Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Lekkage kan een forse schade aan je huis veroorzaken

Schade door een lekkage is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in het huis. De opstalverzekering dekt de schade door lekkage aan het huis zelf. Het maakt wel een groot verschil hoe lekkage veroorzaakt is. Bij een lekkage veroorzaakt door achterstallig onderhoud zal de woonverzekeraar niets uitkeren. Zorg dus altijd voor een goed onderhouden huis.

Lekkage verzekering of dak verzekerd?

Onverwachte gebeurtenis gedekt

Bij schade door een lekkage heb je recht op een vergoeding. Bij een verstopping van de gootsteen in de keuken kan het terugstromend water vanuit de afvoer zorgen voor een behoorlijke waterschade. Hetzelfde geldt bij een lekkage in de leidingen van de centrale verwarming of een overstroming vanuit de badkamer. Onvoorziene schade is verzekerd, maar bijvoorbeeld niet als de waterschade is ontstaan door slechte kitnaden in de badkamer. In de polisvoorwaarden kunnen woonverzekeraars specifieke dekkingsbeperkingen opnemen.

Lekkage badkamer - Verzekering keert uit

Een badkamer moet waterdicht zijn. Als dat niet het geval is, kun je wachten op lekkage. Door slecht onderhoud of door fouten bij het installeren van bijvoorbeeld het bad kan er waterschade ontstaan. Schade aan de inboedel door water kun je claimen op de inboedelverzekering en schade aan het huis op de opstalverzekering. Schade veroorzaakt door slecht onderhoud is niet verzekerd. 

Verzekeraars moeten wel aantonen dat hiervan sprake is om de schade af te kunnen wijzen. Hetzelfde geldt bij schade door een slechte installatie. Bij waterschade kort na het plaatsen van een nieuwe badkamer, is de link met een slechte installatie snel gelegd. Tip: je kunt in zo’n geval de installateur aansprakelijk stellen voor een niet deugdelijke installatie.

Is daklekkage verzekerd?

Regenwater kan een flinke schade veroorzaken in jouw huis. Dit kan komen door een gebrekkig dak, maar ook door hevige regen in combinatie met een volle dakgoot. Met een woonverzekering is dergelijke schade verzekerd. Als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden, vergoedt de verzekeraar de gevolgschade, zoals een beschadigde parketvloer door regenwater in de slaapkamers. Hierbij maakt het niet uit of je bijvoorbeeld een rieten dak hebt of een pannendak. Een rieten dak zorgt wel voor een hogere premie, maar niet voor beperkingen bij waterschade. 

Schade door water uit leidingen

Je kraan opzettelijk openzetten en de boel laten overstromen geeft geen recht op een uitkering uit de woonverzekering. De opstalverzekering biedt wel dekking als leidingen spontaan springen of het door andere onverklaarbare redenen begeven. Ook het hak- en breekwerk om de breuk te ontdekken is verzekerd in de opstalverzekering. Zelfs als je leidingwerk van slechte kwaliteit is, krijg je nog steeds vergoeding van de schade. Je kunt namelijk niet weten dat het leidingwerk niet deugt omdat de leidingen verborgen zitten achter de muur. 

Dekking van lekkage

Binnenstromend regenwater is verzekerd

Een overstroming door een dijkdoorbraak zoals in de jaren 50 in Zeeland is niet verzekerd. Je woonverzekering biedt wel dekking tegen regen, sneeuw of hagel, waardoor water vervolgens jouw huis binnenstroomt. Denk hierbij aan de waterschade in Limburg in 2021. In de polisvoorwaarden kunnen wel uitsluitingen staan. Als de schade toch ontstaan is door overstroming zoals tijdens de watersnoodramp het geval was, dan heb je alsnog geen dekking. 

Sluit een opstal- en inboedelverzekering af

Een gesprongen waterleiding of regenwater dat het huis binnenkomt kan alleen al voor duizenden euro’s aan schade veroorzaken. Het gaat niet alleen om beschadigde spullen, maar ook vloeren en muren raken beschadigd door water. Brand is een groot gevaar, maar water moet je ook niet onderschatten. Je opstal (huis) goed verzekeren, is dus van essentieel belang. 

Woonverzekeringen vergelijken

Woonverzekeraars bieden onderling vergelijkbare polisvoorwaarden aan waarin de verschillen klein zijn, maar kleine verschillen in de voorwaarden kunnen bij schade een groot financieel verschil maken. Door te vergelijken kom je erachter welke woonverzekering het beste bij jou past. In onze vergelijker nemen we woonverzekeraars mee als Interpolis, Allianz Direct en alle andere grote woonverzekeraars. Vergelijk de opstal- en inboedelverzekering dus goed.

Geactualiseerd: vrijdag 9 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie