Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Minder succes voor autodieven in 2015

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

In 2015 is het aantal diefstallen van personenauto’s met 5,8 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor naar 10.091. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Waarom moeten autobezitters van de wat oudere modellen dan toch extra op hun hoede zijn?

Welke voertuigen zijn minder in trek?

Niet alleen het diefstalpercentage van personenauto’s is gedaald. Als we kijken naar het totaal aantal voertuigen dan hebben dieven 4,8% minder succes gehad dan het jaar daarvoor. Daarmee kwam het totaal met 29.218 voor het eerst in jaren onder de 30.000. Opvallend is de daling bij de  lichte bedrijfswagens (-20,5%), zware bedrijfswagens (-31%) en de categorie aanhangers/caravans/en opleggers (-21%). Het aantal gestolen brom-en snorfietsen schommelt al jaren om hetzelfde aantal. Het aantal gestolen motorfietsen is met ruim 5% gestegen.

Welke automerken zijn het meest in trek?

Autodieven houden van Duitse merken. Uit cijfers van de AVc blijkt dat afgelopen jaar vooral Volkswagens, Audi's en BMW's zijn gestolen. Eigenaren van een Audi A5 lopen relatief de grootste kans dat hun auto wordt gejat: van de 10.000 auto's wisten dieven er 120 in handen te krijgen. Ook de Volkswagens Golf en Polo en de BMW 1 Serie verdwenen opvallend vaak.

Alarmsystemen

Vooral de jongere personenauto’s beneden de 4 jaar oud worden minder vaak gestolen (-14%). Dit is deels te verklaren doordat in deze auto’s  betere alarmsystemen zijn gemonteerd. Hierdoor is het veel lastiger voor autodieven om zo ongemerkt hun slag te slaan. Dit betekent wel dat het dievengilde zich nu meer richt op de wat oudere auto’s waarbij de beveiliging wat makkelijker te omzeilen is. Het aantal diefstallen binnen de categorie van 4 tot 8 jaar oud is dan ook met 16 procent toegenomen. Heb je een auto in deze categorie dan is het niet onverstandig om de beveiliging van je auto onder de loep te nemen en waar mogelijk te verbeteren. Personenauto’s ouder dan 8 jaar zijn minder  in trek.

autodiefstal.jpg

Vind die maar eens terug

Is je voertuig eenmaal gestolen dan is de kans dat je die ooit weer terugziet een stukje kleiner geworden. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39.6 procent naar 37.4 procent. Reden voor de samenwerkende partijen overheid, autobranche en verzekeraars zich te richten op het vergroten van deze terugvindkans. Dit doen ze door onder andere steeds meer te investeren in beveiligingsystemen waarbij het mogelijk is om een gestolen voertuig na een diefstal te traceren.

Preventietips

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit geeft ook preventietips. Voorbeelden: 1. Laat buitenshuis nooit autosleutels onbeheerd in een jaszak zitten 2. Activeer altijd een aanwezig alarm of anti-diefstal systeem. 3. Draai de wielen in de richting van de stoeprand en zet het stuurslot erop.

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

AVc is een publiek - private samenwerking tussen Politie, RDW, OM, ministerie van Justitie, Verbond van verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland, BOVAG, Auto Recycling Nederland, ANWB en de RAI vereniging.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie