Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Welke schades zijn uitgesloten in de autoverzekering

Bepaalde schades zijn standaard in de polisvoorwaarden uitgesloten. Veel schadeoorzaken zijn ook niet mee te verzekeren. Je mag je auto bijvoorbeeld niet verhuren en je mag niet deelnemen aan snelheidswedstrijden. Het zijn vaak logische uitsluitingen die verzekeraars toch in de polisvoorwaarden opnemen om discussie over deze schadeoorzaken te voorkomen.

Auto niet verhuren

Je mag je auto uitlenen, maar verhuren mag expliciet niet. Het is een nuanceverschil, maar voor de dekking is het verschil van groot belang. Je auto verhuren past goed in onze deeleconomie, maar houd er wel rekening mee dat je hiervoor wel een speciale verzekering moet afsluiten. De reguliere autoverzekering biedt geen dekking.

Rijden zonder rijbewijs

Je mag alleen een auto besturen met een geldig rijbewijs. Bij een (tijdelijke) rijontzegging riskeer je een boete als je toch in een auto rijdt, maar dat is zeker niet het grootste gevaar. Met een rijontzegging ben je tijdelijk niet bevoegd om een auto te besturen. Hierdoor biedt de autoverzekering geen dekking. Bij een veroorzaakte schade wordt de gedupeerde wel schadeloos gesteld, maar vervolgens gaat de verzekeraar de schade weer op jou verhalen. Het kan om een schade van honderden euro’s gaan, maar ook om honderdduizenden euro’s.

auto snelheid.jpg

Deelnemen aan snelheidswedstrijden

Officiële snelheidswedstrijden zullen niet of nauwelijks op de openbare weg georganiseerd worden. Toch hebben verzekeraars wel een goede reden om het deelnemen toch letterlijk uit te sluiten in de polisvoorwaarden. Twee automobilisten die onderling een snelheidswedstrijd houden valt ook onder de definitie van een snelheidswedstrijd. Het zal in de praktijk wel lastig zijn voor de verzekeraar om dit aan te tonen. Ook bij een wedstrijd op een parcours biedt de autoverzekering geen dekking.

Opzettelijk veroorzaakte schade

Het is logisch dat opzettelijk veroorzaakte schade niet verzekerd is. Toch nemen de verzekeraars het nog in de polisvoorwaarden op. Bij een opzettelijk veroorzaakte schade zorgt de verzekeraar er wel voor dat de gedupeerde uitgekeerd krijgt. Vervolgens wordt de schade verhaald op de veroorzaker van de schade.

autoschade niet vergoed.jpg

Rijden onder invloed van drank en drugs

Met drank op achter het stuur stappen is vragen om problemen. De eerste angst zal een boete zijn, maar als er tijdens de dronkemansrit een ongeval wordt veroorzaakt, ontstaan er grote problemen. De verzekeraar keert de schade van de tegenpartij uit, maar gaat het schadebedrag verhalen op de bestuurder die met drank op achter stuur het ongeval heeft veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor drugs. Ook onder invloed van drugs gelden dezelfde sancties.

De auto wordt anders gebruikt dan opgegeven

Bij het verzekeren van een auto maakt de verzekeraar een inschatting van het risico. Als de uitgangspunten niet kloppen, kan de verzekeraar het risico niet inschatten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het zakelijk gebruiken van een auto, terwijl de auto particulier verzekerd is. Je mag je auto bijvoorbeeld niet gebruiken als taxi of koeriersdienst. Ook het geven van rijlessen is niet toegestaan. Als je auto zakelijk wordt gebruikt, moet de verzekeraar hiervan op de hoogte zijn.

autoramp.jpg

Natuurrampen en oorlogsgeweld uitgesloten

Bij natuurrampen kan de schade zo groot zijn dat de schadelasten niet te dragen zijn door een verzekeraar. Natuurrampen, maar ook oorlogen zijn onverzekerbaar. De schadelasten door bijvoorbeeld een atoomkernreactie kunnen in de miljarden euro’s lopen. Geen enkele verzekeraar is kapitaalkrachtig genoeg om dergelijke financiële klappen op te vangen. Hier is de hoogte van de premie ook niet op afgestemd.

Geactualiseerd: 01-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 1 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie