Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoeveel betaal ik meer na een schade?

Het claimen op je autoverzekering kan nadelig uitpakken voor de hoogte van de premie in de opvolgende verzekeringsjaren. Een claim kan premie verhogend werken. Eén claim kost je namelijk vijf schadevrije jaren. Of dit invloed heeft op de hoogte van de premie in het volgende verzekeringsjaar, hangt af van het totale aantal aan schadevrije jaren. Door het claimen van een schade op de autoverzekering kan je premie tientallen procenten stijgen.

premie verhogen auto.jpg

Door middel van schadevrije jaren beloont de verzekeraar het niet claimen op de autoverzekering. Eén jaar niet claimen geeft jou recht op één schadevrij jaar. Wel claimen kost jou in één keer vijf schadevrije jaren, maar niet alle claims kosten jou schadevrije jaren.

Heeft een claim invloed op de premie?

Een op de autoverzekering geclaimde aansprakelijkheidsschade gaat ten laste van je schadevrije jaren. Bij het crashen in een vangrail wordt de schade aan de vangrail betaald door jouw verzekeraar. Hierdoor zakt het aantal schadevrije jaren, dus mogelijk stijgt de premie in het volgende verzekeringsjaar. Hetzelfde geldt ook als je claimt op de cascoverzekering voor andere soorten schuldschades. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ongeluk waarbij jouw schade niet te verhalen is op de tegenpartij. Voor schades die vallen onder de zogenaamde beperkt casco is het een ander verhaal. Schades op de beperkt casco dekking zorgen niet voor een hogere premie doordat je geen schadevrije jaren verliest.

Hoeveel stijgt de premie na één schade?

Daar is geen pijl op te trekken. Als je bijvoorbeeld nu 15 schadevrije jaren hebt, stijgt je premie niet na één schade. Het aantal schadevrije jaren neemt wel af, maar je hebt nog steeds recht op de maximale korting. Ook bij minder schadevrije jaren kunnen de gevolgen van een schadeclaim sterk verschillen per verzekeraar. Eén schade kost jou 5 schadevrije jaren. Hierdoor kan de korting waar je recht op hebt bijvoorbeeld zakken van 70% naar 40%. Dit kan zorgen voor een stijging van de premie met honderden euro’s. Ook in de volgende verzekeringsjaren dreunt het effect nog na. 

crashtest-2019.PNG

Vergelijk rekening houdende met een schade

Na één schade wil je in het volgende verzekeringsjaar niet ineens de hoofdprijs betalen. Op Poliswijzer.nl kun je autoverzekeringen vergelijken rekening houdende met de gevolgen van het terugvallen in het aantal schadevrije jaren. Bovenin onze vergelijker staat bovenstaande balk. Door deze op actief te zetten, geeft de vergelijker ook inzicht in de premie na één schade. Hieruit blijkt ook dat bijvoorbeeld ruitbreuk geen effect heeft op de hoogte van de premie. Maar bijvoorbeeld 'Schade met tegenpartij' heeft wel effect. In deze zogenaamde crashtest kun je rekening houden met de volgende schades.

crashtest-schades.PNG

Geactualiseerd: 19-05-2020


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: dinsdag 19 mei 2020

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie