Zorgverzekeringen vergelijken

Ben Woldring
Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 - 2111 456   Logo WhatsApp

Landschap zorgverzekeraars

Op Poliswijzer.nl kun je een keuze maken uit alle 45 zorgverzekeraars die Nederland kent. Veel van deze verzekeraars zijn zelfstandig, bieden eigen zorgverzekeringen aan of hebben een samenwerkingsverband met een grotere verzekeraar. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben zo'n 90% van de totale markt in handen.

poliswijzer-overzicht-zorgverzekeraar-concerns-merken-en-collectieven-V2.jpg

Type verzekeraars

In het zorglandschap bestaan drie verschillende type verzekeraars:

  • De zorgverzekeraars
    Dit zijn de verzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de zorg en het uiteindelijke risico lopen.
  • De gevolmachtigden
    Een gevolmachtigde heeft van de verzekeraar de bevoegdheid gekregen om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Een volmacht kan namens deze zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, het afsluiten van polissen, premies incasseren en schades behandelen.
  • De tussenpersonen
    De tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens één of meerdere zorgverzekeraars aan. Dit gaat vaak in de vorm van een collectiviteit. In de polisvoorwaarden en het polisblad staat wie de eigenlijke zorgverzekeraar is.

In bovenstaande afbeelding vind je onder welke verzekeraar de gevolmachtigden vallen.

Aantal verzekerden per zorgverzekeraar

Achmea is marktleider met ruim 5 miljoen verzekerden. VGZ heeft bijna 4 miljoen Nederlanders verzekerd, CZ heeft 3,4 miljoen verzekerden en Menzis volgt met ruim 2,2 miljoen. Bijna 90% van de Nederlanders is bij één van deze vier concerns verzekerd. De overige tien procent van de markt wordt onderverdeeld bij zes concerns: DSW, ASR, ONVZ, iptiQ, ENO en Zorg en Zekerheid. IptiQ treedt per 1 januari 2018 toe tot de markt. Zij neemt Promovendum, National Academic en Besured van VGZ over. Kijk hier voor een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Geactualiseerd: 10-01-2018

Navigatie