Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

In buitenland opgebouwde schadevrije jaren – Wat kun je ermee?

Het lijkt logisch dat je in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren ook in Nederland kunt gebruiken. Maar het kan anders uitpakken. Verzekeraars accepteren deze schadevrije jaren niet altijd en de verzekeraars die het wel doen stellen eisen. Wat zijn de spelregels?

autoverzekering_beetle.jpg

Verzekeraars zijn niet verplicht om in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren over te nemen. Daartoe zijn ze ook niet altijd bereid, omdat ze deze jaren niet kunnen controleren. Nederlandse verzekeraars hebben hier onderling wel een controle op, maar daar doen de buitenlandse verzekeraars natuurlijk niet aan mee. 

Schadevrije jaren aantonen met een royementsverklaring

Verzekeraars willen wel een bewijs hebben dat je de schadevrije jaren inderdaad op jouw naam hebt. Je kunt de royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar gebruiken als bewijs. Dit is de verklaring van de buitenlandse verzekeraar dat de autoverzekering beëindigd is. Niet alle verklaringen voldoen. Uit de verklaring moet namelijk wel blijken hoeveel jaren je schadevrij gereden hebt. En de buitenlandse autoverzekering moet beëindigd zijn, anders kun je de schadevrije jaren niet gebruiken.

Verzekeraars kunnen een begrijpelijk bewijs eisen

Verzekeraars hebben geen vertalers in dienst voor het omzetten van buitenlandse royementsverklaringen naar het Nederlands. Met een verklaring in het Engels zullen de meeste verzekeraars akkoord gaan. Mogelijk kun je ook nog met een Duitse verklaring weg komen. In het Spaans, Frans of Portugees wordt al lastiger. Wacht niet te lang met het in gebruik nemen van de in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren. Ze zijn namelijk officieel maar één jaar geldig.

Niet alle schadevrije jaren meenemen

Hoe de autoverzekeraars omgaan met de buitenlandse schadevrije jaren verschilt. Sommigen nemen bijvoorbeeld maar een beperkt aantal jaren mee. Anderen geven geen recht op Nederlandse schadevrije jaren, maar een korting op de premie.

Schadevrije jaren uit België, Frankrijk of Duitsland 

De Nederlandse verzekeraars zullen gemiddeld soepeler zijn bij schadevrije jaren opgebouwd in landen als Frankrijk, België of Duitsland. Het zal lastiger worden als de jaren opgebouwd zijn in niet-Europese landen. 

Bij welke verzekeraar kun je terecht?

Met buitenlandse schadevrije jaren ben je afhankelijk van individuele beoordelingen door de acceptanten van de verzekeraars. Of verzekeraars de jaren wel of niet accepteren zal ook afhankelijk zijn van de omstandigheden. Hoe lever je ze bijvoorbeeld aan? Schakel ons gerust in voor het uitzoeken waar je terecht kunt. Wij kunnen voor jou een vergelijking maken en uitzoeken hoe de verzekeraar die het beste uit de vergelijking komt, hiermee om gaat. Je kunt ons telefonisch bereiken op: 050-2111456.

Geactualiseerd: 01-07-2019

Navigatie