Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Op vakantie een gehuurde elektrische step verzekeren?

Huur je tijdens je vakantie een elektrische scooter, skateboard of een step? Een elektrische step huren wordt steeds populairder. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen, maar let wel goed op de verzekeringen. Als het mis gaat kan het grote gevolgen hebben. We willen jouw vakantiepret niet verpesten. Daarom bereiden we je voor op wat er kan gebeuren als je een elektrische step, skateboard of scooter huurt en hoe je dit kunt voorkomen.

elektrische-step-scooter.png

Met een elektrisch voertuig de openbare weg op gaan oogt onschuldig. Je rijdt op fietssnelheid en het lijkt logisch dat het verzekeren van het risico geen issue is. Toch zit het anders. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking als je met de fiets een ongeluk veroorzaakt, maar deze dekking geldt niet voor een elektrische step, skateboard of scooter. Hoe zit het dan wel met de verzekering van een elektrische step?

Elektrische step verzekeren in Nederland

Voor motorrijtuigen, waaronder elektrische steps, moet je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten. Je mag alleen met een elektrische step de weg op als deze is goedgekeurd door RDW. Als de elektrische step wordt aangemerkt als een “bijzondere bromfiets”, mag je ermee de weg op. Uiteraard moet het voertuig wel verzekerd zijn met een WA verzekering. De toegelaten versies zijn te verzekeren als een bromfiets of een snorfiets. De elektrische step laten verzekeren is nog niet zo eenvoudig. Niet alle verzekeraars bieden mogelijkheden. Bij Poliswijzer.nl kunnen wij jou helaas niet helpen met het verzekeren van een elektrische step, maar we kunnen je wel informeren waar je de step dan wel kan verzekeren. Alleen bepaalde verzekeraars bieden oplossingen. Een voorbeeld is de Vereende. No claimkorting bouw je helaas niet op en je hebt ook weinig aan je opgebouwde schadevrije jaren. 

Let op: De meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd en mogen dus niet de weg op. Deze zijn niet te verzekeren als motorrijtuig en zijn niet verzekerd op de AVP. Ze vallen tussen wal en schip. Bestuurders kunnen een boete krijgen voor deze steps. 

Ben je in het buitenland verzekerd met een elektrische step, scooter of skateboard?

Of het rijden op een elektrische scooter, step of skateboard wettelijk toegestaan is, verschilt per land. Het feit dat je elektrische voertuigen kunt huren, wil nog niet zeggen dat het wettelijk is toegestaan. Wij richten ons op de ‘worst case scenario’. Je rijdt op een elektrische step en je rijdt een voetganger uit de slippers. Als het slachtoffer invalide raakt, kunnen de kosten in de loop van de jaren hoog oplopen. Helaas kun je de aansprakelijkheidsverzekering of de reisverzekering niet voor deze kosten aanspreken, omdat deze (gehuurde) voertuigen zijn uitgesloten van dekking. Je draagt de lasten dus zelf. Een kostenpost van honderdduizenden euro’s kan je overkomen in dat geval. Een elektrische scooter (ook wel high speed e-bikes of e-steps) verzekeren kun je niet zelf doen. De eigenaar zorgt voor het verzekeren.

Ook als je voorzichtig rijdt kan het noodlot toeslaan

Een elektrische step huren tijdens de vakantie brengt in 99% van de gevallen geen ellende. Ook als je een voetganger aanrijdt, blijft de schade waarschijnlijk beperkt tot een schaafplekje. Toch moet je rekening houden met enorme pech. Voorzichtig rijden wil nog niet zeggen dat je immuun bent voor zware ongelukken. Alleen al het feit dat je niet bekend bent in het gebied waar je met het elektrische voertuig rijdt, zorgt voor extra risico’s. 

Houd er ook rekening mee dat je in een ander land een grotere kans op een ongeval hebt. Er gelden andere regels in het verkeer en er zijn andere gewoontes. Ook bij diefstal van de gehuurde elektrische step ben jij aansprakelijk, ook als je er niet veel aan kon doen. Of de verzekering een goede dekking biedt, is niet zeker. Mogelijk moet je een total loss van een e-step of e-bike zelf betalen. 

Heeft de verhuurder de verzekeringen goed geregeld?

Mogelijk heeft de verhuurder het nodige geregeld met bijvoorbeeld een verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Ter plaatse alles nog uitzoeken is ingewikkeld. Vraag de verhuurder in ieder geval hoe het zit bij calamiteiten. Is het vervoermiddel verzekerd en wat zijn de gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt? Vooraf kun je beter duidelijkheid hebben. Zoek dit het liefst thuis al uit. De Spaanse of Italiaanse algemene voorwaarden uitpluizen zal je niet meevallen.

Als de elektrische step alleen verzekerd is tegen aansprakelijkheid dreigt er nog een ander gevaar. Bij een beschadiging aan de step kun jij als huurder aansprakelijk zijn voor de schade. Je moet de schade aan de step vergoeden aan de verhuurder. Dit is te voorkomen door het voertuig zelf ook te verzekeren. Dit is een zogenaamde casco verzekering. Hiermee voorkom je ook een claim bij diefstal tijdens de periode dat je de step huurt.

kennisbank-zonvakantie2-0.png

Je eigen medische kosten zijn gelukkig wel verzekerd

Waarschijnlijk ben je geen ervaren rijder op een elektrische scooter, skateboard of step. Dit maakt de kans op een blessure groter. Je Nederlandse zorgverzekering draagt de medische kosten. Je doet er wel verstandig aan om ook de medische kosten in de reisverzekering mee te verzekeren. Het kan namelijk gebeuren dat de Nederlandse zorgverzekering niet alle medische kosten in het buitenland draagt. 

Samenvattend is het huren van een onverzekerde elektrisch voertuig tijdens de vakantie niet zonder risico’s. De kans op een kostbare schade is klein, maar als je pech hebt, zijn de rapen echt gaar.  

Geactualiseerd: donderdag 16 juni 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie