Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Op vakantie een gehuurde elektrische step verzekeren?

Huur je tijdens je vakantie een elektrische scooter, skateboard of een step? Vooral de elektrische step is in vakantieoorden erg populair. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen, maar let wel goed op de verzekeringen. Als het mis gaat kan het grote gevolgen hebben. Wat kan er gebeuren als je een elektrische step, skateboard of scooter huurt en hoe kun je dit voorkomen?

elektrische step verzekeren

Met een elektrisch voertuig de openbare weg op gaan, lijkt onschuldig. Je rijdt op fietssnelheid en het zou logisch zijn dat het verzekeren van het risico geen issue is. Toch zit het anders. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking als je met de fiets een ongeluk veroorzaakt, maar deze dekking geldt niet voor een elektrische step, skateboard of scooter. Hoe verzeker je de financiële gevolgen van een ongeluk met een elektrische step dan wel?

Elektrische step verzekeren in Nederland

Voor motorrijtuigen, waaronder elektrische steps, moet je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten. Je mag alleen met een elektrische step de weg op als deze is goedgekeurd door de RDW. Als de elektrische step wordt aangemerkt als een “bijzondere bromfiets”, mag je ermee de weg op. Uiteraard moet het voertuig wel verzekerd zijn met een WA verzekering. De toegelaten versies zijn te verzekeren als een bromfiets of een snorfiets. De elektrische step laten verzekeren is nog niet zo eenvoudig. Niet alle verzekeraars bieden mogelijkheden. Bij Poliswijzer.nl kunnen wij jou helaas niet helpen met het verzekeren van een elektrische step, maar we kunnen je wel informeren waar je de step dan wel kan verzekeren. Alleen bepaalde verzekeraars bieden oplossingen. Een voorbeeld is de Vereende. No claimkorting bouw je helaas niet op en je hebt ook weinig aan je opgebouwde schadevrije jaren. 

Welke e-steps mogen in Nederland, zie je op de website van de RDW.

Ben je in het buitenland verzekerd met een elektrische step, scooter of skateboard?

Of het rijden op een elektrische scooter, step of skateboard wettelijk toegestaan is, verschilt per land. Het feit dat je elektrische voertuigen kunt huren, wil nog niet zeggen dat het wettelijk is toegestaan. Wij richten ons op de ‘worst case scenario’. Je rijdt op een elektrische step en je rijdt een voetganger omver. Als het slachtoffer invalide raakt, kunnen de kosten in de loop van de jaren hoog oplopen. Helaas kun je de aansprakelijkheidsverzekering of de reisverzekering niet voor deze kosten aanspreken, omdat deze (gehuurde) voertuigen zijn uitgesloten van dekking. Je draagt de lasten dus zelf. Een kostenpost van honderdduizenden euro’s kan jou overkomen in dat geval. Een gehuurde elektrische scooter (ook wel high speed e-bikes of e-steps) verzekeren kun je niet zelf doen. De eigenaar zorgt voor het verzekeren.

Ook als je voorzichtig rijdt kan het noodlot toeslaan

Een elektrische step huren tijdens de vakantie brengt in 99% van de gevallen geen ellende. Ook als je een voetganger aanrijdt, blijft de schade waarschijnlijk beperkt tot een schaafplekje. Toch moet je rekening houden met enorme pech. Voorzichtig rijden wil nog niet zeggen dat je immuun bent voor zware ongelukken. Alleen al het feit dat je niet bekend bent in het gebied waar je met het elektrische voertuig rijdt, zorgt voor extra risico’s. 

Houd er ook rekening mee dat je in een ander land een grotere kans op een ongeval hebt. Er gelden andere regels in het verkeer en er zijn andere gewoontes. Ook bij diefstal van de gehuurde elektrische step ben jij aansprakelijk, ook als je er niet veel aan kon doen. Of de verzekering een goede dekking biedt, is niet zeker. Mogelijk moet je een total loss van een e-step of e-bike zelf betalen. 

Heeft de verhuurder de verzekeringen goed geregeld?

Mogelijk heeft de verhuurder het nodige geregeld met bijvoorbeeld een verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Ter plaatse alles nog uitzoeken is ingewikkeld. Vraag de verhuurder in ieder geval hoe het zit bij calamiteiten. Is het vervoermiddel verzekerd en wat zijn de gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt? Vooraf kun je beter duidelijkheid hebben. Zoek dit het liefst thuis al uit. De Spaanse of Italiaanse algemene voorwaarden uitpluizen zal je niet meevallen.

kennisbank-zonvakantie2-0.png

Je eigen medische kosten zijn gelukkig wel verzekerd

Waarschijnlijk ben je geen ervaren rijder op een elektrische scooter, skateboard of step. Dit maakt de kans op een blessure groter. Je Nederlandse zorgverzekering draagt de medische kosten. Je doet er wel verstandig aan om ook de medische kosten in de reisverzekering mee te verzekeren. Het kan namelijk gebeuren dat de Nederlandse zorgverzekering niet alle medische kosten in het buitenland draagt. 

Samenvattend is het huren van een onverzekerd elektrisch voertuig tijdens de vakantie niet zonder risico’s. De kans op een kostbare schade is klein, maar als je pech hebt, zijn de rapen echt gaar. 

Een elektrische scooter of e-step in Nederland verzekeren is mogelijk. Veel voertuigen zijn gewoon te verzekeren, het is wel even zoeken naar de verzekeraars die dekking bieden.

Geactualiseerd: woensdag 5 juli 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie