Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Landschap zorgverzekeraars

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. Veel van deze verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen bijna 86% van de totale markt in handen. 

zorglandschap-overzicht-poliswijzer-2020.jpg

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de zorg en het uiteindelijke risico lopen.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

Aantal verzekerden per zorgverzekeraar

marktaandeel-zorgverzekeraars-2019.PNG

Achmea is marktleider met maar liefst 29% van de verzekerden. VGZ heeft minder verzekerden in de boeken, maar nog steeds 23,3% van de Nederlanders. CZ is goed voor 20,4% van de verzekerden en Menzis 13,2%. Ongeveer 86% van de Nederlanders is bij één van deze vier concerns verzekerd. De overige 14% van de markt wordt onderverdeeld bij zeven concerns: DSW, ASR, ONVZ, iptiQ, ENO, Zorg en Zekerheid en EUcare. IptiQ is per 1 januari 2018 toegetreden en dit jaar is EUcare toegevoegd. 

Marktaandelen

De vier grootste concerns hebben samen in 2019 een marktaandeel van 85%. In 2018 was het marktaandeel nog 86,5%en in 2017 nog 88,3%. In 2016 was het 88,5%. In stapjes wonnen de kleinere verzekeraars steeds meer terrein. 

Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Gebruik onze vergelijker om alle zorgverzekeraars te vergelijken.

Geactualiseerd: 14-10-2019

Navigatie