Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Dit kun je doen als schades zijn uitgesloten in dekking van autoverzekering

Met de WA casco autoverzekering kun je jouw schade door een ongeval declareren bij jouw eigen verzekeraar. Is de auto beperkter verzekerd, bijvoorbeeld als je auto WA verzekerd is? Vaak sta je dan zelf voor de reparatiekosten. Bij een niet verzekerde schade moet je dus op zoek naar andere manieren om de herstelkosten zo laag mogelijk te houden of om de kosten te verhalen op de tegenpartij.

niet verhaalbare schade

Wanneer krijg je schade niet uitgekeerd?

Welke schades je wel of niet uitgekeerd krijgt hangt af van de gekozen verzekeringsvorm. Bij de WA casco krijg je eigen schade aan jouw auto door bijvoorbeeld hagel, storm, aanrijding en vandalisme uitgekeerd. Is jouw auto WA verzekerd? Dan krijg je nooit schade aan jouw eigen auto uitgekeerd door jouw eigen verzekeraar. De WA beperkt casco ligt qua dekking tussen deze verzekeringsvormen in. Deze verzekering biedt bijvoorbeeld dekking tegen schades als brand, ruitschade en bij diefstal van jouw auto.

infographic-autodekkingen.png

Er zijn een aantal uitsluitingen die voor iedere autoverzekering geldt, ongeacht de dekking.  Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schade die opzettelijk is veroorzaakt.

Wat kun je doen als jouw schade niet verzekerd is?

Bij schade waar je geen uitkering voor krijgt van jouw verzekeraar, ga je op zoek naar andere manieren om de schade toch te herstellen of te verhalen. Hiervoor kun je gebruik maken van de volgende verzekeringen of websites.

Goedkoop de schade herstellen

Als de verzekeraar de schadeherstel betaalt, word je vaak verwezen naar een schadehersteller waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Je hebt zelf niet de mogelijkheid om tegen een scherp tarief je schade te herstellen. Je kunt bij meerdere herstelbedrijven een offerte aanvragen, maar het kan eenvoudiger. Je autoverzekering vergelijken doe je online, hetzelfde kun je ook doen met jouw autoschade. Het kan via de volgende websites:

  • Fixico.nl
  • Easy2fix.nl

Het werkt eenvoudig. Je kunt jouw schade kort omschrijven en meerdere foto’s uploaden. Herstelbedrijven bieden jou vervolgens een aantrekkelijke offerte aan. Ze weten dat ze een scherp tarief moeten hanteren, want dat doen de concurrenten ook.

Schade verhalen op de tegenpartij

Je hebt schade door toedoen van een ander. Jouw schade kun je verhalen op de aansprakelijke. Met de WA casco autoverzekering regelt jouw verzekeraar het voor jou. Bij de twee beperktere verzekeringsvormen moet je het zelf doen. Voor het verhalen kun je de volgende verzekeringen inschakelen:

  • Rechtsbijstandsverzekering
  • Verhaalsbijstandverzekering
  • Verkeersrechtsbijstandverzekering

Heb je deze verzekeringen niet? Een alternatief is het laten regelen van de schade door 112schade.nl. Zij verhalen de schade voor jou kosteloos. De rekening voor het verhalen van de schade wordt namelijk ook neergelegd bij de veroorzaker van de schade.

Schade door een onbekende dader verhalen

Je kunt geen schade verhalen als de veroorzaker van de schade niet bekend is. Toch zijn er mogelijkheden, namelijk het Waarborgfonds. Hier kun je bijvoorbeeld een claim neerleggen als de schade aan jouw auto veroorzaakt is door een onbekend of een onverzekerd motorrijtuig. 

Geactualiseerd: vrijdag 8 april 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie