Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Rookmelders verplicht vanaf 2022: wat betekent dit voor mij?

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping van  je huis wettelijk verplicht. Hierdoor word je sneller gewaarschuwd bij rook of brand in huis. Heb je géén rookmelders of nog niet op elke verdieping, dan wordt het tijd om zo snel mogelijk rookmelders aan te schaffen.

rookmelders verplicht

Onveilige situaties zonder rookmelder

Géén rookmelders zorgt voor onnodig onveilige situaties. Vooral 's nachts merk je een brand in je huis mogelijk te laat op. Alleen al de rookontwikkeling door een uitslaande brand kan dodelijk zijn voor mensen en dieren.

Rookmelders verplicht voor alle huizen

Voor nieuwbouwwoningen was het plaatsen van voldoende rookmelders al verplicht (bouwbesluit) sinds 2003. Sinds 1 juli 2022 geldt deze verplichting voor iedere woning. Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw dus, en voor huurhuizen en koophuizen. Deze eisen worden gesteld omdat er nog te veel huishoudens zijn die geen rookmelders hebben. 

Bij brand ook verzekerd zonder rookmelders?

Het niet hebben van rookmelders wil nog niet zeggen dat je onverzekerd bent. Vooralsnog heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking. Verzekeraars kunnen de polisvoorwaarden wel afstemmen op de wetgeving. Als een verzekeraar letterlijk stelt dat je geen dekking hebt zonder werkende rookmelders, kan uitkering na brandschade worden afgewezen. Je verzekeraar moet je wel eerst op de hoogte stellen van de verplichting. Je moet immers weten dat de polisvoorwaarden gewijzigd zijn. Waarschijnlijk gaan verzekeraars de verplichting op termijn wel opnemen in de polisvoorwaarden.

Brandmelders redden levens

Vooral als brand in huis je ‘s nachts overkomt, kunnen brandmelders levens redden. Ook als je in een huurhuis woont, is een rookmelder verplicht. De verhuurder moet de rookmelders plaatsen. 

Rookmelders zijn verstandige investeringen

Op iedere verdieping in je huis moet minimaal één rookmelder hangen. Het gaat om ruimtes waar je leeft. Besloten ruimtes zoals bergzolders hoeven geen rookmelders te hebben. De verplichting bestaat wel als je het als een verblijfsruimte gebruikt of in ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. 

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese NEN 14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft een lijst gepubliceerd met rookmelders die voldoen aan de wettelijk vereiste NEN-14604.

Wat adviseert de Nederlandse Brandwonden Stichting?

De Nederlandse Brandwonden Stichting en de Brandweer adviseren een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij en 10-jarige levensduur. Dan hoef je de batterij van de rookmelder de komende 10 jaar niet te vervangen.

Welke soorten rookmelders zijn er?

Er zijn diverse soorten rookmelders verkrijgbaar. Zo zijn er melders voor mensen met een auditieve beperking, gekoppelde rookmelders, slimme rookmelders, optische rookmelders, thermische rookmelders, rookmelders op het lichtnet en combimelders.

Slimme rookmelder

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is. Zo kun je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.

Koppelbare rookmelder

Kiezen voor een koppelbare rookmelder zorgt ervoor dat ook andere melders afgaan, zodra er één in huis afgaat. Als één melder dus afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Hierdoor word je eerder gewaarschuwd en heb je langer de tijd om te vluchten. Hiermee vergroot je je overlevingskans. Het is zelfs mogelijk dat je gekoppelde melders kunt delen met de buren. Zo kun je elkaar bij een beginnende brand in huis eerder waarschuwen of helpen.

Waar en hoe plaats ik rookmelders?

Rookmelders plaats je op elke (woon)verdieping bij voorkeur in de vluchtroute (meestal de hal, de gang en overloop). Je bent nog beter beschermd als je de rookmelders ook in alle slaapkamers plaatst. Voor de beste, optimale veiligheid plaats je de rookmelders ook in alle overige ruimtes in je woning waar brand zou kunnen ontstaan. Meer informatie en specifiek plaatsingsadvies vind je op Rookmelders.nl, een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Brandweer.

Wie is verplicht de rookmelders te plaatsen in een huurhuis?

De verhuurder is als eigenaar van het huis verplicht om te zorgen voor rookmelders. Iedere woning die wordt verhuurd, moet dus rookmelders bevatten. Deze verplichting gold in 2003 al voor nieuwbouwwoningen, en sinds 1 juli 2022 dus ook voor bestaande woningen.

Voorkom uitslaande woningbrand

Een brandmelder voorkomt uitslaande woningbranden waarvan de gevolgen vaak niet te overzien zijn voor de inwoners. Dat rookmelders verplicht worden gesteld is voor de extra veiligheid een verstandige keuze. Met regelgeving kan de overheid sturend zorgen voor extra veiligheid.

Geactualiseerd: woensdag 12 juli 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie