Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeraar CZ maakt als eerste prijzen ziekenhuis openbaar

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Als eerste zorgverzekeraar heeft CZ de tariefafspraken met ziekenhuizen gepubliceerd. Zodoende kunnen patiënten de prijzen van verschillende ziekenhuizen van tevoren vergelijken. En kan achteraf beter gecontroleerd worden of rekeningen wel kloppen.

Vooralsnog publicatie behandelingen tot 885 euro

De zorgverzekeraar begint met de publicatie van behandelingen tot 885 euro. Dat is vooral van belang voor mensen die hebben gekozen voor het maximale eigen risico van 885 euro. Zij hebben de meeste baat bij lage prijzen omdat zij de kosten vaak zelf moeten betalen. De zorgverzekeraar zegt er hard aan te werken ook de tarieven van duurdere behandelingen overzichtelijk te publiceren.

Forse prijsverschillen

De NOS heeft in een eerste vergelijking al forse prijsverschillen geconstateerd: 'Zo kost het aanbrengen van gips bij een knie in het Zeeuwse Admiraal de Ruyter ziekenhuis 747 euro, terwijl die behandeling in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam gedaan kan worden voor 349 euro. Hetzelfde Zeeuwse ziekenhuis rekent voor het plaatsen van een spiraaltje tegen zwangerschap 156 euro. In het Delftse Reinier de Graaf-ziekenhuis kost dat 580 euro.'

zorgverzekering.jpg

Declaratiecode 

De gepubliceerde informatie van CZ zal nog moeilijk te begrijpen zijn voor de gemiddelde patiënt. Met name omdat je de declaratiecode moet kennen die hoort bij de behandeling. CZ geeft in een toelichting op de tarievenlijst aan dat je de code van het behandeltraject (ook wel bekend onder de oude naam DBC) meestal kunt opvragen bij het ziekenhuis. Zeker voor veelvoorkomende behandelingen. Met die code vind je in de lijst de kosten voor de behandeling in het ziekenhuis of ZBC van je keuze. Wanneer nog niet duidelijk is welke behandeling je precies krijgt, is het niet mogelijk de kosten vooraf te bepalen.

Transparantie

Een maand geleden riep de Consumentenbond zorgverzekeraars en ziekenhuizen nog op de informatievoorziening te verbeteren. In een brief werd opgeroepen om op heel korte termijn de gecontracteerde tarieven openbaar te maken. Vanaf september start de Consumentenbond zelf met het verzamelen van de tarieven, geholpen door consumenten. 

poliswijzer-ACM.jpg

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) noemt transparantie op zich goed, maar kijkt nog naar de risico's van openbare tarieven. Zo zouden ziekenhuizen in het onderhandelingsproces in de verleiding kunnen komen om prijzen met elkaar af te stemmen.

Patiëntenfederatie NPCF vindt dat de ziekenhuizen naast de prijzen ook een algemeen kwaliteitscijfer naar buiten moeten brengen, omdat goedkoop in sommige gevallen ook duurkoop kan zijn.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 22 september 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie