Zorgverzekeringen vergelijken

Ben Woldring

Vragen? Neem contact met ons op.

Landschap zorgverzekeraars

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle 49 zorgverzekeraars die Nederland kent. Veel van deze verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben zo'n 90% van de totale markt in handen.

poliswijzer-overzicht-zorgverzekeraar-concerns-merken-en-collectieven-november-2017%20(2).jpg

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de zorg en het uiteindelijke risico lopen.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

In bovenstaande afbeelding vind je onder welke verzekeraar de gevolmachtigden vallen.

Aantal verzekerden per zorgverzekeraar

Achmea is marktleider met 5,5 miljoen verzekerden. VGZ heeft 4,2 miljoen Nederlanders verzekerd, CZ heeft 3,4 miljoen verzekerden en Menzis ruim 2 miljoen. De overige tien procent van de markt wordt onderverdeeld bij vijf concerns: DSW, ASR, ONVZ, iptiQ, ENO en Zorg en Zekerheid. Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Geactualiseerd: 14-11-2017

Navigatie