Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Hoezo Zwarte Zaterdag? Ontwijk het gewoon in 2018!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zwarte-zaterdag.png

De zomervakantie staat weer voor de deur. We gaan weer massaal met de auto naar de mooiste gebieden in Frankrijk en Italië. En het liefst ook nog op zwarte zaterdag. Het weer daar is waarschijnlijk fantastisch, maar de heen- en terugreis is een minpuntje. Vooral als je net een verkeerde timing hebt. Wanneer je gegarandeerd vaststaat op de wegen is nu al bekend. Dus reis dit jaar anders. Jij gaat jouw auto niet in een rij zetten op zwarte zaterdag om een record te vestigen… de langste file ooit gemeten.

Op 30 juli 2016 stond op de route du Soleil (Frankrijk) een file van 133 kilometer. Een erg zwarte zaterdag dus. Dit was een record! Als je niet mee wilt werken aan een nieuw record in 2018 hebben we een paar tips voor jou. Eerst wat ‘inside information’. Wanneer is het zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag - Welke dagen moet je eigenlijk niet door Frankrijk rijden:

  • 4 augustus
  • 11 augustus

Zwarte zaterdag

Wanneer is het zwarte zaterdag in Italië? 

  • 28 juli 
  • 4 augustus
  • 11 augustus

Tips die je absoluut niet moet opvolgen?

  • Op vrijdagavond vertrekken van huis. Dit geeft jouw auto alleen maar een prominente plek in de file. Zo gemakkelijk kom je niet onder de zwarte zaterdag uit. Wees creatiever.
  • In de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken. Waarschijnlijk staan de langste files op de drukke wegen tussen 12.00 uur en 13.00 uur op zwarte zaterdag. Zorg dat je op deze tijdstip nog niet op de Franse wegen staat.
  • De sluiproutes nemen. Deze wegen slibben eerder dicht, en je bent echt niet de enige die dit bedenkt. Alleen als je goed de weg weet kan het een optie zijn.
  • Gewoon gaan. Het zal toch wel meevallen op zwarte zaterdag?

file.jpg

Waarom moet iedereen zo nodig op zwarte zaterdag aankomen?

Op veel campings boek je van zaterdag tot zaterdag. Als je pas op zondag aankomt, mis je gelijk al een vakantiedag. Van vrijdag op zaterdag onderweg overnachten maakt de vakantie weer onnodig duur. Dus staan we met z’n allen op de wegen richting het Zuiden op zwarte zaterdag.

Zo ontloop je in 2018 de zwarte zaterdag

✔ Ga pas diep in de middag op zaterdag vertrekken. De files zijn alweer aan het oplossen en dus waarschijnlijk geen 100 kilometer file meer op de Route du Soleil.
✔ Maak gebruik van een tolbadge. De tolheffing wordt automatisch afgetrokken van jouw betaalrekening. Zo voorkom je de vele minuten wachten voor het betalen van de tol.
✔ Maak de heenreis echt het begin van je vakantie. Zoek een restaurant op een mooie locatie onderweg. Neem hiervoor rustig de tijd. Dit zorgt weer voor een kortere periode in de file.
✔ Vertrek op donderdag of juist op maandag. Deed iedereen dat maar, dan was er niet zo veel verkeersdrukte op 1 dag maar was het meer verspreid.
✔ Geef je over en geniet van de omgeving.

Laat vóór de heenreis naar het Zuiden nog wel even de auto nakijken. Vast staan op zwarte zaterdag is al frustrerend, maar met pech onderweg erbij begint jouw vakantie echt in mineur. Zorg dus voor hulp in het buitenland. Dat kan bijvoorbeeld via de ANWB of Route Mobiel

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 25 augustus 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie