Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Welke zorgverzekeraars zijn er en wie zijn de grootste?

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. Welke zorgverzekeraars zijn er? Veel verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen 84% van de totale markt in handen. De grootste zorgverzekeraar is Achmea met 4,9 miljoen verzekerden, waaronder Zilveren Kruis en De Friesland vallen.

Overzicht van alle zorgverzekeraars:
 

Overzicht-zorgverzekeraars-nederland.png

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de vergoeding van de zorg.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

Marktaandeel Achmea, VGZ en Menzis daalt, CZ groeit

Het marktaandeel van Achmea, VGZ en Menzis is het afgelopen jaar gezakt. CZ is juist gegroeid in 2023 en heeft nu net als het concern VGZ 4 miljoen verzekerden. Achmea is nog steeds marktleider met 4,9 miljoen verzekerden. Menzis heeft minder verzekerden in de boeken, maar nog steeds 1,8 miljoen. Zorgverzekeraars Nationale Nederlanden (met 43,9% naar 275.000 verzekerden) en a.s.r. (met 35,1% naar 750.000 verzekerden) groeiden het meest. De overige verzekerden van de markt worden onderverdeeld bij de concerns: DSW, ONVZ, ENO, Zorg en Zekerheid en EUcare. 

Verdwenen zorgverzekeraars en nieuwe namen

De afgelopen jaren is er het een ander veranderd in het zorglandschap. Zo zijn er meer labels verdwenen (gefuseerd) dan bijgekomen. Het label 'De Amersfoortse' is sinds 2021 verdwenen. De verzekeringen van deze verzekeraar vallen nu onder het label a.s.r.. In 2022 hield ook VGZ minder labels over: Besured, National Academic en Promovendum verdwenen. Menzis verwelkomde in 2022 juist een nieuwe prijsvechter: VinkVink. In 2023 namen we afscheid van PNOzorg, ZorgDirect en PMA. Midden 2023 is er nog meer veranderd. Zo werden Ditzo en De Europeesche Ik kies zelf van a.s.r..  Pro Life kondigde een nieuwe naam aan: De christelijke zorgverzekeraar. Vanaf 2024 gaat Jaaah verder als ONVZ Bewuste Keuze. 

Trend: het aantal verzekerden bij de vier grootste zorgverzekeraars zakt

84% van de Nederlanders is verzekerd bij de vier grootste verzekeraars van Nederland. Dit is minder vergeleken vorig jaar (85,1%). Hieronder vind je de marktaandelen van Achmea, VGZ, CZ en Menzis door de jaren heen. Je ziet dat het marktaandeel ieder jaar iets minder wordt. In stapjes winnen de kleinere verzekeraars steeds meer terrein.

Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Gebruik onze vergelijker om alle zorgverzekeraars te vergelijken.

Bronnen

De volgende bronnen zijn gebruikt bij het samenstellen van deze pagina:
Verzekerden in beeld 2023 (Vektis)
Geactualiseerd: woensdag 13 september 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot€ 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie