Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
 • Facebook
 • Twitter

Landschap zorgverzekeraars

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle 45 zorgverzekeraars die Nederland kent. Veel van deze verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen bijna 90% van de totale markt in handen. Nieuw in 2019 zijn Nationale Nederlanden en Just (in de plaats gekomen van CZdirect).

zorglandschap-overzicht-poliswijzer-2018-1.png

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

 • De zorgverzekeraars
  Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de zorg en het uiteindelijke risico lopen.
 • De gevolmachtigden
  Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
 • De tussenpersonen
  De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

In bovenstaande afbeelding vind je onder welke verzekeraar de gevolmachtigden vallen.

Aantal verzekerden per zorgverzekeraar

marktaandelen-zorgverzekeraars-2018.PNGAchmea is marktleider met ruim 5 miljoen verzekerden. VGZ heeft bijna 4 miljoen Nederlanders verzekerd, CZ heeft 3,6 miljoen verzekerden en Menzis volgt met ruim 2,2 miljoen. Ongeveer 86,5% van de Nederlanders is bij één van deze vier concerns verzekerd. De overige 13,5% van de markt wordt onderverdeeld bij zes concerns: DSW, ASR, ONVZ, iptiQ, ENO en Zorg en Zekerheid. IptiQ is per 1 januari 2018 toegetreden. Zij heeft Promovendum, National Academic en Besured van VGZ overgenomen. 

Marktaandelen

De vier grootste concerns hebben samen in 2018 een marktaandeel van 86,5%. In 2017 was dat nog 88,3% en een jaar eerder 88,5%.  In de overstapperiode voor het jaar 2018 is 1,8% van de verzekerden van de vier grootste concerns overgegaan naar de kleinere concerns. 

Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Geactualiseerd: 07-11-2018

Navigatie