Woonverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat kost een opstalverzekering?

Eigenaren van een huis kunnen niet zonder een opstalverzekering. Met deze verzekering verzeker je het huis tegen storm- en hagelschade, brand en inbraak. Wat kost een opstalverzekering gemiddeld?

Wat kost een opstalverzekering

Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. Volkomen terecht, want het niet verzekeren brengt veel te grote risico’s met zich mee. Wat de opstalverzekering kost is afhankelijk van een aantal factoren en het verschilt ook nog eens per verzekeraar. 

Wat kost een opstalverzekering?

De hoogte van de premie hangt onder andere af van:

  • Soort woning (hout, steen, pannendak of riet)
  • Staat van onderhoud 
  • Herbouwwaarde
  • Woonplaats
  • Hoogte eigen risico
Gemiddelde premie Laagste premie Hoogste premie
Goedkope regio
Appartement 17 11,50 25
Tussenwoning 18,50 13 28
2-onder-1 kap / hoekwoning 23,50 16 43,50
Vrijstaand woning 31,50 19,50 48
Dure regio
Appartement 21 13,50 30
Tussenwoning 24,50 14,50 44
2-onder-1 kap / hoekwoning 31 18,50 53,50
Vrijstaand woning 41,50 21,50 76

Bron: Nibud

De premie is sterk afhankelijk van de herbouwwaarde van jouw huis. Een verzekeraar loopt een ander risico met een huis met een herbouwwaarde van € 200.000 in vergelijking met een huis van € 500.000. En dat drukken verzekeraars natuurlijk uit in de premie. In de goedkopere regio’s van Nederland kost het verzekeren van een tussenwoning ongeveer € 12 tot € 20 per maand. Een vrijstaande woning is ruim € 10 per maand duurder. In de duurdere regio's (bijvoorbeeld de Randstad) betaal je gemiddeld € 6 tot € 10 méér per maand. Volgens het Nibud kost een opstalverzekering tussen de € 13 en € 28 per maand voor een tussenwoning in een goedkope regio.

Let overigens niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Kijk goed welke soorten schade wel en niet zijn gedekt. Dit verschilt per verzekeraar.

Vooral brand niet onderschatten

Als huiseigenaar kun je niet zonder de opstalverzekering. Wist je dat een brandje binnen 3 minuten een grote uitslaande brand kan worden? Dat zegt ook genoeg over de schadelast die je kunt verwachten. Na het bellen van 112 duurt het ongeveer 8 minuten tot de brandweer ter plaatse is, dus de schade kan al snel in de tienduizenden euro's lopen. Door het blussen wordt de brandschade beperkt, maar water richt ook juist weer schade aan.

De opstalverzekering is een must

De opstalverzekering is een noodzakelijke verzekering. De schadelasten zijn in het slechtste geval namelijk onbetaalbaar. Alleen al bij een inbraak moet je door het forceren van ramen en deuren rekening houden met een schade van duizenden euro’s. Na een brand kan de schade zelfs in de honderdduizenden euro’s lopen. Na een brand moet je vervangende woonruimte betalen en je betaalt nog steeds de hypotheeklasten voor het huis waar je niet meer woont. Het risico is dus veel te groot om zelf te dragen. Laat een opstalverzekering dus zeker niet achterwege.

Geactualiseerd: 01-06-2021


Gepubliceerd: donderdag 14 maart 2019
Geactualiseerd: dinsdag 1 juni 2021

Vergelijk en bespaar tot € 90
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie