Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Niet alle schades zijn verzekerd in de autoverzekering

Bepaalde schades zijn standaard in de polisvoorwaarden van elke autoverzekering uitgesloten. Deze schadeoorzaken zijn ook niet mee te verzekeren. Bij verhuren van je auto of deelnemen aan snelheidswedstrijden heb je bijvoorbeeld geen dekking. Het zijn vaak logische uitsluitingen die verzekeraars toch in de polisvoorwaarden opnemen om discussie over deze schadeoorzaken te voorkomen.

Welke schades zijn uitgesloten in de autoverzekering

Hieronder vind je de uitsluitingen in de autoverzekering. Is de schade ontstaan door of tijdens een van deze gevallen? Dan is dat niet gedekt in de autoverzekering.

1. Verhuren van je auto

Je mag je auto uitlenen, maar verhuren mag expliciet niet. Het is een nuanceverschil, maar voor de dekking is het verschil van groot belang. Je auto verhuren past goed in onze deeleconomie, maar houd er wel rekening mee dat je hiervoor niet verzekerd bent. De reguliere autoverzekering biedt geen dekking als je je auto verhuurt. 

2. Rijden zonder geldig rijbewijs 

Je mag alleen een auto besturen met een geldig rijbewijs. Bij een (tijdelijke) rijontzegging riskeer je een boete als je toch in een auto rijdt, maar dat is zeker niet het grootste gevaar. Met een rijontzegging ben je tijdelijk niet bevoegd om een auto te besturen. Hierdoor biedt de autoverzekering geen dekking. Bij een veroorzaakte schade wordt de gedupeerde wel schadeloos gesteld, maar vervolgens gaat de verzekeraar de schade weer op jou verhalen. Het kan om een schade van honderden euro’s gaan, maar ook om honderdduizenden euro’s.

3. Deelnemen aan snelheidswedstrijden

Officiële snelheidswedstrijden zullen niet of nauwelijks op de openbare weg georganiseerd worden. Toch hebben verzekeraars wel een goede reden om het deelnemen toch letterlijk uit te sluiten in de polisvoorwaarden. Twee automobilisten die onderling een snelheidswedstrijd houden valt ook onder de definitie van een snelheidswedstrijd. Het zal in de praktijk wel lastig zijn voor de verzekeraar om dit aan te tonen. Ook bij een wedstrijd op een parcours biedt de autoverzekering geen dekking.

4. Opzettelijk veroorzaken van schade

Het is logisch dat opzettelijk veroorzaakte schade niet verzekerd is. Toch nemen verzekeraars dit nog in de polisvoorwaarden op. Bij een opzettelijk veroorzaakte schade zorgt de verzekeraar er wel voor dat de gedupeerde uitgekeerd krijgt. Vervolgens wordt de schade verhaald op de veroorzaker van de schade.

5. Rijden onder invloed van drank of drugs

Met drank op achter het stuur stappen is vragen om problemen. De eerste angst zal een boete zijn, maar als er tijdens de dronkemansrit een ongeval wordt veroorzaakt, ontstaan er grote problemen. De verzekeraar keert de schade van de tegenpartij uit, maar verhaalt het schadebedrag vervolgens op jou. Voor rijden onder invloed van drugs gelden dezelfde sancties.

6. De auto wordt anders gebruikt dan opgegeven

Bij het verzekeren van een auto maakt de verzekeraar een inschatting van het risico. Als de uitgangspunten niet kloppen, kan de verzekeraar het risico niet inschatten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het zakelijk gebruiken van een auto, terwijl de auto particulier verzekerd is. Je mag je auto dan bijvoorbeeld niet gebruiken als taxi of koeriersdienst. Ook het geven van rijlessen is niet toegestaan of de auto gebruiken voor het bezorgen van eten. Als je auto zakelijk wordt gebruikt, moet de verzekeraar hiervan op de hoogte zijn.

7. Schade is ontstaan door natuurrampen of oorlogsgeweld

Bij natuurrampen kan de schade zo groot zijn dat de schadelasten niet te dragen zijn door een verzekeraar. Natuurrampen, maar ook oorlogen, rellen, opstanden en molest zijn onverzekerbaar. De schadelasten door bijvoorbeeld een atoomkernreactie kunnen in de miljarden euro’s lopen. Geen enkele verzekeraar is kapitaalkrachtig genoeg om zulke financiële klappen op te vangen. Hier is de hoogte van de premie ook niet op afgestemd.

Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie