Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Welke autoschades kosten jou schadevrije jaren?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Een schade claimen op je autoverzekering kan zorgen voor een verhoging van de premie van de autoverzekering. Niet bij alle autoschades volgt echter een premieverhoging. Welke schades gaan wel en welke gaan niet ten laste van jouw schadevrije jaren?

autoverzekering_auto.jpg

Schadevrije jaren

Verzekeraars belonen automobilisten die geen of nauwelijks schades veroorzaken met schadevrije jaren. Deze worden weer vertaald naar een korting. Dit kan interessant zijn, want de korting loopt bij de meeste verzekeraars op tot 75 procent en bij sommige verzekeraars zelf tot 85 procent. Schadevrije jaren bouw je op door in een verzekeringsjaar niet te claimen op de polis. Als je wel claimt, verlies je in één keer vijf schadevrije jaren. Niet alle claims kosten jou schadevrije jaren.

Schades die verzekerd zijn op de WA beperkt casco

Schades die je kunt claimen op de beperkt casco hebben geen invloed op je schadevrije jaren. De WA beperkt casco biedt dekking voor schade ontstaan door aansprakelijkheid plus een aantal in de polisvoorwaarden opgenoemde schadeoorzaken. Deze dekkingen zijn bij vrijwel alle verzekeraars gelijk. Autoschades door de volgende schadeoorzaken zijn verzekerd in deze dekkingsvorm:

  • Ruitschade
  • Inbraak of diefstal
  • Schades door loslopende dieren
  • Brand en blikseminslag
  • Stormschade
  • Hagelschade

autoverzekering_schade.jpg

Deze schades kun je dus claimen zonder dat het invloed heeft op de premie die je in de toekomst verschuldigd bent voor de autoverzekering. Eventueel ben je wel een eigen risico verschuldigd. Dit lees je terug in de polisvoorwaarden.

Welke schades hebben wél invloed op jouw schadevrije jaren?

Je kunt stellen dat een geclaimde schade zorgt voor een terugval in schadevrije jaren. Alleen de schadeoorzaken die verzekerd zijn op 'dekking beperkt casco' niet. Een aanrijding die door jouw schuld is veroorzaakt kost je dus schadevrije jaren. Een ruitbreuk heeft juist geen invloed op de opgebouwde jaren.

Schade voor eigen rekening nemen of claimen?

Wat een kleine autoschade lijkt, loopt vaak toch in de honderden euro’s of zelfs boven de duizend euro. Als de claim wel zorgt voor een terugval in schadevrije jaren, kan het indienen van de schade mogelijk niet uit. Je veroorzaakt bijvoorbeeld een schade van 500 euro. Deze kun je claimen op je autoverzekering. Door de claim kun je in tientallen procentpunten terugvallen in korting. Hier heb je het volgende verzekeringsjaar en de daaropvolgende verzekeringsjaren nog last van. Mogelijk kan het claimen op langere termijn gezien toch niet uit.

Weet je hoeveel schadevrije jaren je opgebouwd hebt? Vul je kenteken en het aantal schadevrije jaren in op Poliswijzer.nl. De kans is groot dat je bij een andere verzekeraar een lagere premie betaalt voor het verzekeren van je auto.

Geactualiseerd: 01-07-2019

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 1 juli 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie