Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn veel soorten verzekeringen. Een daarvan is de aansprakelijkheidsverzekering. Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies? Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) verzeker jij je tegen schade die je per ongeluk veroorzaakt aan personen of andermans spullen. Schade door de eigen woning is ook meeverzekerd op de AVP.

wat-is--aansprakelijkheidsverzekering.png

Voorbeeld

Tijdens een storm komt het dak los van de garage. De garage maakt onderdeel uit van jouw eigen woning en is dus meeverzekerd op de AVP. Een deel van het dak komt op een fietser terecht. Jij bent als eigenaar van het huis aansprakelijk voor deze schade. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt deze schade. Met een huurhuis kan de huiseigenaar deze schade claimen.

Is de AVP echt noodzakelijk?

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar zeker wel noodzakelijk. Stel, je bent verantwoordelijk voor een zwaar letsel van een zelfstandige ondernemer. Het gemis aan inkomen kan op jou als veroorzaker van de schade verhaald worden. Een claim van honderdduizenden euro's kan een nare verrassing zijn als je niet verzekerd bent. Je bent dan wel wettelijk aansprakelijk voor de schade. Materiële schade of letselschade door een foutje kan duur uitpakken. De verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid is wel verplicht voor motorrijtuigen. 

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Gemiddeld kost een AVP voor een alleenstaande € 40 per jaar (2022). Voor een gezin komt het gemiddelde uit op € 70. De premie is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De aansprakelijkheidsverzekering afsluiten moet je niet laten om de kosten. De verzekering kost maar een paar euro per maand, voor een verzekerd bedrag van meer dan één miljoen euro als maximale vergoeding. 

Wie zijn verzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering?

Alle in gezinsverband samenwonende personen zijn verzekerd in de AVP. Hieronder vallen bijvoorbeeld minderjarige kinderen, inwonende schoonmoeder en zelfs het huishoudelijk personeel. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) vergoedt zelfs schade door huisdieren.

Wat maakt de verzekering tegen aansprakelijkheid zo belangrijk?

Schade door aansprakelijkheid kan hoog oplopen. Je veroorzaakt bijvoorbeeld letselschade bij iemand. De AVP vergoedt de financiële schade die door jouw schuld ontstaan is. Als door jouw schuld de gedupeerde blijvend arbeidsongeschikt raakt, kan de schade in de honderdduizenden euro’s lopen. Jouw verzekeraar neemt de claim in dat geval van jou over. Kleine schades zijn verzekerd, maar ook bij een kostbare schade kun je vertrouwen op jouw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. 

Bereken direct wat de verzekering jou kost en wat de verzekering aan dekking biedt in onze vergelijker

Wat is uitgesloten in de aansprakelijkheidsverzekering?

Niet alle door jou veroorzaakte schades zijn gedekt in de aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn een aantal uitsluitingen. Zo is schade door motorrijtuigen niet verzekerd in de AVP. Als auto-eigenaar heb je hiervoor de verplichte WA autoverzekering. Ook is schade aan geleende spullen uitgesloten in de AVP.

Geactualiseerd: donderdag 16 juni 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie