Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

Reisverzekering en medische kosten in het buitenland

Er bestaat nog vaak onduidelijkheid over de noodzaak van het afsluiten van een reisverzekering, met name over de dekking van de medische kosten in het buitenland.

Basisverzekering en zorg in het buitenland

Reisverzekering en medische kosten in het buitenlandElke Nederlander is verplicht verzekerd voor ziektekosten via de basiszorgverzekering. Vanuit de basiszorgverzekering zijn kosten voor medisch noodzakelijke hulp in het buitenland gedekt. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt of heel erg ziek wordt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed.

De wet gaat echter uit van wat de behandeling in Nederland kost. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn daar veel hoger dan hier. Ook in Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen gelden veel hogere kosten. De kosten bovenop het Nederlandse tarief zijn  voor eigen rekening.

Extra vergoedingen in aanvullende verzekering

Een aanvullende zorgverzekering met bijvoorbeeld Europa- of werelddekking biedt extra vergoedingen die met je verblijf in het buitenland te maken hebben. Als je voor een dergelijke dekking kiest dan zijn de meerkosten van acute medische hulp in het buitenland in veel gevallen gedekt. Heb je geen aanvullende of een beperkte aanvullende zorgverzekering, dan is het aan te raden medische kosten binnen een reisverzekering mee te verzekeren. Een goede reisverzekering bevat namelijk een dekking voor alle gemaakte medische kosten.

Spoedeisende medische zorg buitenland

De zorgverzekeringswet heeft bepaald dat spoedeisende zorg, overal ter wereld onder de dekking van de basiszorgverzekering valt. Als restrictie geldt dat de vergoeding het maximale Nederlandse tarief betreft en dat het om acute spoedeisende hulp gaat. Een arts in het buitenland bepaalt dan of medische hulp niet kan wachten tot terugkeer in Nederland. Denk daarbij aan een acute blindedarmontsteking of hartinfarct. Wanneer het geen spoedeisende hulp betreft, heb je formeel geen recht op vergoeding. Het is aan te raden om voordat je medische kosten gaat maken, contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Om jezelf goed te verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
  2. Een aanvullende verzekering bij je basiszorgverzekering afsluiten

Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten 

De dekking voor geneeskundige kosten binnen een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten is niet gemaximeerd. Het voordeel van zo'n reisverzekering is dat ook het eigen risico van de zorgverzekering gedeclareerd kan worden op de reisverzekering. Vergoedt de zorgverzekering wel de nota, maar heb je nog een eigen risico? Dan kun je het eigen risico op de reisverzekering met geneeskundige dekking claimen. 

Hoog eigen risico zorgverzekering?

Een reden om een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af te sluiten, is als je een hoog eigen risico op je basisverzekering hebt. Via de basisverzekering heeft elke volwassene in 2017 een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering van 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Heb je een hoog vrijwillig eigen risico afgesloten, dan tellen de medische kosten die je maakt eerst mee voor het verplicht eigen risico en daarna voor het vrijwillig eigen risico. Stel, dat je een vrijwillig eigen risico hebt van 500 euro, dan is je totale eigen risico 885 euro.

Dit betekent dat als je op vakantie een been breekt en de medische kosten totaal op 1500 euro uitkomen, je zelf 885 euro moet betalen, tenzij je het eigen risico al hebt betaald. Wil je dat niet, dan is het raadzaam om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Hiermee voorkom je onverwacht hoge kosten tijdens je reis. Je reisverzekeraar vergoedt namelijk alle medische kosten, zonder eigen risico. Tenzij je ook op je reisverzekering voor een eigen risico kiest.

De plus- en minpunten van een reisverzekering: 

+ uitgebreide en hoge dekking
+ het hele jaar door af te sluiten
+ ook het eigen risico is gedekt
- kan dubbelop zijn met je zorgverzekering

Geactualiseerd: 22-11-2016

Navigatie