Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders ophangen in je huis in Nederland verplicht. Er moeten werkende rookmelders hangen op plekken die de veiligheid verhogen. Naast deze wettelijke verplichting is het zeker ook aan te raden. 

rookmelders verplicht 2022

Onveilige situaties zonder rookmelder

Géén rookmelders zorgt voor onnodig onveilige situaties. De verplichting geldt pas in juli 2022, maar wacht vooral niet met de rookmelder ophangen.

Verplichting voor alle huizen

Voor nieuwbouwwoningen was het plaatsen van voldoende rookmelders al verplicht (bouwbesluit). Per 1 juli 2022 geldt deze verplichting voor iedere woning. Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw dus. Deze eisen worden gesteld omdat er nog te veel huishoudens zijn die geen rookmelders geplaatst hebben. 

Brandmelders redden levens

Vooral als brand in huis je ‘s nachts overkomt, kunnen brandmelders levens redden. Ook als je in een huurhuis woont, is een rookmelder verplicht. De nieuwe regels gelden voor iedereen.

Rookmelders zijn verstandige investeringen

Op iedere verdieping in je huis moet minimaal één rookmelder hangen. Het gaat om ruimtes waar je leeft. Besloten ruimtes zoals bergzolders hoeven geen rookmelders te hebben. De verplichting bestaat wel als je het als een verblijfsruimte gebruikt of in ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. 

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang jouw portie polisnieuws met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen.
Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Nederlandse Brandwonden Stichting

Ook de Nederlandse Brandwonden Stichting beveelt net als de brandweer rookmelders aan. Er zijn geen eisen gesteld aan het soort rookmelder, maar uiteraard moet het gaan om een werkende rookmelder. Een rookmelder op batterijen volstaat. 

Kiezen voor duurzame rookmelders

Er zijn diverse soorten rookmelders verkrijgbaar. Je kiest bijvoorbeeld voor slimme melders.  Naast het afgaan van een brandalarm laten deze rookmelders je ook via een app op je telefoon weten dat er rookontwikkeling in je huis is. 

De koppelbare rookmelder

Kiezen voor een koppelbare rookmelder zorgt ervoor dat ook andere melders afgaan, zodra er één in huis afgaat. Zo kun je het alarm niet missen. Als er brand ontstaat op de begane grond moet de melding ook op andere etages goed hoorbaar zijn. 

Plaats de rookmelders met beleid

Ruimtes waar je verblijft en vooral slaapt, zijn belangrijke plekken voor rookmelders. Een ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt moet je melders ophangen. Een melder ophangen in een besloten gang kan zelfs verstandig zijn. 

Op iedere etage

Op iedere verdieping één rookmelder ophangen is vaak onvoldoende. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Op de website van brandweer Nederland vind je tips om het op de juiste manier te doen.

Wie is verplicht de rookmelders te plaatsen in een huurhuis?

De verhuurder is als eigenaar van het huis verplicht om te zorgen voor rookmelders. Iedere woning die wordt verhuurd aan nieuwe huurders, moet dus al rookmelders bevatten. 

Deze verplichting gold al voor nieuwbouwwoningen, en vanaf 1 juli 2022 dus ook voor bestaande woningen. 

Voorkom uitslaande woningbrand

Een brandmelder voorkomt uitslaande woningbranden waarvan de gevolgen vaak niet te overzien zijn voor de inwoners. Dat rookmelders verplicht worden gesteld is voor de extra veiligheid een verstandige keuze. Met regelgeving kan de overheid sturend zorgen voor extra veiligheid.

Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie