Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Duurdere bouwmaterialen hebben invloed op de premie voor de opstalverzekering

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

De premie van de opstalverzekering hangt niet af van de verkoopwaarde van je huis. De premie wordt grotendeels gebaseerd op wat het kost om je huis compleet opnieuw te bouwen, de herbouwwaarde. Door gebrek aan materialen stijgen de materiaalprijzen. Dat leidt ongetwijfeld tot een hogere premie voor je opstalverzekering. 

hoge-premie-woonverzekeringen.png

Economen van de Rabobank verwachten een forse stijging van de huizenprijzen. Voor 2021 gaan ze uit van een stijging van 14,4%. In 2022 zwakt de stijging iets af, maar ook dan gaat het nog steeds om 11,5%. In januari 2021 kostte een huis gemiddeld € 360.000. Als de voorspellingen van de bank kloppen, kost een huis per januari 2023 gemiddeld: € 459.000

Hogere huizenprijzen leidt niet tot duurdere woonverzekering

Volgens het Kadaster zijn de huizenprijzen sinds 2013 met gemiddeld bijna 58% gestegen tot 2020. Toch heeft deze waardestijging geen effect op het verzekerde bedrag in de woonhuisverzekering. Je verzekert een huis namelijk tegen de herbouwwaarde en niet tegen de verkoopwaarde. Voor de verzekeraar is het uitgangspunt wat het kost om het huis te herbouwen op dezelfde plek. 

Kosten bouwmaterialen fors gestegen

Er is internationaal een tekort aan bouwmaterialen. Het vakblad Cobouw spreekt zelfs over een gekte. De prijzen voor bepaalde soorten hout is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Het verdubbelen van de prijzen is gelukkig een uitzondering. Het CBS heeft de stijgende kosten inzichtelijk gemaakt door de kosten van geïmporteerde bouwmaterialen te vergelijken. In één jaar tijd is staal 16,5% duurder geworden en koper en hout ook meer dan 10%. Door een groot tekort aan deze materialen stijgen de prijzen. Het tekort is deels te wijten aan corona. Veel fabrikanten hebben de productie een tijdje verlaagd, terwijl de vraag juist toenam.

Gestegen bouwkosten betekenen hogere premie

Aan de hand van indexcijfers berekenen verzekeraars hoeveel de bouwkosten gestegen zijn ten opzichte van één jaar eerder. Op grond hiervan worden herbouwwaardes van huizen opnieuw berekend. Voor woningbouw is het indexcijfer in 2021 gesteld op 108. In 2020 was het indexcijfer nog 105. In een voorbeeld lichten we het effect van deze stijging toe.

Jouw huis was in 2020 bijvoorbeeld verzekerd tegen een herbouwwaarde van € 325.000. Als de verzekeraar de waarde in 2021 opnieuw berekent, komt de herbouwwaarde uit op: 325.000 / 105 = € 3.095,24 x 108 = € 334.286. De herbouwkosten zijn dus gestegen met € 9286. Dat is een stijging van 2,9%. De premies voor de opstalverzekering zijn afgestemd op de herbouwwaarde, dus stijgt de premie voor deze verzekering.

woonpakket-wooncombivergelijker.png

Hoe zit het met de inboedelverzekering?

Ook bij de inboedelverzekering werken verzekeraars met verzekerde bedragen afgestemd op de maximaal mogelijke schade. Bij de opstalverzekering is dit bedrag afgestemd op de herbouwwaarde en bij de inboedelverzekering op de nieuwwaarde van de inboedel. De huizenprijzen hebben daarom geen effect op de premie van de inboedelverzekering.

Biedt de woonverzekering nog steeds een goede dekking?

Verzekeringen hebben aandacht nodig om ze up-to-date te houden. Je kunt er niet vanuit gaan dat een paar jaar oude verzekering nog steeds een volwaardige dekking biedt voor de risico’s die je loopt. Risico’s kunnen namelijk veranderen in de loop der jaren. 

Voorbeeld waaruit blijkt dat de opstalverzekering aandacht nodig heeft

Onlangs is naast jouw huis een nieuw bedrijfspand gebouwd. In het pand vinden brandgevaarlijke werkzaamheden plaats. Om weer goed verzekerd te zijn moet je de nieuwe omstandigheden doorgeven aan de bestaande verzekeraar. Een andere oplossing is om een nieuwe opstalverzekering af te sluiten waarin gelijk al rekening wordt gehouden met de huidige omstandigheden. Dit zorgt waarschijnlijk ook nog voor een besparing op de premie voor de opstalverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 22 september 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie