Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Marktaandeel zorgverzekeraars: welke zorgverzekeraars zijn er?

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. Welke zorgverzekeraars zijn er? Veel verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen 85,1% van de totale markt in handen. De grootste zorgverzekeraar is Achmea met 5,1 miljoen verzekerden, waaronder Zilveren Kruis en De Friesland vallen.

Overzicht van alle zorgverzekeraars:
 

zorglandschap-overzicht-poliswijzer-april-2023.png

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de vergoeding van de zorg.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

Marktaandeel VGZ, CZ en Menzis daalt, Achmea groeit

Het marktaandeel van VGZ, CZ en Menzis is het afgelopen jaar gezakt. Achmea is gegroeid en is nog steeds marktleider met bijna 30% van de verzekerden. Achmea is de enige verzekeraar waarvan het aantal verzekerden is gegroeid in 2022. VGZ heeft minder verzekerden in de boeken, maar nog steeds ruim 23% van de Nederlanders. CZ heeft dit jaar iets minder dan 21% en Menzis ongeveer 12% van de verzekerden. De overige 14,9% van de markt wordt onderverdeeld bij zes concerns: DSW, ASR, ONVZ, ENO, Zorg en Zekerheid en EUcare. Het label 'De Amersfoortse' is sinds 2021 verdwenen. De verzekeringen van deze verzekeraar vallen nu onder het label a.s.r. In 2022 houdt ook VGZ minder labels over: Besured, National Academic en Promovendum verdwijnen. Menzis verwelkomde in 2022 juist een nieuwe prijsvechter: VinkVink. In 2023 nemen we afscheid van PNOzorg, ZorgDirect en PMA.  

Trend: het aantal verzekerden bij de vier grootste zorgverzekeraars zakt

85,1% van de Nederlanders is verzekerd bij de vier grootste verzekeraars van Nederland. Dit is ongeveer gelijk gebleven vergeleken vorig jaar. Hieronder vind je de marktaandelen van Achmea, VGZ, CZ en Menzis door de jaren heen. Je ziet dat het marktaandeel ieder jaar iets minder wordt. In stapjes winnen de kleinere verzekeraars steeds meer terrein.

Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Gebruik onze vergelijker om alle zorgverzekeraars te vergelijken.

Geactualiseerd: dinsdag 25 april 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie