Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De aanvullende zorgverzekering kun je ook achterwege laten

Heeft een aanvullende zorgverzekering zin of ben je beter af met alleen de basisverzekering? Een aanvullende zorgverzekering is vaak niet nodig voor mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorg nodig hebben. Wanneer kan een aanvullende zorgpolis wel zinvol zijn?

zorgverzekering 2020 vergelijken.jpg

Aanvullende zorgverzekering in 2022: nodig of niet?

Veruit de meeste Nederlanders hebben een aanvullende zorgverzekering, maar het is de vraag of dat altijd noodzakelijk is. Het zijn vaak (te) uitgebreide pakketten waarvan je maar een deel van de medische zorg nodig hebt. Dat is precies de reden waarom je zorgverzekeringen moet vergelijken!

Zorgverzekeringen vergelijken

Besparen op de zorgpolis doe je met beleid. Je wilt de maandelijkse premie zo laag mogelijk houden, maar te beperkt verzekeren kan je geld kosten. Het is je eigen keuze hoeveel zekerheid je wenst en wat je daarvoor wilt betalen. Sport je veel en is het risico op blessures daardoor groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Heb je kinderen die misschien een beugel moeten? Dan is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen.

Mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorg nodig hebben, hebben eigenlijk geen aanvullende zorgverzekering nodig. In de basisverzekering wordt namelijk alle nodige zorg vergoed. Veel mensen betalen dan ook vaak méér premie voor hun aanvullende zorgverzekering dan dat zij daaruit vergoed krijgen van hun verzekeraar. Ze zijn onbewust oververzekerd. En dat is zonde geld.

Heb je zorg nodig die buiten de basisverzekering valt? Zo ja: dan kan een aanvullende zorgpolis zinvol zijn. Het afsluiten hiervan is niet verplicht. 

Welke zorgverzekering past het beste bij mij?

De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. De dekking is dus bij alle verzekeraars gelijk, maar dat geldt niet voor de aanvullende zorgverzekering. Bij de aanvullende verzekeringen bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de voorwaarden, vergoedingen en de premies. De verschillen zijn groot. Eigenlijk kun je de aanvullende zorgverzekeringen van de diverse verzekeraars niet 'gewoon' naast elkaar leggen, omdat ze niet eenvoudig op het oog te vergelijken zijn. De beste optie is het opstellen van een wensenlijstje. Welke vergoedingen voor zorg vind jij het belangrijkst en welke verzekering past daar het beste bij?

Hoe bepaal je of een aanvullende verzekering zinvol is? Een stappenplan:

  1. Maak een inschatting van de zorgkosten die je in 2022 verwacht en die buiten de dekking van de basisverzekering vallen.
    Bijvoorbeeld: 6 behandelingen fysiotherapie en 150 euro aan tandartskosten.
  2. Ga na in hoeverre een aanvullende verzekering deze kosten vergoed en hoeveel premie je moet betalen.
  3. Betaal je meer premie dan je vergoed krijgt? Sluit dan géén aanvullende verzekering af.
    Het is goedkoper om wat geld opzij te zetten om deze kosten zelf te betalen.
  4. Betaal je minder premie dan je vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering? Sluit dan een aanvullende verzekering af.

Pas op voor onzinnige dekking in de aanvullende zorgverzekering

Heb je voor jezelf bedacht of en voor welke zorg je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten? Vergelijk dan van verschillende zorgverzekeraars de voorwaarden. Het kan zijn dat slechts voor een deel van de behandeling een vergoeding geldt. Of wél de hele behandeling, maar tot een maximum bedrag per jaar. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je al je zorgkosten betaald krijgt. 

Hoe kom ik aan de beste zorgverzekering?

aanvullende-dekkingen.pngHet lijkt ingewikkeld, maar op Poliswijzer.nl is het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen zo gepiept. Wil je een aanvullende verzekering, vul dan je wensen in bij stap 3 'Aanvullende dekking'. 

Je kiest bijvoorbeeld voor minimaal 9 fysiotherapie behandelingen en een tandartsverzekering met een maximale vergoeding van 100% tot € 500. In de resultaten zie je welke zorgverzekeringen het beste aansluiten op jouw wensen. Ze zijn gerangschikt op prijs. De goedkoopste staat bovenaan.

Ben je er uit welke zorgverzekering het beste bij jou past? Online kun je de zorgverzekering direct afsluiten. De nieuwe verzekeraar zorgt voor het opzeggen van je huidige zorgverzekering. 


Gepubliceerd: maandag 31 december 2018
Geactualiseerd: donderdag 21 oktober 2021

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie