Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Binnenkort 18 jaar? Dit moet je regelen!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Zodra je 18 bent ziet de wet je als een volwassene. Het is een mijlpaal met een grote financiële impact. Wij geven je een checklist met tips voor je verzekeringen zodat je niets vergeet te regelen! 

18-jaar.jpg

Vraag je DigiD aan

Voordat je begint met de to-do list is het handig dat je eerst een DigiD aanvraagt. Dit heb je bijna voor alles hieronder nodig, omdat je hiermee kan inloggen op websites van de overheid. Het duurt minimaal 5 dagen voordat je de code ontvangt na je aanvraag, dus wees op tijd. 

Studiefinanciering

Vanaf je 18e ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Waarschijnlijk komt daar studiefinanciering voor terug. Voor HBO studenten is de studiefinanciering een lening. Soms heb je ook recht op een aanvullende beurs. Of je zo’n beurs kunt aanvragen en hoe hoog dit bedrag dan is, ligt aan het inkomen van je ouders. Ga je studeren aan het MBO? Dan heb je recht op € 83,70 per maand, zonder dat je dit hoeft terug te betalen. Wel op voorwaarde dat de je binnen 10 jaar het diploma haalt. Voor uitwonende studenten is de studiefinanciering hoger. 

Regel de zorgverzekering 

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de verzekering die je op de polis van je ouders had te houden. Maar die is gebaseerd op de tijd dat de verzekering als minderjarige nog gratis was. Logisch dat ze een uitgebreide verzekering voor je hebben uitgekozen. Nu je 18 bent geworden ga je betalen. Het is slim om dan je pakket af te stemmen op de zorg die je nodig hebt. Daarvoor ga je zorgverzekeringen vergelijken. Zo betaal je nooit teveel voor dingen die je toch niet gebruikt. En met onze tip verderop in het artikel kun je de zorgverzekering nog steeds gratis houden! 

Eigen risico

Als je toch bezig bent met de zorgverzekering, neem dan het eigen risico ook meteen onder de loep. Maak je eigenlijk nooit zorgkosten? Overweeg dan om het maximale eigen risico te kiezen in ruil voor korting op de premie. Het eigen risico is het deel van de zorgkosten dat je zelf moet betalen. Standaard is het eigen risico € 385, maar je kunt het verhogen naar maximaal € 885. Houd het bedrag aan eigen risico wel achter de hand, voor als je toch een keer pech hebt. 

zorgverzekering-vergelijken.png

Vergeet de zorgtoeslag niet!

Met een inkomen tot ruim € 20.000 heb je recht op de maximale zorgtoeslag van € 99 per maand. Je moet de zorgtoeslag wel zelf aanvragen, anders loop je het mis. Als je kiest voor een maximaal eigen risico én je ontvangt de maximale zorgtoeslag, dan is je zorgverzekering gratis! De premie van de zorgverzekering zakt door de korting bij een maximaal eigen risico namelijk onder de € 99 per maand.

Regel de autoverzekering 

Vanaf je 18e verjaardag kun je een autoverzekering afsluiten. Het is ook niet meer nodig om met  begeleiding de weg op te gaan. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je een rijbewijs hebt. Maar het zelf mogen verzekeren heeft ook een nadeel: de rekening krijg jij. En verkijk je niet op de premie. Het verzekeren op jonge leeftijd en zonder schadevrije jaren kan behoorlijk duur zijn. Bij een willekeurige verzekeraar kan het verzekeren van een auto wel € 100 per maand kosten. Gelukkig kan het goedkoper. Wees slim: Vergelijk autoverzekeringen eerst voordat je een autoverzekering kiest.

Regel andere verzekeringen

Met woonverzekeringen krijg je pas te maken als je op jezelf gaat wonen. Ook hierbij is het advies: vergelijk je rijk. Dat geldt ook voor alle andere verzekeringen. Kijk nog wel even goed naar de uitvaartverzekering. Mogelijk was je gratis meeverzekerd op de polis van de ouders. Deze gratis dekking vervalt vaak vanaf je 18e verjaardag. 

Heb je nog vragen over de zorgverzekering, de autoverzekering of de woonverzekering? Wij zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.