Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Is autoschade verzekerd en hoe meld je schade?

Als je een autoverzekering afsluit is het handig om te weten welke soort schades zijn gedekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je ook echt autoschade hebt.  Wij vertellen per type autoverzekering de gedekte schades en wat je het beste kunt doen bij zo’n autoschade.

autoschade

Hoe ben je verzekerd?

De autoverzekering is er in drie smaken, namelijk:

 • WA verzekerd 
  • Je bent niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Alleen de autoschade van de andere partij vergoedt de verzekeraar.
 • WA beperkt casco (WA+)
  • Schade aan anderen veroorzaakt met de auto is verzekerd en ook schade aan je eigen auto door::
   • Diefstal / inbraak
   • Storm / hagel
   • Ruitschade
   • Aanrijding met loslopende dieren
 • WA volledig casco (all risk)
  • Ook schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto is verzekerd

Wat moet je doen bij schade (auto)?

Bij een aanrijding met letsel wordt er een andere actie verwacht dan wanneer er een kleine autoschade is, zoals schade aan een zijspiegel of schade aan de voorruit. Per type autoschade vertellen we wat je het beste kunt doen. Bij de meeste verzekeraars zijn de verwachtingen namelijk precies hetzelfde.

Wat verwacht de verzekeraar van jou?

Aanrijding met autoschade aan eigen auto

Alleen verzekerd met WA volledig casco

Autoschade door een aanrijding is met de WA casco autoverzekering verzekerd. Vergeet niet om samen met de tegenpartij het schadeformulier in te vullen. 

Telefonisch kun je de schade melden. De verzekeraar kan ook een sleepdienst inschakelen als je niet meer verder kunt rijden met de auto

Vandalisme

Alleen verzekerd met WA volledig casco

Bij vandalisme is een schade opzettelijk veroorzaakt door een ander. Het gaat dus bijvoorbeeld niet om schade veroorzaakt door een auto of een fiets die met de trappers langs de autodeur een kras maakt. 

Autoschade door vandalisme meld je telefonisch bij je verzekeraar. Met de WA beperkt casco krijg je voor sommige schades door vandalisme een vergoeding. Het gaat bijvoorbeeld om een ingeslagen raam of als je auto in brand is gestoken. 

Aanrijding met loslopende dieren

Verzekerd met WA beperkt casco + WA casco

Bij een aanrijding met loslopende dieren bel je eerst de politie (0900-8844). Zij schakelen de faunabeheerder in. Het dier moet geholpen worden of uit zijn lijden worden verlost. Ook moet het dier zo snel mogelijk van de weg verwijderd worden om nog meer aanrijdingen te voorkomen. 

Let op: heb je een aanrijding met het dier kunnen voorkomen door uit te wijken, maar is er vervolgens wel een ongeval ontstaan? Deze autoschade is alleen verzekerd op de WA casco verzekering. Je hebt namelijk geen aanrijding met loslopende dieren gehad.  

auto-met-schade-zonder-persoon-1-0.png

Auto gestolen

Verzekerd met WA beperkt casco + WA casco

Bij diefstal kan het belangrijk zijn om snel de autoschade te melden, maar schakel eerst de politie in als de diefstal net gebeurd is. Je kunt de diefstal melden bij een landelijk telefoonnummer van de politie: 088-0087444. Zie je de diefstal gebeuren? Dan kun je wel het beste 112 bellen. 

Omdat de auto nog weer ergens kan opduiken, zal je verzekeraar niet direct een vergoeding uitkeren. Je hebt recht op gratis vervangend vervoer. Je krijgt een leenauto of een bedrag per dag waarmee je zelf een auto kunt huren. Vaak keren verzekeraars bij diefstal pas uit 30 dagen nadat de auto gestolen is 

Brandschade

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Auto’s met brandschade zijn meestal niet meer te repareren. Dit betekent dat de auto total loss is en dat je de dagwaarde van de auto krijgt uitgekeerd. 

Als er rook onder de motorkap vandaan komt, parkeer dan zo snel mogelijk de auto en verlaat de auto meteen. Met een brandblusser kun je proberen om de brand te blussen, maar let vooral op je eigen veiligheid. Bel eerst 112 en meld daarna de schade bij de verzekeraar.

Diefstal uit de auto 

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Bij diefstal uit de auto kun je ook schade claimen, maar de dekking vanuit de autoverzekering is beperkt. De schade aan de auto door het openbreken is verzekerd. Ook uit de auto gestolen accessoires zijn meeverzekerd. 

Doe in ieder geval aangifte bij de politie. Maak ook foto’s van hoe je jouw auto hebt gevonden. Telefonisch kun je de autoschade melden bij jouw verzekeraar. Je krijgt verdere instructies van de verzekeraar.

Ruitschade

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Neem bij ruitschade eerst contact op met de verzekeraar. Verzekeraars hebben vaak afspraken met herstellers gemaakt. Als je naar een herstelbedrijf gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft, betaal je mogelijk een hoger eigen risico. 

Natuurgeweld (storm, regen, hagel ed.)

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Door heftig weer kan je auto zwaar beschadigd raken. Je hebt bijvoorbeeld stormschade doordat een boom op je auto valt. Of je moet naar de schadehersteller omdat hagel jouw dak en de ruiten heeft beschadigd. Door het heftige weer van de laatste jaren is de kans groot dat je ook een keer aan de beurt bent.

Ook bij autoschade door natuurgeweld meld je de schade eerst telefonisch bij de verzekeraar. Je krijgt in het gesprek ook de instructies van hoe je het aan moet pakken en waar je heen kunt voor schadeherstel. 

Schade aan een ander

Verzekerd met WA + WA beperkt casco + WA casco

Heb je een schade veroorzaakt aan een ander? Jouw autoverzekeraar betaalt de schade van de tegenpartij. Vul samen een schadeformulier in. De tegenpartij dient de schade vervolgens in bij jouw verzekeraar of bij de eigen verzekeraar.Jijzelf stuurt het samen met de tegenpartij ingevulde schadeformulier naar jouw verzekeraar. Alles wordt vervolgens rechtstreeks met de tegenpartij geregeld. 

Ongeval met letselschade

Verzekerd met WA + WA beperkt casco + WA volledig casco

Heeft iemand letsel in een van de voertuigen? Bel 112 voor het inschakelen van hulp. De politie wordt ingeschakeld en een ambulance is onderweg voor diegene met letsel. Een ongeval zonder letsel komt de politie niet voor opdagen. 

Dit moet je weten over de autoverzekering

 • Meld autoschade binnen 24 uur.
 • Een schade claimen kost je meestal 5 schadevrije jaren.
 • Voor de schademelding kun je het papieren schadeformulier gebruiken of de digitale versie.
 • Het laten herstellen van je auto doe je na overleg met de verzekeraar.
 • Verzekeraars hebben contracten met gerenommeerde autobedrijven voor schadeherstel.
 • Reparateurs kunnen gebruikte auto-onderdelen gebruiken voor herstel.
 • Heb je een kleine schade? Mogelijk is het beter om niet te claimen.
 • Autoschade door eigen schuld is alleen verzekerd met de WA volledig casco autoverzekering (all risk).

Er is een gigantisch aanbod aan autoverzekeringen waar wij graag duidelijkheid in brengen. Vul jouw kenteken en een aantal gegevens over jezelf in en wij laten je zien welke polis de beste keuze is voor jou. Je kunt besparen op de premie en ook nog ruimer verzekeren.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie