Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Schade melden aan je huis of je inboedel? Zo doe je dat!

Heb je schade aan je woning of spullen in huis? Als de schade valt onder de dekking van je woonverzekering, dan kun je deze indienen bij de verzekeraar. Je moet zelf actie ondernemen en je vraagt je misschien af hoe je dat precies moet doen. Wij leggen uit hoe je kunt claimen op de inboedelverzekering en opstalverzekering. Ook voor de aansprakelijkheidsverzekering leggen we de procedure uit.

 schade melden

Stappenplan schade melden bij schade aan je huis of je inboedel

Inhoudsopgave:

1) Breng jezelf in veiligheid  
2) Meld de schade
3) Vooral bij kostbare schades komt een schade-expert langs
4) Voorkom gevolgschade
5) Schadebedrag uitkeren of schade herstellen

1) Breng jezelf in veiligheid  

Bij een brand in huis of inbraak neem je eerst contact op met de brandweer of politie voordat je de schade meldt.

2) Meld de schade

Neem zo snel mogelijk contact op met de verzekeraar. Je kunt de schade telefonisch melden of via een schadeformulier (online). Je hoort van de verzekeraar wat je moet doen. Bij een schade melden moet je soms bewijsstukken toevoegen, zoals:

  • Foto’s van de schade
  • Bonnetjes (bij schade aan spullen)
  • Een kopie van je aangifte (bij een inbraak)

3) Vooral bij kostbare schades komt een schade-expert langs

Zodra de schade gemeld is, kan de verzekeraar een schade-expert sturen om de hoogte van het schadebedrag te bepalen en om de toedracht van de schade in te schatten en daarmee de hoogte van het schadebedrag te bepalen. Vooral bij kostbare en complexe schades zal de verzekeraar een expert inschakelen. De verzekeraar geeft de opdracht en betaalt ook de kosten van de schade-expert. Klopt de conclusie van de expert volgens jou niet? Je kunt op de kosten van de verzekeraar ook nog een eigen expert inschakelen.

4) Voorkom gevolgschade

Om nog meer schade te voorkomen, geeft de verzekeraar instructies hoe je de schade kunt beperken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een lekkage. De kosten die je maakt om andere schades te voorkomen, kun je claimen bij de verzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een opslagruimte voor je spullen bij een lekkage na een zware storm.

5) Schadebedrag uitkeren of schade herstellen

Nu de hoogte van het schadebedrag is vastgesteld gaat de verzekeraar tot uitkering over, tenminste als de schade verzekerd is. Hier zijn meerdere manieren voor. Je kunt zelf een reparateur uitzoeken die de schade zal herstellen en de factuur van de hersteller naar de verzekeraar sturen. Of de verzekeraar regelt een hersteller van de schade. Als reparatie niet mogelijk is voor je inboedel, krijg je de waarde van het beschadigde uitgekeerd. 

Schade gedekt op je aansprakelijkheidsverzekering

Een schademelding op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren doe je als je schade aanricht aan iemand anders. Je maakt bijvoorbeeld kennis met je nieuwe buren en bij het aantrekken van je jas trek je de dure tv van het kastje af. 

Het melden van de schade bij je aansprakelijkheidsverzekeraar is vergelijkbaar met het melden van schade aan je woonhuis of inboedel. Het grote verschil is dat het altijd om een schade gaat van iemand anders. Je kunt op de aansprakelijkheidsverzekering namelijk geen schade claimen die je aan je eigen spullen veroorzaakt. De verzekeraar zal contact opnemen met het “slachtoffer” voor de benodigde informatie om de schade te vergoeden.

De verzekeraar kan ook bij deze schade een schade-expert inschakelen voor het bepalen van het schadebedrag. Als het gaat om letselschade kan het een langlopende kwestie worden, waarbij zelf letselschadebureaus worden ingeschakeld.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie