Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Wat kost de Lexus RX 450h per maand?

De Lexus RX 450h geeft veel rijplezier, maar let op de kosten

door Juul Dijkhuis

De Lexus is de luxe variant van de Toyota. Je krijgt de degelijkheid van Toyota maar dan met een luxe uitstraling. Het is een hybride auto zonder een stekker. De fabrikant biedt je vijf jaar gratis onderhoud aan, dus dat scheelt al behoorlijk in de kosten. Welke kosten moet je voor deze auto incalculeren?

Om twee redenen kiezen we deze maand voor de Lexus RX 450h. Ten eerste omdat Lexus de meest betrouwbare auto van 2020 werd gevonden. Maar Lexus kwam ook negatief in het nieuws.  Met de Lexus RX 450h heb je de grootste kans op diefstal. Dit is de tweede reden om erover te schrijven. De meest betrouwbare auto is een reden om de auto te kopen. Door het verzekeren van het diefstalrisico met een autoverzekering zorg je ervoor dat je bij diefstal van de auto niet zelf voor de kosten opdraait.  Helaas is de Lexus RX 450h geen goedkope auto om te kopen en om in te rijden. Wij hebben de kosten in het eerste jaar voor deze auto op een rijtje gezet. 

lexus rx

Geschiedenis van Lexus

Het is een naar verhouding jong merk. In 1989 is Lexus voor het eerst opgedoken als merknaam. De eerste Lexus was de LS 400. Dit is een grote auto met een V8 motor. In de Verenigde Staten zijn grote slagschepen populair, en vooral daar is het merk sterk gegroeid. Het was in de VS een volwaardige concurrent van de in het eigen land geproduceerde wagens. De RX-uitvoeringen worden al verkocht sinds 1998.

Wat zijn de uitgangspunten?

We zijn al meerdere jaren auto’s op kosten aan het uitpluizen. Om een onderlinge vergelijking mogelijk te maken, moeten we wel dezelfde uitgangspunten hanteren. Het zijn de volgende:
•    Voor de hoogte van de afschrijving gaan we uit van de Koerslijst van de ANWB
•    De auto rijdt op benzine. We gebruiken een literprijs van € 1,70
•    De eigenaar woont in Gelderland en is 35 jaar
•    Er wordt 15.000 kilometer per jaar met de auto gereden
•    Voor de berekening gaan we uit van het instapmodel

We kijken naar de volgende kosten om te berekenen wat je kwijt bent in het eerste jaar:
•    Afschrijving
•    Brandstofkosten
•    Motorrijtuigenbelasting 
•    Premie voor de autoverzekering

Wat is de afschrijving van de Lexus RX 450h in het eerste jaar?

Om hier inzicht in te krijgen schatten we de waarde van de Lexus RX 450h na één jaar. Dit bedrag vergelijken we met de cataloguswaarde. We nemen het gemiddelde van een aantal auto’s, om zo dicht mogelijk bij de gemiddelde waarde na één jaar te komen. 

We komen uit op een gemiddelde afschrijving van 17,7% in het eerste jaar. De consumentenadviesprijs bedraagt € 79.145. In het eerst jaar schrijf je dus af:
17,7% van € 79.145 = €14.008 / 12 maanden = € 1167 (afgerond)

Wat ben je aan benzine kwijt met de Lexus RX 450h?

Ook Lexus heeft aandacht geschonken aan zuinig rijden. Toyota is sterk in het produceren van hybride auto’s, en dus heeft de Lexus RX 450h ook een hybride systeem. Tijdens het rijden slaat de auto elektrische energie op, waardoor de auto zeer zuinig is. Volgens Autoweek.nl rijdt de RX 450h 100 kilometer op 6,3 liter. Op één liter kun je dus 15,9 kilometer rijden. In ons voorbeeld gaan we uit van 15.000 kilometer per jaar. De kosten voor brandstof komen per maand gemiddeld uit op:

15.000 / 100 = 150 x 6,3 liter = 945 liter benzine x € 1,70 = € 1606,50 / 12 = € 134

Hoeveel kost de Lexus aan motorrijtuigenbelasting?

Met 2075 kilo is de Lexus RX 450h een zware auto. Je krijgt dus een hoge rekening van de Belastingdienst. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is namelijk sterk afhankelijk van het gewicht. Helaas heb je geen recht op een korting omdat het een hybride auto is. Je betaalt het volledige bedrag. De heffing komt neer op een bedrag van € 376 per drie maanden. Maandelijks betaal je dus: € 376 / 3 = € 125.

mr-lexus.PNG
 

Wat kost een autoverzekering voor de Lexus RX 450h?

De cataloguswaarde is minimaal € 79.000. Dit maakt Lexus een dure auto. Je koopt het paradepaardje van Toyota en daar moet je wel een aantal knaken voor neerleggen. De nieuwwaarde is een belangrijke premiebepalende factor, dus ga je het merken in de premie van de autoverzekering. Een dergelijke auto verzeker je niet voor een paar tientjes in de maand. Bij de goedkoopste verzekeraar betaal je voor de WA casco autoverzekering een bedrag van € 74 per maand. Dat is inclusief een aan te raden nieuwwaarderegeling. Kies zeker niet de eerste de beste autoverzekering, want de premieverschillen zijn groot. De duurste verzekeraar brengt voor deze auto € 209 per maand in rekening. 

De dekking van de duurste autoverzekering is vergelijkbaar met de goedkoopste, maar er is een belangrijk verschil. De duurste verzekeraar biedt geen nieuwwaarderegeling. Dus bij een flinke schade krijg je bij de duurste verzekeraar een te lage uitkering. Je kunt er namelijk geen nieuwe Lexus RX 450h voor terugkopen. Vergelijk dus niet alleen op premie, maar ook de voorwaarden.

Wat kost de Lexus RX 450h per maand?

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 1167
Benzinekosten: € 134
Motorrijtuigenbelasting: € 125
Autoverzekering: € 74
Totaal: € 1500

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: woensdag 25 augustus 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie