Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering vergelijken studenten

In Nederland moeten alle jongeren van 18 jaar en ouder zelf een zorgverzekering afsluiten. Ben je student? Dan kun je een zorgverzekering speciaal voor studenten afsluiten. Welke zorgverzekering voor studenten is het best? Dat hangt van de persoonlijke situatie af. Poliswijzer.nl helpt je om eenvoudig de juiste studenten zorgverzekering te vinden en legt uit waar je op moet letten bij het afsluiten!

studenten-zorgverzekering.jpg

Welke zorgverzekeringen voor studenten zijn er?

Er zijn twee soorten verzekeringen in Nederland. De basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basiszorgverzekering dekt de meest noodzakelijke ziektekosten en is verplicht voor iedereen. Lees hier alles over de basisverzekering. Daarnaast hebben veel verzekeraars een aanvullende zorgverzekering speciaal voor studenten.

Aanvullende verzekering

In Nederland kun je naast de basiszorgverzekering ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is echter niet verplicht. Met de aanvullende verzekering kunnen zorgverzekeraars het verschil maken in de onderlinge concurrentiestrijd. Hier profiteer jij als student van.

Omdat studenten vaak geen tot weinig zorg nodig hebben, bieden zorgverzekeraars op maat gemaakte verzekeringen aan voor studenten. Je verzekert dan alleen wat nodig is. 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van typische vergoedingen uit een studentenverzekering:

  • Vaccinaties en consulten in verband met een reis naar het buitenland
  • Spoedeisende hulp in het buitenland (aanvulling op de basisverzekering)
  • Alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen
  • Sportmedisch onderzoek
  • Fysiotherapie
  • Brillen en lenzen
  • Tandartskosten
  • Anticonceptie
  • Sportarts

Elke verzekeraar stelt zelf een aanbod samen. Check dus goed wat er precies in welke studenten zorgverzekering zit en hoe hoog de vergoedingen zijn.

Eigen risico zorgverzekering

Wil je als student een zorgverzekering met een extra lage premie, dan kun je ervoor kiezen om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Zo kun je elke maand nog meer besparen. Maar houd er wel rekening mee dat je een groter deel, tot wel 885 euro van de kosten, zelf moet betalen als je toch zorg nodig hebt. Je kunt dus baat hebben bij een verhoogd eigen risico, maar als je wel hoge medische kosten maakt, betaal je een groter deel van de kosten zelf.

Zorgtoeslag voor studenten

Omdat een zorgverzekering in Nederland verplicht is brengt dit behoorlijk wat extra kosten met zich mee, zeker voor jou als student. De overheid heeft daarvoor de zorgtoeslag bedacht. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De Belastingdienst heeft een pagina waarop je deze voorwaarden kunt nalezen en zorgtoeslag aanvragen. 

Studeren in het buitenland

Zorgverzekering studenten vergelijkenGa je studeren in het buitenland dan ben je vaak verplicht je zorgverzekering gewoon door te laten lopen. Dit kan veranderen zodra je naast je studie ook gaat stage lopen of werken. Ook je leeftijd kan een rol spelen. Als je twijfelt over jouw persoonlijke situatie en je zorgverzekering in het land waar je gaat studeren, kun je het beste contact opnemen met de SVB over je verzekeringstatus. De SVB adviseert je dan over het eventuele behoud van je Nederlandse zorgverzekering. Op de website van het CAK vind je alle informatie die je nodig hebt over studeren in het buitenland.

De beste zorgverzekering voor studenten?

Wil je studenten zorgverzekeringen vergelijken van alle verzekeraars? Poliswijzer.nl heeft álle studentenverzekeringen voor je op een rijtje gezet. Een zorgverzekering voor studenten is zo gevonden. En jij bepaalt zelf welke het beste is. Je hoeft daarbij geen lange vragenlijsten in te vullen of eindeloos heen en weer te klikken om tot een keuze te komen. Dankzij snelle en slimme filtermogelijkheden zit je zelf aan de knoppen en kun je realtime zien welke invloed jouw keuze heeft op de premie in verschillende situaties.

Geactualiseerd: 02-09-2020


Gepubliceerd: woensdag 27 mei 2015
Geactualiseerd: woensdag 2 september 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie