Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Niet verhaalbare schade aan jouw auto: wat nu?

Met de WAvolledig casco (all risk) autoverzekering kun je jouw schade door een ongeval declareren bij je eigen verzekeraar. Is de auto beperkter verzekerd? Vaak sta je dan zelf voor de reparatiekosten. Bij een niet verzekerde schade moet je dus op zoek naar andere manieren om de herstelkosten zo laag mogelijk te houden of om de kosten te verhalen op de tegenpartij. Onder voorwaarden kun je gebruikmaken van de Directe Schadeafhandeling.

Ga snel naar:

niet verhaalbare schade

Wanneer krijg je schade niet uitgekeerd?

Welke schades je wel of niet uitgekeerd krijgt, hangt af van de gekozen verzekeringsvorm. Bij de WA volledig casco krijg je eigen schade aan jouw auto door bijvoorbeeld hagel, storm, aanrijding en vandalisme uitgekeerd. Is jouw auto WA verzekerd? Dan krijg je de schade aan jouw eigen auto niet uitgekeerd door je eigen verzekeraar. De WA beperkt casco ligt qua dekking tussen deze verzekeringsvormen in. Deze verzekering biedt bijvoorbeeld dekking tegen schades als brand, ruitschade en bij diefstal van jouw auto. 

Soort schade         WA          WA + Beperkt casco  WA + Volledig casco
Schade aan anderen
Storm
Autobrand
Diefstal
Ruitbreuk
Hagelschade
Vandalisme
Schade door eigen schuld

Wat kun je doen als jouw schade niet verzekerd is?

Bij schade waarvoor je geen uitkering krijgt van jouw verzekeraar zijn er andere manieren om de schade toch te herstellen of te verhalen. Hiervoor kun je gebruikmaken van de volgende verzekeringen of websites:

1. Goedkoop de schade herstellen

Als de verzekeraar schadeherstel betaalt, word je vaak verwezen naar een schadehersteller met wie de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Het is anders als de schade niet verzekerd is. Je kunt bij meerdere herstelbedrijven een offerte aanvragen, maar het kan eenvoudiger. Je autoverzekering vergelijken doe je online, hetzelfde kun je ook doen met jouw autoschade. Het kan via de volgende websites:

 • Fixico.nl
 • Easy2fix.nl

Het werkt eenvoudig. Je kunt jouw schade kort omschrijven en meerdere foto’s uploaden. Herstelbedrijven bieden jou vervolgens een aantrekkelijke offerte aan. Ze weten dat ze een scherp tarief moeten hanteren, want dat doen de concurrenten ook.

2. Directe Schadeafhandeling

Als je auto WA of WA beperkt casco verzekerd is en je auto raakt beschadigd door een ander motorrijtuig, dan kun je in sommige gevallen je schade claimen bij je eigen verzekeraar. Verzekeraars hebben namelijk de bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling (DSA) opgezet. Als de tegenpartij overduidelijk aansprakelijk is, kun je jouw schade claimen bij je eigen verzekeraar. Je kunt de schade laten repareren en jouw verzekeraar zorgt voor het claimen van de schade bij de verzekeraar van de veroorzaker van de schade.  De volgende voorwaarden gelden voor het claimen van autoschade op deze manier:

 • Je auto wordt niet zakelijk gebruikt
 • Je auto is WA of WA beperkt casco verzekerd
 • Er is geen letsel ontstaan bij het ongeval
 • De betrokken motorrijtuigen hebben Nederlandse kentekens
 • De naam van de verzekeraar van de tegenpartij is bekend
 • De schade is veroorzaakt door een personenauto, motor of camper

3. Schade verhalen op de tegenpartij (zonder Directe Schadeafhandeling)

Je hebt schade door toedoen van een ander. Jouw schade kun je verhalen op de aansprakelijke. Met de WA casco autoverzekering regelt jouw verzekeraar het voor jou. Bij de twee beperktere verzekeringsvormen moet je het zelf doen als er niet wordt voldaan aan de voorwaarden voor de Directe Schadeafhandeling. Voor het verhalen kun je de volgende verzekeringen inschakelen:

 • Rechtsbijstandsverzekering
 • Verhaalsbijstandverzekering
 • Verkeersrechtsbijstandverzekering

Heb je deze verzekeringen niet? Een alternatief is het laten regelen van de schade door 112schade.nl. Zij verhalen de schade voor jou kosteloos. De rekening voor het verhalen van de schade wordt namelijk ook neergelegd bij de veroorzaker van de schade.

Schade door onbekende dader verhalen

Je kunt geen schade verhalen als de veroorzaker van de schade niet bekend is. Toch zijn er mogelijkheden, namelijk het Waarborgfonds. Hier kun je bijvoorbeeld een claim neerleggen als de schade aan jouw auto veroorzaakt is door een onbekend of een onverzekerd motorrijtuig. 

Uitsluitingen in alle autoverzekeringen

Er zijn een aantal uitsluitingen die voor iedere autoverzekering geldt, ongeacht de dekking. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schade die is ontstaan tijdens:

 • Verhuren van je auto
 • Rijden zonder geldig rijbewijs
 • Tijdelijke rijontzegging
 • Deelname aan snelheidswedstrijden
 • Rijden onder invloed van drank of drugs
 • Natuurrampen of oorlogsgeweld

Of als de schade opzettelijk is veroorzaakt.

Geactualiseerd: woensdag 5 juni 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie