou noodzakelijk is. Heb je een collectieve zorgverzekering met een korting? Kijk hier kritisch naar. Vaak zitten er te ruime aanvullende verzekeringen in de collectieven verwerkt. De basisverzekering én de aanvulling kan je verzekering onnodig duur maken.

Geactualiseerd: woensdag 7 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie