Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Begrippen reisverzekering

 • Je kunt 24/7 contact opnemen met de alarmcentrale van jouw verzekeraar als je advies of hulp nodig hebt tijdens de vakantie. Het telefoonnummer vind je in de polis(voorwaarden) van jouw reisverzekering. Via de alarmcentrale word je door een Nederlandssprekende medewerker van de reisverzekeraar ondersteund bij calamiteiten. 

 • In de premie die je betaalt voor de reisverzekering zit assurantiebelasting verwerkt. Deze heffing bedraagt 21% en betaal je over bepaalde dekkingen (niet alle) in de reisverzekering. De premies die wij in onze vergelijker weergeven zijn inclusief deze belastingheffing.

 • De spullen die je op vakantie meeneemt vallen onder de term bagage. In de reisverzekering kan de bagage standaard gedekt zijn of je moet bagagedekking aanvullend meeverzekeren. Bij schade aan of verlies van de bagage kun je een claim indienen op de reisverzekering.

 • Buitengewone kosten is een verzameling van dekkingen waar je recht op hebt in de reisverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om reddingsacties in het buitenland of opsporing van een vermist gezinslid tijdens de vakantie. Ook het vervoeren van een verzekerde naar een (ander) ziekenhuis valt onder buitengewone kosten.

 • Bij schade aan bagage gaat de verzekeraar voor het vergoeden uit van de nieuwwaarde, maar het is niet de bedoeling dat je financieel beter wordt van een schade. Daarom gaan verzekeraars bij schade aan oudere spullen uit van de dagwaarde voor de uitkering. Dat is het bedrag dat de bagage vlak voordat de schade ontstaat waard is.

 • Reisverzekeringen hebben twee dekkingsgebieden, namelijk Europa- en werelddekking. Voor vakanties buiten de Europese grenzen heb je de werelddekking nodig. Er gelden een aantal uitzonderingen. Afrikaanse landen rondom de Middellandse zee vallen bij veel verzekeraars gewoon onder de Europa dekking.

 • De doorlopende reisverzekering biedt het hele jaar door dekking tijdens vakanties. Bij één vakantie van minimaal twee weken is een doorlopende reisverzekering al voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. 

 • Het eigen risico is een deel van de schade dat je zelf betaalt. Je hebt bijvoorbeeld een eigen risico van € 100 voor bagage. Bij een verzekerde schade betaal je € 100 zelf en de rest betaalt de verzekeraar. Genoegen nemen met een eigen risico heeft als voordeel dat je een korting krijgt op de premie.

 • Een kortlopende reisverzekering biedt dekking tijdens één vakantie. Zodra je na de vakantie weer thuis bent, vervalt de verzekering. Voor de volgende vakantie moet je weer een nieuwe reisverzekering afsluiten. Ga je één keer per jaar korter dan twee weken op vakantie? Dan is de kortlopende reisverzekering voordeliger dan de doorlopende reisverzekering.

 • De doorlopende reisverzekering biedt het hele jaar dekking tijdens de vakantie, maar er geldt wel een maximale reisduur. Dat is de periode dat je maximaal achtereenvolgend op vakantie kan zijn om dekking te houden in de doorlopende reisverzekering. De maximale reisduur is bijvoorbeeld 45 of 90 dagen.

 • Medische kosten kun je aanvullend verzekeren in de reisverzekering. De Nederlandse basis zorgverzekering biedt een wereldwijde medische dekking, maar deze vergoedt niet 100% van de buitenlandse medische kosten. Met de medische dekking in de reisverzekering krijg je een volledige vergoeding in het buitenland. 

 • De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om een product nieuw weer aan te schaffen. Na diefstal van je bagage keert de verzekeraar bijvoorbeeld de nieuwwaarde van de gestolen spullen uit. Als de dagwaarde onder een bepaald niveau van de nieuwwaarde komt, vergoeden verzekeraars alleen de dagwaarde.

 • De ongevallendekking is een aanvullende dekking in de reisverzekering. Een ongeval is een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. Bij een ongeval op vakantie met als gevolg blijvende invaliditeit of overlijden, keert de reisverzekeraar een bedrag uit.

 • Als één van de reisgenoten vermist raakt tijdens de vakantie, kan ter plaatse een opsporingsactie worden opgezet. De kosten van een opsporingsactie vallen onder de standaard dekking van de reisverzekering.

 • Door omstandigheden, zoals een ongeluk, kan het noodzakelijk zijn dat je wordt vervoerd vanuit je vakantiebestemming terug naar Nederland. Je wordt bijvoorbeeld gebracht naar een Nederlands ziekenhuis. Dat wordt ook wel repatriëring genoemd. 

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van reisverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie