Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Je kunt kiezen tussen verschillende verzekeringsvormen

Het aanbod in autoverzekeringen is ruim. Toch zijn ze samen te vatten in drie hoofdvormen die in grote lijnen bij alle verzekeraars dezelfde dekking bieden. De WA autoverzekering biedt dekking voor door met de verzekerde auto veroorzaakte schade aan anderen. De WA beperkt casco biedt naast schade door aansprakelijkheid ook dekking tegen een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schade door storm, hagel, diefstal  en aanrijding met loslopende dieren. De meest uitgebreide autoverzekering is de WA casco. Deze verzekeringsvorm biedt ook dekking bij schade aan de eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding. Welke dekking kies jij? De drie hoofdvormen zijn:

  • WA
  • WA beperkt casco
  • WA casco

nieuwe verzekering.jpg

Kiezen voor de WA autoverzekering

Zodra je een auto op naam krijgt, ben je ook verplicht om de auto tegen schade door aansprakelijkheid te verzekeren. De WA autoverzekering biedt uitsluitend dekking tegen schade veroorzaakt aan anderen en/of aan bezittingen van anderen. Voor deze dekking wordt vaak gekozen voor oudere auto’s. Waar de grens ligt verschilt sterk. Auto’s van 8 jaar of ouder worden vaak WA verzekerd. Een leeftijdsgrens van 10 jaar of zelfs 12 jaar is ook te verdedigen.

Kiezen voor de WA beperkt casco

Deze verzekeringsvorm is eigenlijk de WA verzekering aangevuld met een aantal aanvullende dekkingen. De aanvulling bestaat uit een aantal schade-oorzaken. Per verzekeraar kan de dekking verschillen, maar op hoofdlijnen komt het op de volgende aanvullingen neer, namelijk schade door:

  • Brand of ontploffing
  • Natuurverschijnselen, zoals storm, hagel en blikseminslag
  • Diefstal van de auto of schade door diefstal
  • Ruitbreuk
  • Aanrijding met loslopende dieren

Voor deze verzekeringsvorm wordt vaak gekozen voor niet 'al te nieuwe' en niet 'al te oude' auto’s.

Kiezen voor de WA casco

Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Naast de schadeoorzaken waar de twee eerder besproken vormen dekking tegen bieden, biedt de WA casco nuttige toevoegingen. De verzekeraar keert namelijk ook schade aan jouw eigen auto uit door bijvoorbeeld een aanrijding of vandalisme. De WA casco is, zoals te verwachten, ook de duurste verzekeringsvorm.

Kies de juiste verzekeringsvorm door te vergelijken. Mogelijk kun je tegen een geringe premieverhoging een uitgebreidere dekking kiezen. Bij schade kan dit het verschil maken tussen een vergoeding van duizenden euro's of de schade zelf moeten betalen.

Geactualiseerd: 09-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 9 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie