Brandstof E10 – De veelgestelde vragen
door Juul Dijkhuis 1 reactie
Tankstations moeten sinds 1 oktober 2019 verplicht benzine met 10% bio-ethanol (E10) aanbieden. Niet voor alle auto’s is deze brandstof aan te raden. Hoort jouw auto bij deze groep? Wij beantwoorden deze en andere veelgestelde vragen over de E10 brandstof.
Wat is E10?
E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. De afkorting ‘E’ staat voor Ethanol, of eigenlijk bio-ethanol. Dit is een plantaardige substantie en daardoor beter voor het milieu, tenminste daar gaan de Europese beleidsbepalers van uit. De reguliere Euro95 (E5) bevat maar maximaal 5% ethanol.
Waarom E10?
Bijmenging met bio-ethanol betekent dat voertuigbrandstof voor een deel uit zogenaamde ‘hernieuwbare’ energie bestaat. Verder kan met bio-ethanol de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd.
Wat is het effect van E10 op de zuinigheid van je auto?
Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat je minder zuinig rijdt met E10. Volgens een Brits onderzoek zorgt E10 voor 8,4% hoger verbruik. Je kunt dus minder kilometers rijden op één liter benzine. Ook uit een Australisch onderzoek blijkt dat E10 jouw portemonnee niet ten goede komt.
Maar je spaart het milieu wel…toch?
Het gebruik van fossiele brandstoffen moet omlaag. Door E10 gaat de gemiddelde CO2 uitstoot per liter verbruikte benzine omlaag, maar dit positieve effect verdwijnt weer deels als we meer benzine verbruiken tijdens het rijden. Het zou zelfs zo zijn dat de CO2 uitstoot 11 gram per kilometer hoger is in vergelijking met E5 benzine. Het positieve effect op het milieu is dus omstreden.
Worden andere brandstoffen verboden?
Nee, dat is niet het geval, maar bij de pomp moeten ze nu wel verplicht E10 aanbieden. Dit zal vaak ten koste gaan van andere brandstoffen. De pomphouders moeten anders flink investeren in het uitbreiden van vulpunten en de bijbehorende systemen onder de grond.
Is E10 schadelijk voor je auto?
E10 kan schadelijk zijn voor de benzinemotor. De schadelijkheid is afhankelijk van de materialen en onderdelen in de benzinemotor. Met de moderne auto’s zul je er geen problemen mee krijgen, maar met oudere modellen wel. Het is niet zo dat het tanken van E10 in een oldtimer er gelijk voor zorgt dat de motor beschadigd raakt, maar door het langere tijd gebruiken van E10 kan er wel schade optreden. Mocht je dus per ongeluk E10 hebben getankt, dan levert dat niet meteen schade aan je voertuig op. Maar laat de E10 benzine niet langdurig in de tank en tank gewoon de volgende keer de juiste benzine.
Met welke populaire auto’s moet je E10 vermijden?
Voor de volgende auto wordt de nieuwe brandstof niet aangeraden:
- Oudere types van de Audi A2, A3 en A4 (modeljaren 2003 – 2005)
- Fiat Punto (188) 1.8 16v
- Fiat Multipla 1.6 16v
- VW Lupo 1.4 (77kW) gebouwd van augustus 2000 tot november 2003 (modeljaren 2001-2004)
- Toyota Avensis 2.0 liter met het type motor 1AZ - FSE gemaakt tussen juli 2000 en oktober 2008
Voor een volledig overzicht verwijzen we naar de website E10check.nl. Hier kun je per merk zien met welke uitvoeringen je op moet letten.
Wat als mijn auto niet geschikt is voor E10?
Als jouw auto of motor niet geschikt is voor E10 of als je twijfelt dan adviseert de ANWB om Euro95 E5 te tanken of anders een SuperPlus 98 brandstof.
Juul Dijkhuis
Webredacteur

Reacties (1)
En dan ook nog, deze benzine verouderd eens zo snel, dus na de winterstop zal je grasmaaier, motokettingzaag, heggenschaar etc. niet makkelijk meer aan de gang te krijgen zijn, mede ook door verstoppingen in de benzinetoevoer. Dan ook nog het toenemende aantal autobranden onder het rijden mede veroorzaakt door het oplossen van rubber delen die met deze benzine in contact komen. Zowel buiten als binnen de motor. Door wat langer gebruik gaat veel ouder materieel gewoon kapot, en is reparatie niet meer te doen. Het is zeer twijfelachtig wat uiteindelijk het voordeel is van E10, ook mede gezien dat voor het maken van ethanol ook voedingstoffen worden gebruikt, dus eten voor mens en dier.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekering met fysiotherapie, maar wel de goedkoopste polis
5 dec Wil je in 2020 fysiotherapie meeverzekeren in de zorgverzekering? Welke verzekeraars bieden de goedk...
-
Kabinet wil maximumtarieven voor niet-gecontracteerde zorgverleners
14 nov Het kabinet wil maatregelen nemen die mogelijk ten koste gaan van de vrije zorgkeuze in Nederland. N...
-
Dit kost de Just zorgverzekering in 2020
13 nov De verzekeraar Just brengt in 2020 veel minder premie in rekening.
-
Dit kost de Zekur zorgverzekering in 2020
13 nov De verzekeraar Zekur gaat meer premie in rekening brengen in 2020. Vooral de Zekur Vrij wordt flink ...
-
Dit kost de Ziezo zorgverzekering in 2020
13 nov Ziezo gaat de premie in 2020 met een aantal euro's verhogen. Ze blijven veel goedkoper dan de grote ...