Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Marktaandeel zorgverzekeraars: hoe zit het precies?

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. Veel van deze verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen 85% van de totale markt in handen.

zorglandschap-overzicht-poliswijzer-final-2022.png

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de vergoeding van de zorg.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

Marktaandeel zorgverzekeraars, VGZ groeit

Het marktaandeel van Achmea, CZ en Menzis is het afgelopen jaar gezakt. Achmea is ondanks dat nog steeds marktleider met bijna 28% van de verzekerden. VGZ heeft minder verzekerden in de boeken, maar nog steeds ruim 24% van de Nederlanders. VGZ is de enigste verzekeraar waarvan het aantal verzekerden is gegroeid in 2021. CZ heeft dit jaar 21% en Menzis ongeveer 12% van de verzekerden. De overige 15% van de markt wordt onderverdeeld bij zes concerns: DSW, ASR, ONVZ, ENO, Zorg en Zekerheid en EUcare. Het label 'De Amersfoortse' is sinds 2021 verdwenen. De verzekeringen van deze verzekeraar vallen nu onder het label a.s.r. In 2022 houdt ook VGZ minder labels over: Besured, National Academic en Promovendum verdwijnen. Menzis verwelkomt juist een nieuwe prijsvechter: VinkVink

Marktaandeel zorgverzekeraars

Bron: Vektis 

Trend: het aantal verzekerden bij de vier grootste verzekeraars zakt 

85% van de Nederlanders is verzekerd bij de vier grootste verzekeraars van Nederland. Dit is ongeveer gelijk gebleven vergeleken vorig jaar. Hieronder vind je de marktaandelen van Achmea, VGZ, CZ en Menzis samen door de jaren heen.

Je ziet dat het marktaandeel ieder jaar iets minder wordt. In stapjes winnen de kleinere verzekeraars steeds meer terrein. Bekijk hier wat het voordeel is van de kleinere prijsvechterlabels van de grote zorgverzekeraars. 

Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Gebruik onze vergelijker om alle zorgverzekeraars te vergelijken.

Geactualiseerd: vrijdag 18 maart 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie