Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Schade afhandelen auto: hoe werkt het per type autoschade?

Schade aan de auto door bijvoorbeeld een ongeval overkomt je. Na de schrik is het snel schakelen om de zaken goed te regelen met onder andere de verzekeraar. Als je de stappen voor schadeafwikkeling in de juiste volgorde doorloopt, dek je jezelf in en voorkom je onnodige rompslomp. 

schade afhandelen auto

Hoe schade auto afhandelen? Een algemeen stappenplan

Het is verstandig om zo snel mogelijk de verzekeraar te informeren over de autoschade, maar daar zitten nog een aantal stappen vóór. De eerste acties bij schade zijn de volgende:

 1. Zorg voor jezelf en de inzittenden in jouw auto
  Bij twijfel over de gezondheid bel je eerst 112.
   
 2. Is het bij de tegenpartij ook beperkt gebleven tot blikschade?
  Zo niet, schakel dan alsnog noodhulp in.
   
 3. Je kunt de politie inschakelen
  Maar alleen als het nodis is. De politie komt alleen in actie als er geen letselschade is ontstaan.
   
 4. Maak foto’s van de situatie
  Dit kan belangrijk zijn bij latere discussies over de schadetoedracht. Maak foto’s vanuit verschillende invalshoeken.
   
 5. Ga naar een veilige plek toe
  Zet je auto bijvoorbeeld op een parkeerplek of ga in ieder geval van de snelweg af.
   
 6. Vul samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in
  Alles wat wordt ingevuld aan de voorzijde op het schadeformulier drukt door op het tweede vel. Het is belangrijk om het formulier samen in te vullen inclusief een situatieschets onderaan het formulier. De achterzijde kun je thuis invullen. Hierop komen alleen jouw gegevens. Het tweede vel geef je mee aan de tegenpartij. 
   
 7. Noteer namen en telefoonnummers van eventuele getuigen
  Dit kan belangrijk zijn bij onenigheden over de schadetoedracht.
   
 8. Erken geen aansprakelijkheid
  Dit moeten de verzekeraars onderling maar uitvechten.
   
 9. Stuur het ingevulde schadeformulier op naar de verzekeraar
  Op de groene kaart staan de verzekeringsgegevens en het telefoonnummer van de verzekeraar. Voor inhoudelijke vragen over de schadeafwikkeling kun je contact opnemen met de verzekeraar. Bij noodsituaties kun je ook het alarmnummer van de verzekeraar bellen. Deze staat ook op de groene kaart.
   
 10. De volgende stappen zal de verzekeraar begeleiden

Autoschade verzekering: hoe werkt het per type autoschade?

Bij een aanrijding met letsel wordt er een andere actie verwacht dan wanneer er een kleine autoschade is, zoals schade aan een zijspiegel, schade aan de voorruit of kleine blikschade. Per type autoschade vertellen we wat je het beste kunt doen. 

Kies de schade:

Aanrijding met autoschade aan eigen auto

Alleen verzekerd met WA volledig casco

Autoschade door een aanrijding is met de WA casco autoverzekering verzekerd. Vergeet niet om samen met de tegenpartij het schadeformulier in te vullen. 

Telefonisch kun je de schade melden. De verzekeraar kan ook een sleepdienst inschakelen als je niet meer verder kunt rijden met de auto.

Vandalisme

Alleen verzekerd met WA volledig casco

Bij vandalisme is een schade opzettelijk veroorzaakt door een ander. Het gaat dus bijvoorbeeld niet om schade veroorzaakt door een auto of een fiets die met de trappers langs de autodeur een kras maakt. 

Autoschade door vandalisme meld je telefonisch bij je verzekeraar. Met de WA beperkt casco krijg je voor sommige schades door vandalisme een vergoeding. Het gaat bijvoorbeeld om een ingeslagen raam of als je auto in brand is gestoken. 

Aanrijding met loslopende dieren

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Bij een aanrijding met loslopende dieren bel je eerst de politie (0900-8844). Zij schakelen de faunabeheerder in. Het dier moet geholpen worden of uit zijn lijden worden verlost. Ook moet het dier zo snel mogelijk van de weg verwijderd worden om nog meer aanrijdingen te voorkomen. 

Let op: heb je een aanrijding met het dier kunnen voorkomen door uit te wijken, maar is er vervolgens wel een ongeval ontstaan? Deze autoschade is alleen verzekerd op de WA casco verzekering. Je hebt namelijk geen aanrijding met loslopende dieren gehad.

Auto gestolen

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Bij autodiefstal kan het belangrijk zijn om snel de autoschade te melden, maar schakel eerst de politie in als de diefstal net gebeurd is. Je kunt de diefstal melden bij een landelijk telefoonnummer van de politie: 088-0087444. Zie je de diefstal gebeuren? Dan kun je wel het beste 112 bellen. 

Omdat de auto nog weer ergens kan opduiken, zal je verzekeraar niet direct een vergoeding uitkeren. Je hebt recht op gratis vervangend vervoer. Je krijgt een leenauto of een bedrag per dag waarmee je zelf een auto kunt huren. Vaak keren verzekeraars bij diefstal pas uit 30 dagen nadat de auto gestolen is 

Brandschade

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Auto’s met brandschade zijn meestal niet meer te repareren. Dit betekent dat de auto total loss is en dat je de dagwaarde van de auto krijgt uitgekeerd. 

Als er rook onder de motorkap vandaan komt, parkeer dan zo snel mogelijk de auto en verlaat de auto meteen. Met een brandblusser kun je proberen om de brand te blussen, maar let vooral op je eigen veiligheid. Bel eerst 112 en meld daarna de schade bij de verzekeraar.

Diefstal uit de auto 

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Bij diefstal uit de auto kun je ook schade claimen, maar de dekking vanuit de autoverzekering is beperkt. De schade aan de auto door het openbreken is verzekerd. Ook uit de auto gestolen accessoires zijn meeverzekerd. 

Doe in ieder geval aangifte bij de politie. Maak ook foto’s van hoe je jouw auto hebt gevonden. Telefonisch kun je de autoschade melden bij jouw verzekeraar. Je krijgt verdere instructies van de verzekeraar.

Ruitschade

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Neem bij ruitschade eerst contact op met de verzekeraar. Verzekeraars hebben vaak afspraken met herstellers gemaakt. Als je naar een herstelbedrijf gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft, betaal je mogelijk een hoger eigen risico. 

Natuurgeweld (zoals storm, regen en hagel)

Verzekerd met WA beperkt casco + WA volledig casco

Door heftig weer kan je auto zwaar beschadigd raken. Je hebt bijvoorbeeld stormschade doordat een boom op je auto valt. Of je moet naar de schadehersteller omdat hagel jouw dak en de ruiten heeft beschadigd. Door het heftige weer van de laatste jaren is de kans groot dat je ook een keer aan de beurt bent.

Ook bij autoschade door natuurgeweld meld je de schade eerst telefonisch bij de verzekeraar. Je krijgt in het gesprek ook de instructies van hoe je het aan moet pakken en waar je heen kunt voor schadeherstel. 

Schade aan een ander

Verzekerd met WA + WA beperkt casco + WA volledig casco

Heb je een schade veroorzaakt aan een ander? Jouw autoverzekeraar betaalt de schade van de tegenpartij. Vul samen een schadeformulier in. De tegenpartij dient de schade vervolgens in bij jouw verzekeraar of bij de eigen verzekeraar.Jijzelf stuurt het samen met de tegenpartij ingevulde schadeformulier naar jouw verzekeraar. Alles wordt vervolgens rechtstreeks met de tegenpartij geregeld. 

Ongeval met letselschade

Verzekerd met WA + WA beperkt casco + WA volledig casco

Heeft iemand letsel in een van de voertuigen? Bel 112 voor het inschakelen van hulp. De politie wordt ingeschakeld en een ambulance is onderweg voor diegene met letsel. Een ongeval zonder letsel komt de politie niet voor opdagen. 

Kleine autoschade? Overweeg om schadeherstel zelf te betalen

Soms kun je er beter voor kiezen om schades niet in te dienen, maar zelf te betalen. Een schade claimen kost je namelijk 6 schadevrije jaren (vanaf 1 juli 2024). Hierdoor gaat de premie van je autoverzekering omhoog. Daarom kan het soms voordeliger zijn om kleinde schades zelf te betalen.

Geactualiseerd: dinsdag 11 juni 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie