Zorgverzekeraar CZ maakt als eerste prijzen ziekenhuis openbaar
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Als eerste zorgverzekeraar heeft CZ de tariefafspraken met ziekenhuizen gepubliceerd. Zodoende kunnen patiënten de prijzen van verschillende ziekenhuizen van tevoren vergelijken. En kan achteraf beter gecontroleerd worden of rekeningen wel kloppen.
Vooralsnog publicatie behandelingen tot 885 euro
De zorgverzekeraar begint met de publicatie van behandelingen tot 885 euro. Dat is vooral van belang voor mensen die hebben gekozen voor het maximale eigen risico van 885 euro. Zij hebben de meeste baat bij lage prijzen omdat zij de kosten vaak zelf moeten betalen. De zorgverzekeraar zegt er hard aan te werken ook de tarieven van duurdere behandelingen overzichtelijk te publiceren.
Forse prijsverschillen
De NOS heeft in een eerste vergelijking al forse prijsverschillen geconstateerd: 'Zo kost het aanbrengen van gips bij een knie in het Zeeuwse Admiraal de Ruyter ziekenhuis 747 euro, terwijl die behandeling in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam gedaan kan worden voor 349 euro. Hetzelfde Zeeuwse ziekenhuis rekent voor het plaatsen van een spiraaltje tegen zwangerschap 156 euro. In het Delftse Reinier de Graaf-ziekenhuis kost dat 580 euro.'
Declaratiecode
De gepubliceerde informatie van CZ zal nog moeilijk te begrijpen zijn voor de gemiddelde patiënt. Met name omdat je de declaratiecode moet kennen die hoort bij de behandeling. CZ geeft in een toelichting op de tarievenlijst aan dat je de code van het behandeltraject (ook wel bekend onder de oude naam DBC) meestal kunt opvragen bij het ziekenhuis. Zeker voor veelvoorkomende behandelingen. Met die code vind je in de lijst de kosten voor de behandeling in het ziekenhuis of ZBC van je keuze. Wanneer nog niet duidelijk is welke behandeling je precies krijgt, is het niet mogelijk de kosten vooraf te bepalen.
Transparantie
Een maand geleden riep de Consumentenbond zorgverzekeraars en ziekenhuizen nog op de informatievoorziening te verbeteren. In een brief werd opgeroepen om op heel korte termijn de gecontracteerde tarieven openbaar te maken. Vanaf september start de Consumentenbond zelf met het verzamelen van de tarieven, geholpen door consumenten.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) noemt transparantie op zich goed, maar kijkt nog naar de risico's van openbare tarieven. Zo zouden ziekenhuizen in het onderhandelingsproces in de verleiding kunnen komen om prijzen met elkaar af te stemmen.
Patiëntenfederatie NPCF vindt dat de ziekenhuizen naast de prijzen ook een algemeen kwaliteitscijfer naar buiten moeten brengen, omdat goedkoop in sommige gevallen ook duurkoop kan zijn.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov