Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Schadevrije jaren: Hoeveel heb ik? Wat als ik terugval?

Verzekeraars bepalen zelf hoeveel korting ze geven op basis van de opgebouwde schadevrije jaren. Hoe ze omgaan met opgebouwde schadevrije jaren en over terugval schadevrije jaren zijn ook onderling afspraken over gemaakt. Benieuwd welke regels het zijn en wat dat voor jou betekent?

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

De regeling schadevrije jaren

Sinds 2016 stellen autoverzekeraars de schadevrije jaren op uniforme wijze vast. Verzekeraars moeten volgens een vaste tabel een gelijk aantal schadevrije jaren hanteren dat je verliest na één of meer claims. Sinds 1 januari 2022 is de regeling van de schadevrije jaren eerlijker geworden, zoals we hieronder duidelijk maken

Sinds 2016 geldt:

  • Maximale aantal schadevrije jaren: 99
  • Ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één schadevrij jaar bij
  • Bij schade val je altijd 5 schadevrije jaren terug, tenzij je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, dan val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren
  • Bij meerdere schades in één jaar kun je meer dan 5 jaren verliezen (terugval schadevrije jaren)

Uniforme regels 

Door bovenstaande uniforme regels is het aantal schadevrije jaren voortaan bij iedere autoverzekeraar gelijk. Vóór 1 januari 2016 was nooit goed duidelijk hoeveel schadevrije jaren je verloor na één schade, omdat dit per verzekeraar verschilde. Dit veroorzaakte voor verzekerden veel verwarring en werd als oneerlijk gezien. 

Verbond van verzekeraars

Daarom heeft het Verbond van Verzekeraars een standaardtabel in het leven geroepen voor de terugval in schade. Standaardisatie moet ervoor zorgen dat je bij elke verzekeraar evenveel schadevrije jaren opbouwt en verliest.

Door het Verbond is ook vastgesteld bij welke schadeclaims je niet terugvalt in schadevrije jaren. En die dus geen invloed hebben op de premie van je autoverzekering. Dit is het geval bij:

  • ruitschade
  • brandschade
  • stormschade
  • hagelschade
  • schade door een aanrijding met een wild dier
  • inbraakschade
  • schade door joyriding
  • (schade door) diefstal of verduistering
  • schade aan de auto ontstaan door een luchtvaartuig
  • schade aan de auto door het vervoer van gewonde personen

Je verliest wel schadevrije jaren bij de volgende schades:

  • schade aangericht aan anderen (aansprakelijkheidsschade)
  • vandalisme schade aan je eigen auto
  • eigen schade door bijvoorbeeld een ongeval

kennisbank-schadeformulier-0.png

Wil je vergelijken waarbij rekening wordt gehouden met de premiestijging na een schade? Dat kan met onze crashtest. Als je niet schadevrij rijdt, wordt je premie hoger. Door onze crashtest krijg je hier inzicht in.

 Aantal schadevrije jaren is niet hetzelfde als de bonus/malus

Belangrijk om aan te geven is dat de tabel waarmee het aantal zuivere schadevrije jaren (exacte aantal) wordt bepaald, niet verward mag worden met de bonus malus ladder. Verzekeraars gebruiken de schadevrije jaren-tabel om de startpositie op hun eigen bonus malusladder te bepalen en zo jouw korting (no claim korting) te berekenen.

Een verzekeraar is vrij om te bepalen hoeveel korting hij geeft en hoeveel treden je terugvalt op de bonus malusladder bij een schade. Je kunt bij de ene verzekeraar na één schade nog steeds bijvoorbeeld 70 procent no-claimkorting krijgen, terwijl een andere verzekeraar nog maar 50 procent korting geeft. 

Kortingstreden zijn dus niet hetzelfde als schadevrije jaren. Met 1 schadevrij jaar kun je al recht hebben op tientallen procenten korting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting, tot een bepaalde grens. Elke verzekeraar houdt rekening met jouw schadeverleden. 

Verzekeraars kunnen een centrale database raadplegen waarin de schadevrije jaren door verzekeraars zijn opgeslagen (Roy Data). Ook jij kunt hier je schadevrije jaren opvragen.

Nieuwe regeling per 2022

Er waren wat onduidelijkheden over de schadevrije jaren en de no claimkorting die per 2022 zijn opgehelderd. Per schade raak je nog steeds 5 schadevrije jaren kwijt, maar vooral de manier van omgaan met deze jaren zijn nu duidelijker en eerlijker. Dit zijn de wijzigingen:

  • Uit het buitenland meegenomen schadevrije jaren kun je nu eenvoudiger mee laten tellen in je nieuwe autoverzekering
  • Na overlijden kan de achterblijvende partner de schadevrije jaren van de overledene op naam krijgen (onder voorwaarden)
  • Opgebouwde schadevrije jaren verdelen tussen ex-partners is nu mogelijk. Tot 2022 kon je schadevrije jaren wel overdragen, maar niet verdelen
  • Heb je met bijvoorbeeld private lease (lease auto) geen schades veroorzaakt? Jouw nieuwe verzekeraar houdt daar sinds 2022 rekening mee 

Voordelen van de regeling van de schadevrije jaren

  • Er kan geen enkele verwarring meer ontstaan over hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij een schuldschade
  • Het staat vast bij welke schadeclaims je niet terugvalt in schadevrije jaren

Nadelen

  • De terugval maakt geen verschil in mate van aansprakelijkheid. Kleinere schades tellen net zo hard mee als grote schades
  • Autoverzekeraars zullen een eigen bonus-malustabel blijven gebruiken voor het vaststellen van de korting. Hierdoor blijft de regeling onnodig ingewikkeld
  • Na één schade heeft minder schadevrije jaren niet gelijk effect op je premie. In het volgende verzekeringsjaar is het pas merkbaar. Vaak ontglipt het hierdoor aan je aandacht en vergeet je te vergelijken met andere verzekeraars

Opbouw schadevrije jaren gaat per één jaar en bij schade verlies je er dus vijf jaren. Na een schade kan het nieuwe aantal schadevrije jaren zorgen voor een duurdere autoverzekering. Iedere verzekeraar gaat anders om met schadevrije jaren, dus wees kritisch. Niet alleen als je een autoverzekering afsluit, maar ook in de jaren daarna. Je krijgt de beste deal door het vergelijken van je autoverzekering.

Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie