Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

De mogelijkheden voor het overnemen van schadevrije jaren

Hoe verzekeraars omgaan met opgebouwde schadevrije jaren voelt in sommige gevallen niet eerlijk aan. Sinds 1 januari 2022 zijn er verbeteringen doorgevoerd. Welke verbeteringen zijn dat en voor wie?

afstandsverklaring schadevrije jaren

Schadevrije jaren maken een groot verschil voor de hoogte van de premie voor de autoverzekering. Je kunt bij de meeste verzekeraars tot 75% korting opbouwen op de premie. Sommige verzekeraars geven zelfs een nog hogere no-claimkorting. Zonder schadevrije jaren betaal je de hoofdprijs

Eén jaar geen schade declareren geeft je recht op één extra schadevrij jaar. Als je schade claimt, verlies je in één keer 5 schadevrije jaren. Er waren een aantal vreemde regels rondom de schadevrije jaren. Per 2022 zijn deze regels verbeterd. Hierdoor is bijvoorbeeld het overdragen en meenemen van schadevrije jaren makkelijker geworden

Schadevrije jaren overdragen bij overleden partner

Opgebouwde schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Deze zijn normaal gesproken niet over te dragen op een ander persoon. Er geldt nu een uitzondering als partners gezamenlijk de schadevrije jaren opgebouwd hebben. 

Voor 1 januari 2022 was het niet mogelijk om opgebouwde jaren van de overleden partner over te dragen aan de andere partner. Sinds 2022 werken verzekeraars aan een dergelijke overdracht mee. Een verbetering van de regels wat ons betreft. 

Wel is er een belangrijke voorwaarde: de partners moeten op hetzelfde woonadres staan ingeschreven bij de gemeente. Het geldt dus niet voor ex-partners die niet meer op hetzelfde adres woonden op het moment van overlijden. 

Afstandsverklaring - schadevrije jaren overdragen

Het was in het verleden een frustratie van scheidende partners. Schadevrije jaren verdelen was namelijk niet mogelijk. Alle jaren overdragen op de ex-partner kon wel, maar bijvoorbeeld de helft van de schadevrije jaren overdragen niet. 

Dit ongemak hebben verzekeraars gelukkig ook ingezien. Daarom zijn ze nu bereid om schadevrije jaren te verdelen over beide partners. Voor verzekeraars betekent dit extra administratie, maar het voegt veel toe aan een eerlijke werking van het schadevrije jaren systeem. 

Voorwaarde: beide partners moeten regelmatige bestuurder zijn geweest in de verzekerde auto. Met een speciale afstandsverklaring schadevrije jaren blijft volledig overdragen van schadevrije jaren mogelijk.

Als je schadevrije jaren weggeeft, kan dit zorgen voor een hogere premie voor de autoverzekering. Schadevrije jaren overnemen van een ander persoon geeft juist recht op een lagere premie. 

Met een getekende afstandsverklaring schadevrije jaren kun je de opgebouwde schadevrije jaren overdragen op een eenvoudige manier. 

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Met een leaseauto schadevrije jaren opbouwen

Door de opkomst van private lease, is er nu ook meer aandacht voor een pijnpunt uit het verleden gericht op schadevrije jaren. Schadevrij rijden in een leaseauto leverde namelijk geen extra voordeel in de vorm van korting op. 

Dat is vreemd, want het maakt voor het aantonen van je claimgedrag niet uit of je in een eigen auto of in een leaseauto rijdt. Vanaf 1 januari 2022 gaan verzekeraars rekening houden met schadeloze jaren tijdens het rijden in een leaseauto. 

Meenemen van schadevrije jaren uit het buitenland eenvoudiger

Het was vóór 2022 al mogelijk om buitenlandse schadevrije jaren mee te nemen naar Nederland, maar niet alle verzekeraars werkten hieraan mee. Nu kunnen de buitenlandse jaren als volwaardige schadevrije jaren worden gezien. 

Europese verzekeraars kunnen nu een verklaring opmaken waaruit blijkt op hoeveel schadevrije jaren je recht hebt. Er gelden nog steeds eisen, maar de mogelijkheden zijn verruimd en de Nederlandse verzekeraars wijzen je niet meer standaard de deur als je met buitenlandse schadevrije jaren aankomt.

Op de polis staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt. Het effect van de schadevrije jaren op de premie verschilt per verzekeraar. Een nieuwe autoverzekering afsluiten doe je na een goede vergelijking.

Autoverzekeraars gaan namelijk allemaal anders om met de opgebouwde schadevrije jaren. De bonus malus ladder waar de premie van afhankelijk is, verschilt per verzekeraar. 

Eenvoudigere regels overnemen opgebouwde schadevrije jaren opgesomd:

  • Na overlijden van de partner kan de achterblijvende partner de gezamenlijk opgebouwde schadevrije jaren op naam krijgen.
  • Met een leaseauto schadevrije jaren opbouwen is mogelijk.
  • Ex-partners kunnen de schadevrije jaren onderling verdelen bij het verbreken van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  • In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren kun je in Nederland laten registreren.
Geactualiseerd: woensdag 18 mei 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Communicatiemedewerker & Online Productspecialist Verzekeringen

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie