Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Wanneer vergoeden reisverzekeraars eigen risico van je zorgverzekering?

Op vakantie kun je een been breken, door de hitte bevangen worden of met een voedselvergiftiging in het ziekenhuis terecht komen. Tijdens de vakantie heb je een veel grotere kans op medische ellende. Een medische behandeling kan je ook in het buitenland eigen risico kosten. Wat zijn de spelregels? 

eigen risico reisverzekering

Het eigen risico in de zorgverzekering bedraagt € 385 per jaar (2023). De eerste € 385 aan medische kosten betaal je zelf. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor de huisarts en voor dekkingen vanuit de aanvullende zorgverzekering (zoals de kosten van de tandarts). Het maakt niet uit of je kosten in Nederland of in het buitenland maakt. Ga je op vakantie en heb je nog eigen risico over voor dit jaar? Voor buitenlands medische kosten kun je een factuur voor het eigen risico krijgen van je zorgverzekeraar. 

Een reisverzekering met dekking voor medische kosten

De Nederlandse zorgverzekering biedt een wereldwijde dekking, maar die is soms niet volledig. De verzekeraar kan de vergoeding voor de kosten beperken tot de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Door het meeverzekeren van de medische kosten in de reisverzekering kun je 100% van de buitenlandse zorgkosten verzekeren.  Door deze aanvullende dekking in de reisverzekering heb je de zorg in het buitenland goed verzekerd.

Je kunt het eigen risico mogelijk claimen bij de reisverzekeraar 

Als je over de buitenlandse medische kosten een eigen risico moet betalen, kun je deze mogelijk terugvorderen bij de reisverzekering. Uiteraard moet je medische kosten wel meeverzekerd hebben. Er zijn zelfs verzekeraars waar je een vrijwillig eigen risico kunt claimen. Je hebt binnen de zorgverzekering namelijk de mogelijkheid om het eigen risico met maximaal € 500 te verhogen in ruil voor korting op de premie. 

Moet je bij medische noodzaak zorgverzekering of reisverzekering inschakelen? 

Voor beide verzekeringen hebben verzekeraars een alarmcentrale. Het telefoonnummer staat in de polisvoorwaarden, op de polis of op het zorgpasje. Telefonisch geven ze jou ondersteuning. Ze vertellen je wat je moet doen en ze kunnen hulp voor je inschakelen. Bij medische problemen kun je zelf kiezen voor de zorgverzekering of de reisverzekering. Ons advies is om contact op te nemen met de reisverzekeraar. Vaak moeten er namelijk ook andere zaken geregeld worden, zoals het langer moeten verblijven op je vakantielocatie door de medische toestanden. De reisverzekeraar kan jou hierbij helpen.

Na thuiskomst kun je het eigen risico nog terugvorderen 

Je hoeft niet tijdens de vakantie het eigen risico al terug te vorderen. Na thuiskomst kun je daar rustig de tijd voor nemen. Laat je vakantie niet verpesten door formaliteiten die je later ook nog kunt regelen. 

Heb je nog vragen over de zorg- of reisverzekering? Wij kunnen jouw vragen inhoudelijk beantwoorden. Neem contact met ons op.

Geactualiseerd: donderdag 13 april 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie