Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Checklist: deze verzekeringen zijn belangrijk voor wintersport

door Lesley Anker Leestijd: 6 minuten

Ski's onder, skibril op en gaan met die banaan! Nou ja, niet letterlijk met de banaan natuurlijk. Want als je daarmee wordt vervoerd, ben je misschien wel geblesseerd en kun je zelf niet meer verder skiën. Een skivakantie kan duur uitpakken bij ook maar een klein beetje pech. Sommige verzekeringen zijn om deze en nog meer redenen onmisbaar tijdens je wintersportvakantie. Welke verzekeringen zijn belangrijk als je op wintersport gaat? Doe de wintersport-verzekeringen-check!

De wintersportvakantie begint al in de auto naar het wintersportgebied. Door welke landen in Europa je ook rijdt, de autoverzekering geeft in alle Europese landen dezelfde dekking als in Nederland. Het is wel verstandig om even naar je autoverzekering te kijken voordat je vertrekt. Hoe langer je op de weg doorbrengt en hoe meer besneeuwd de route is, hoe groter de kans op schade aan je auto of pech onderweg. Je auto is niet het enige kostbare bezit tijdens wintersport. Denk maar eens aan je (gehuurde) skispullen en de accommodatie. Een skiblessure die tijdens de vakantie verholpen moet worden kan ook kosten met zich meebrengen. Een reisverzekering met de juiste dekking beschermt je tegen deze financiële gevolgen. 

Kun jij een vinkje zetten bij alle punten uit deze checklist? Dan ga je goed voorbereid op wintersport! 

  1. Minimaal WA+ beperkt casco autoverzekering 
  2. Pechhulp in het buitenland 
  3. Winterbanden en sneeuwkettingen 
  4. Wintersportdekking 
  5. Medische kosten in het buitenland 
  6. Bagagedekking 
  7. Wintersportbestemming met code groen of geel 
  8. Verzekeringen vergelijken en afsluiten 

1. Minimaal WA+ beperkt casco autoverzekering

Een WA autoverzekering dekt alleen de schade die je veroorzaakt aan iemand anders. Voor een wintersportvakantie raden we daarom minimaal een WA + beperkt casco verzekering aan. Daarmee is in sommige gevallen ook schade aan je eigen auto verzekerd. Met een WA + volledig casco (allrisk) autoverzekering is schade aan je eigen auto verzekerd, dus ook als je dit per ongeluk zelf veroorzaakt. Je glijdt bijvoorbeeld van de gladde weg af tegen een paaltje aan. De deuk in je auto wordt gewoon vergoed met een allrisk autoverzekering. In onze autoverzekeringen vergelijker vind je de premieverschillen tussen de dekkingsvormen. Misschien is de beperkt casco autoverzekering die je nu hebt wel net zo duur als een volledig casco autoverzekering bij een andere verzekeraar. 

2. Pechhulp in het buitenland 

Het is verstandig om pechhulp in het buitenland mee te verzekeren als je op wintersport gaat. Als je met pech langs de weg komt te staan, kun je snel weer verder rijden met vervangend vervoer. Je auto wordt naar de dichtstbijzijnde garage gesleept of terug naar Nederland. Je kunt er voor kiezen pechhulp in het buitenland mee te verzekeren in de reisverzekering of in de autoverzekering. 

3. Winterbanden en sneeuwkettingen mee waar dat verplicht is 

Je autoverzekering is voorbereid op de rit. Nu is het tijd om je auto winterproof te maken. In sommige wintersportgebieden is het verplicht om op winterbanden te rijden en om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Dit wordt aangegeven met borden langs de weg. Rijd je door een van deze landen, verwissel dan alvast je zomerbanden of leg sneeuwkettingen in de achterbak. Check ook gelijk of je genoeg ruitenwisservloeistof en ijskrabbers bij de hand hebt. Wil je liever dat een professional de auto nakijkt? Doe dan voor vertrek een wintercheck bij een autogarage.  

wintersport-poliswijzer-ehbo-kit.jpg4. Reisverzekering met wintersportdekking 

Met een reisverzekering alleen red je het niet als je op wintersport gaat. Daarvoor heb je een wintersportdekking nodig. Deze moet je meestal aanvullend meeverzekeren op je reisverzekering. Soms zit het in de standaard dekking. Eenmaal aangekomen op bestemming kun je eindelijk skiën, langlaufen of snowboarden. Je sjeest te hard naar beneden en kunt onderaan de piste niet meer remmen. Oeps, je verliest je ski! Als je een reisverzekering mét wintersportdekking hebt, zijn je eigen of geleende ski-uitrusting en skikleding verzekerd bij verlies, beschadiging of diefstal. Als je in de kreukels ligt na de val vergoedt de wintersportdekking het ritje met een banaan of helikopter vanaf de piste, ziekenhuiskosten en een gipsvlucht naar huis (repatriëring). Wanneer je door het ski-ongeval extra reis- en verblijfkosten maakt of skilessen mist, is dat ook gedekt. Gebeurt er iets tijdens de vakantie? Bel dan eerst de alarmcentrale van de reisverzekeraar die jou verder kan helpen.  

5. Reisverzekering met medische kosten 

Als je na een ski-ongeval in het ziekenhuis terecht komt, vergoedt jouw zorgverzekering de medische kosten. Toch raden wij aan om ook medische kosten in de reisverzekering mee te verzekeren. Dit geeft een aanvullende dekking op de Nederlandse zorgverzekering. De zorgverzekering vergoedt bijvoorbeeld niet de kosten als je met een banaan of helikopter van de piste wordt gehaald. Een ander voordeel van medische kosten meeverzekeren in de reisverzekering is dat de reisverzekeraar vaak ook het eigen risico vergoedt dat de zorgverzekering niet uitkeert.

6. Reisverzekering met bagagedekking 

De bagage die je meeneemt naar wintersport, zoals je eigen of gehuurde skipullen, maar ook je zonnebril of elektronica zijn verzekerd met bagagedekking en wintersportdekking. Na een lange dag (après)skiën, kom je bijvoorbeeld terug in het vakantiehuisje. Je ski’s waren al eerder tijdens de vakantie gestolen, maar nu kom je erachter dat ook nog je zonnebril is beschadigd. Beide gevallen kun je indienen bij je reisverzekeraar als je wintersport- en bagagedekking hebt.  

Belangrijk: voor een volledige vergoeding van de medische kosten en bagage in het wintersportgebied heb je een wintersportdekking nodig. Heb je alle drie geregeld? Dan zit het helemaal goed! 

7. Wintersportbestemming heeft code groen of geel

Houd vlak voor vertrek de kleurcodes en coronamaatregelen van jouw wintersportgebied in de gaten. Bij code groen kun je volgens de overheid veilig reizen en heb je dekking vanuit de reisverzekering. Is het land geel? Dan zijn er risico’s door bijvoorbeeld corona, maar kun je nog wel op wintersport en is de reisverzekering ook gewoon geldig. Bij kleurcode oranje of rood ligt dat anders. De overheid adviseert om alleen naar een oranje land te reizen als dat noodzakelijk is. De reisverzekering is alleen geldig als je aan kunt tonen dat jouw reis noodzakelijk is. Een (wintersport)vakantie wordt niet als noodzakelijk gezien, omdat je deze uit kunt stellen. De reisverzekering biedt bij code rood helemaal geen dekking voor corona gerelateerde schades. Het kan zomaar gebeuren dat de kleurcode tijdens de wintersportvakantie verandert van geel naar oranje. Benieuwd hoe reisverzekeraars daarmee omgaan? Check dan in de reisverzekering vergelijker met welke reisverzekering jij corona proof op wintersport kunt gaan.

Een PCR-test wordt niet vergoed door de reisverzekeraar. Net zoals extra kosten die je maakt als je van tevoren weet dat je in quarantaine moet in het wintersportgebied. 

8. Verzekeringen vergelijken en afsluiten 

Wintersport is al duur genoeg, dus bespaar op je verzekeringen door deze te vergelijken op Poliswijzer.nl. Je ziet in een oogopslag welke verzekering het voordeligste is. 

Nog een laatste bespaartip: zet de module wintersport bij een doorlopende reisverzekering weer uit tot de volgende wintersportvakantie. 

Vergelijk verzekeringen

Checklist: deze verzekeringen zijn belangrijk voor wintersport

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 15 februari 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.