Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Marktdata zorgverzekeringen

Sinds het invoeren van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 is er veel veranderd in de wereld van zorgverzekeringen. Zo kwamen er nieuwe zorgverzekeraars bij, verdwenen polissen en werden het eigen risico en de premies aangepast. Ook maken verzekerden andere keuzes door de jaren heen. Welke ontwikkelingen zien wij in 16 jaar tijd? Hieronder vind je de marktinzichten.

Gemiddelde premiestijging door de jaren heen

De zorgverzekering wordt steeds duurder. De gemiddelde maandpremie van de basisverzekering is sinds 2015 tot 2024 met € 48 gestegen. Dit is € 576 op jaarbasis. De zorgverzekeraar bepaalt ieder jaar opnieuw zelf de premie. De ene verzekeraar verhoogt de premie en de andere verlaagt de prijs juist. In 2024 heeft iedere zorgverzekeraar de premie verhoogd. In ons premie-overzicht vind je de premie per zorgverzekeraar ten opzichte van het jaar ervoor. 

Ontwikkeling eigen risico sinds 2008

Het eigen risico is al een flink aantal jaren stabiel. Toch was het eigen risico toen het ziekenfonds net was afgeschaft een stuk lager. In totaal is het eigen risico van € 150 gestegen naar € 385. Dat is meer dan 1,5 keer zoveel.

Premieverschil per type polis tot nu

Sinds 2015 is het aantal restitutiepolissen afgenomen. Dit betekent dat er steeds minder vrije zorgkeuze is. In 2024 zijn er nog maar drie restitutiepolissen over. In de grafiek hieronder zie je dat de premie voor de restitutieverzekering ieder jaar harder stijgt dan de premie van de natura- en de combinatiepolis.  

Aantal overstappers door de jaren heen

In de eerste jaren na de invoering van de Zorgverzekeringswet bleven veel mensen trouw aan hun eigen zorgverzekeraar. Beetje bij beetje stappen steeds meer mensen jaarlijks over van zorgverzekering. Sinds 2011 - 2012 schommelt het percentage overstappers rond de 6 en 7 procent. In het overstapseizoen van november 2023 tot februari 2024 wisselden ruim 1,3 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Dat is 7,4% van de verzekerden. Dit blijkt uit cijfers van Vektis. Het jaar ervoor koos zelfs 8,2% van de verzekerden een nieuwe zorgverzekeraar: dat is het hoogste overstapcijfer ooit. 

Gemiddelde maximale korting op je zorgverzekering

Als je kiest voor een hoger eigen risico kun je korting krijgen op de basisverzekering. Bij een maximaal eigen risico van € 885 ontvang je gemiddeld € 216 korting op je premie. Je krijgt in 2023 maximaal € 300 korting bij het kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Als je ook nog eens kiest voor jaarbetaling ontvang je de maximale korting op de zorgverzekering.

Grootste zorgverzekeraars van Nederland

Waar is Nederland verzekerd? Hieronder vind je het marktaandeel van alle zorgverzekeraars. Bij de grootste vier, Achmea (waaronder Zilveren Kruis valt), VGZ, CZ en Menzis, zijn 84% van alle verzekerden in Nederland verzekerd. 

Benieuwd welke labels er onder deze zorgverzekeraars vallen? Bekijk dan ons landschap van zorgverzekeraars

Per provincie kun je zien bij welke zorgverzekeraar de meeste inwoners verzekerd zijn door met je muis over de provincie te bewegen. De vier grootste zorgverzekeraars zijn vertegenwoordigd. Ook zie je hoeveel procent van de inwoners vanaf 2014 tot nu minstens één keer zijn overgestapt van zorgverzekering. 

Bronnen

Voor het samenstellen van bovenstaande grafieken zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Vektis
  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • Zorgweb
  • Poliswijzer.nl

Informatie gecontroleerd door expert

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie