Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Dekking autoverzekering

 • Als je een autoverzekering afsluit, krijg je vaak eerst voorlopige dekking. De verzekeraar bekijkt in de tussentijd je aanvraag. Je bent met je auto tot aan de definitieve overeenkomst gewoon verzekerd.

  Een voorlopige dekking wordt meestal omgezet in een definitieve verzekeringsovereenkomst. Het kan echter ook voorkomen dat je aanvraag afgewezen wordt. Dit kan gebeuren wanneer blijkt dat er bij de aanvraag onjuiste gegevens zijn opgegeven of als er belangrijke zaken zijn verzwegen. Wanneer dit het geval is, kan de verzekeraar beslissen om eventuele schade die is ontstaan in de periode van voorlopige dekking niet te vergoeden.

 • Als je een demo model hebt gekocht, en deze auto heeft eerst op naam van de garage gestaan, dan ben je op papier niet de eerste eigenaar. Het kan zijn dat de verzekeraar in dat geval niet de nieuwwaarde uitkeert.

 • Heb je een auto met een geluidsinstallatie die er vanaf de fabriek is ingezet, dan is deze automatisch verzekerd met de auto. Is de geluidsapparatuur er later ingebouwd, dan moet je de waarde ervan bij je verzekering opgeven.

 • Als je met pech langs de kant van de weg staat is een goede pechhulp verzekering zeker aan te raden. Zaken als ter plekke repareren of, wanneer dat niet kan, naar een garage gesleept worden en een vervangende auto meekrijgen, zorgen er dan voor dat je weer snel op pad bent.

  Bij het afsluiten van een autoverzekering met pechhulp is het echter ook verstandig om te kijken of pechhulp in je eigen woonplaats ook gedekt wordt. Bij veel standaard pechhulp verzekeringen is dit namelijk niet het geval.

 • Bij een nieuwwaarderegeling wordt bij total loss of diefstal een bedrag uitgekeerd dat hoog genoeg is om een soortgelijke nieuwe auto te kunnen kopen. Je moet dan wel Beperkt Casco of Allrisk verzekerd zijn. De nieuwwaarderegeling geldt alleen voor een nieuwe auto en/of eerste eigenaar.

 • De ongevallenverzekering inzittenden keert een bedrag uit wanneer de verzekerde overlijdt of invalide raakt. Bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd. Bij volledige invaliditeit ligt het maximum bedrag meestal tussen de 20.000 en 50.000 euro. Het maakt hierbij niet uit of je schuldig bent aan het ongeval of niet. Tenzij je niet aan bepaalde voorwaarden hebt voldaan. Bijvoorbeeld, wanneer je hebt gereden onder invloed van alcohol. De ongevallenverzekering keert na een ongeval direct uit. Je hoeft niet eerst te wachten tot de schuldvraag is beantwoord, wat soms maanden kan duren.

 • Met de schadeverzekering inzittenden worden geen vaste bedragen verzekerd, maar is het bedrag dat uitgekeerd wordt gelijk aan de werkelijke kosten. Bovendien krijg je niet alleen de letselschade vergoed voor jezelf en andere inzittenden. Ook inbegrepen is de materiële schade (bijvoorbeeld schade aan bagage en kleding) en inkomstenverlies door letsel. Ook hier geldt dat je altijd een vergoeding krijgt, ongeacht de aansprakelijkheid. Tenzij je niet aan de voorwaarden hebt voldaan.

 • Als je meer dan 10 jaar achtereen schadevrij rijdt en de hoogste no-claimkorting hebt opgebouwd, geven veel autoverzekeraars je een bonusbescherming. Maak je toch een keer schade, dan val je terug in je schadevrije jaren, maar behoud je de maximale no-claimkorting. Echter wordt hier alleen de premie bij de huidige verzekeraar beschermd. Niet het verlies van de schadevrije jaren. Mocht je overstappen van verzekeraar, dan kan de premie fors hoger uitvallen.

 • Omdat je nieuwe auto na verloop van tijd in waarde vermindert hanteren sommige verzekeraars een afschrijvingsregeling na het eerste jaar (waarin meestal de nieuwwaarde geldt). Dat wil zeggen dat er gedurende een aantal maanden een bepaald percentage per maand afgetrokken wordt van de oorspronkelijke cataloguswaarde van je auto. Het percentage en de duur van de afschrijvingsregeling kan bij iedere verzekeraar anders zijn. De uitkering bij een total loss of diefstal kan hierdoor heel verschillend zijn.

 • Koop je met meerdere mensen een auto? Dan moet je goede afspraken maken over de aankoop, het onderhoud en de autoverzekering. Als iedereen evenveel gebruikmaakt van de auto is er geen hoofdbestuurder. Je kunt dan geen gewone autoverzekering afsluiten, maar hebt dan een speciale deelautoverzekering nodig.

  De belangrijkste kenmerken van een deelautoverzekering zijn:

  • Het is toegestaan om de auto door anderen te laten gebruiken. Deze bestuurders moeten wel bij de verzekeraar geregistreerd staan.
  • Als er schade ontstaat door een aanrijding, dan gaat deze niet ten koste van de no-claimkorting van de eigenaar, als deze de schade niet heeft veroorzaakt.
  • De bestuurders bouwen afzonderlijk schadevrije jaren op.

 • Claim je schade bij je verzekeraar, dan ga je achteruit op de bonus/malus-ladder. Je no claim korting daalt hierdoor, waardoor je meer premie moet betalen. Met een no claim beschermer ga je bij een schadeclaim achteruit in schadevrije jaren, maar behoud je de opgebouwde korting.

  Er zit een nadeel aan de no claim beschermer. Stap je over naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij, dan tellen je werkelijke aantal schadevrije jaren. De nieuwe premie kan hierdoor veel hoger uitvallen, omdat de hoogte van de korting opnieuw moet worden opgebouwd.

 • Bij een autorechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp. De dekking is voertuig gebonden. Het maakt hierbij niet uit wie de bestuurder is. Er wordt ook hulp geboden bij andere problemen, zoals onenigheid met de garage over een reparatie of het verhalen van persoonlijke letselschade (smartengeld en inkomstenderving).

 • Er zijn autoverzekeringen waarbij in de polisvoorwaarden een sistercar clausule is opgenomen. Deze sistercar clausule is bedoeld voor personen die twee of meer auto’s op hun naam geregistreerd hebben staan. Wanneer er met auto schade aan de andere auto veroorzaakt wordt, dan wordt deze schade toch vergoed. De sistercar clausule behandeld de schade alsof deze is veroorzaakt aan de auto van iemand anders.

 • Een verhaalbijstandverzekering is minder uitgebreid dan een rechtsbijstandverzekering. Verhaalbijstand zorgt ervoor dat je niet zelf achter de door jouw geleden schade aan hoeft bij de tegenpartij maar dat een verzekeraar dat voor je doet.

 • Accessoires zijn extra voorzieningen die in, aan of op de auto bevestigd zijn. Deze zijn meestal die niet vanaf de fabriek gemonteerd. Denk bij accessoires b.v. aan een schuif/kanteldak, trekhaak, speciale velgen en/of een gasinstallatie. Soms moet de waarde van deze accessoires apart worden opgegeven, zoals bijvoorbeeld die van geluidsapparatuur.

 • Elke verzekeraar hanteert zogenaamde uitsluitingen in hun autoverzekeringen. In het geval van een uitsluiting wordt de schade niet vergoed. Deze uitsluitingen zijn: 

  • Je rijdt zonder geldig rijbewijs
  • Je rijdt onder invloed van drank of drugs
  • De schade is met opzet veroorzaakt
  • De schade is ontstaan tijdens een (straat)race
  • De schade is ontstaan door rellen, opstanden, molest of oorlog
  • Tijdens ontstaan van schade was de auto (particulier) verhuurd
  • Tijdens ontstaan van schade was de particulier verzekerde auto zakelijk in gebruik (bijvoorbeeld maaltijdbezorging)
    

 • In de polisvoorwaarden staat beschreven wat er allemaal gedekt is binnen de afgesloten autoverzekering. Er staat ook beschreven wanneer je niet verzekerd bent. Er staan ook diverse zaken omschreven als b.v. eigen risico en no-claimkorting.

 • Bij een aanvullende verzekering bij je autoverzekering , kun je denken aan een rechtsbijstand-, een ongevallen inzittenden- of een schade inzittendenverzekering.

 • Een verzekering voor hulp bij pech in het buitenland is een aanvullende verzekering voor je auto. Per verzekeraar zal de dekking ervan verschillen. Kijk op de polisvoorwaarden voor de details van deze aanvullende verzekering. Ga je alleen naar het buitenland als je op vakantie bent? Dan kun je wellicht goedkoper uit zijn door een reisverzekering af te sluiten die pechhulp in het buitenland dekt.

 • Met een WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) verzeker je de schade die jouw auto veroorzaakt aan anderen. Een WA-autoverzekering is een minimale verzekering die je verplicht voor je auto moet afsluiten.

 • De beperkt casco dekking kan als aanvulling op de WA dekking worden afgesloten. De beperkt casco autoverzekering dekt schade aan de eigen auto als dat niet is ontstaan door eigen schuld. Dus bijvoorbeeld schade door brand, blikseminslag, storm en diefstal. Ook ruitschade en een botsing met loslopende dieren is verzekerd.

 • De meest uitgebreide vorm voor een autoverzekering is de volledig casco (all risk) verzekering. De all risk verzekering dekt naast de WA en beperkt casco gedekte schades ook schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld schade door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken of te water raken.

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van autoverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie