Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Landschap zorgverzekeraars

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. Veel van deze verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen bijna 85% van de totale markt in handen. 

zorglandschap-overzicht-poliswijzer-mei2021.png

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de vergoeding van de zorg.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

Het aantal verzekerden bij de vier grootste verzekeraars zakt

Ongeveer 85% van de Nederlanders is verzekerd bij de vier grootste verzekeraars van Nederland, maar het aantal daalt.

marktaandeel-4-grootste-verzekeraars.PNG

Bron: Vektis 

Achmea is marktleider met ongeveer 28% van de verzekerden. VGZ heeft minder verzekerden in de boeken, maar nog steeds ruim 22% van de Nederlanders, CZ bijna 22% en Menzis 13% van de verzekerden. De overige 15% van de markt wordt onderverdeeld bij zeven concerns: DSW, ASR, ONVZ, ENO, Zorg en Zekerheid en EUcare. 

Hieronder vind je de marktaandelen van Achmea, VGZ, CZ en Menzis samen door de jaren heen.

Je ziet dat het marktaandeel ieder jaar iets minder wordt. In stapjes winnen de kleinere verzekeraars steeds meer terrein. Bekijk hier wat het voordeel is van de kleinere prijsvechterlabels van de grote zorgverzekeraars. 

Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Gebruik onze vergelijker om alle zorgverzekeraars te vergelijken.

Geactualiseerd: 07-05-2021


Gepubliceerd: donderdag 27 november 2014
Geactualiseerd: vrijdag 7 mei 2021

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie