Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

De premie van een reisverzekering

Als je met je gezin één week op vakantie gaat betaal je ongeveer € 35 premie per week voor een kortlopende reisverzekering. De premie is € 70 voor twee weken. Als jullie langer dan twee weken of meerdere keren per jaar op vakantie gaan, kan de doorlopende reisverzekering uit. De premie bedraagt dan ongeveer € 5 per maand oftewel € 60 per jaar.

Premie van een reisverzekering

De premie van de reisverzekering heeft veel afhankelijkheden. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of de verzekering alleen voor jezelf is of ook voor de rest van het gezin. Hoe vaak je op vakantie gaat maakt ook een groot verschil. Ga je één week in het jaar of ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Ook maakt het verschil of je een wereldreiziger bent of dat je vakantie viert in Europa.

Een doorlopende reisverzekering is meestal goedkoper

Je kunt per vakantie een tijdelijke reisverzekering afsluiten. Een doorlopende reisverzekering is echter goedkoper als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Of als je één keer langer dan twee weken op vakantie gaat. En een doorlopende reisverzekering biedt ook nog gemak. Zo vergeet je nooit om een vakantie te verzekeren. Je bent in één keer klaar voor het hele jaar.

Wat kost een doorlopende reisverzekering voor jezelf en je partner?

Je kunt het hele jaar onbezorgd met je partner op vakantie voor maar € 2,50 per maand. Als je kinderen hebt tot 5 jaar oud zijn ze gratis meeverzekerd. Voor een gezin met kind(eren) ouder dan 5 jaar kom je ongeveer op een premie van € 5 per maand uit. Het maakt hierbij niet uit hoeveel kinderen je hebt.

Wat is de premie van een kortlopende reisverzekering?

Je gaat 14 dagen naar een Europees land op vakantie met je gezin. De goedkoopste kortlopende reisverzekering met medische kosten en contant geld meeverzekerd kost je ongeveer € 80. Als je kiest voor een doorlopende reisverzekering komt de premie uit op € 60 per jaar. Een kortlopende reisverzekering is dus vaak niet de verstandigste keuze. 

Assurantiebelasting betalen over de premie

Over de premie voor een verzekering betaal je 21% assurantiebelasting, maar niet bij alle verzekeringen. In de reisverzekering is de berekening ingewikkeld, want je betaalt niet over alle onderdelen assurantiebelasting. Over de dekking voor bagage, medische kosten en ongevallen betaal je geen assurantiebelasting. Over annuleringsdekking en autopechhulp wel. In de premies in onze vergelijker zit de belastingheffing al verwerkt, dus gelukkig hoef je zelf niets uit te rekenen.

Wij laten zien hoe de premie is samengesteld

De complexheid van het berekenen van de assurantiebelasting komt doordat de reisverzekering een combinatie van verschillende dekkingen is. Reisverzekeringen zijn zogenoemde samengestelde verzekeringen. Persoonlijke hulpverlening is bijvoorbeeld vrijgesteld van belastingheffing en buitengewone kosten zijn deels belast en deels vrijgesteld. In onze vergelijker kun je in de resultaten zien hoe de premie is opgebouwd. Dat zie je onder het tabblad ‘premiedetails’. Hier zie je ook of je eenmalige poliskosten verschuldigd bent. Poliswijzer.nl vindt het namelijk belangrijk dat je weet waar je voor betaalt.

De genoemde premies in dit artikel zijn gemeten in maart 2021. Wil je weten hoeveel de premie van een kortlopende of doorlopende reisverzekering op dit moment voor jou is? Vergelijk dan reisverzekeringen in onze vergelijker. Twijfel je of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering moet kiezen? Dan helpt dit artikel jou verder. Of start de keuzehulp en vindt gelijk de reisverzekering die het beste bij jou past.

Geactualiseerd: maandag 29 maart 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie