Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Lekkage verzekering: badkamer of dak lekkage verzekerd?

Schade door een lekkage in huis is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in huis. De opstalverzekering dekt de schade door lekkage aan het huis zelf, zoals je plafond, muren en badkamer. Het maakt wel een groot verschil hoe lekkage veroorzaakt is. Bij een lekkage veroorzaakt door achterstallig onderhoud zal de woonverzekeraar niets uitkeren. Zorg dus altijd voor een goed onderhouden huis.

Ga snel naar:

lekkage verzekering

Lekkage verzekering

Bij schade door lekkage heb je recht op vergoeding. Bij een verstopping van de gootsteen in de keuken kan het terugstromend water vanuit de afvoer zorgen voor een behoorlijke waterschade. Hetzelfde geldt bij een lekkage in de leidingen van de centrale verwarming of een overstroming vanuit de badkamer. Onvoorziene schade is verzekerd, maar als er schade ontstaat die je had kunnen verwachten is dat niet gedekt. Bijvoorbeeld als de waterschade is ontstaan door slechte kitnaden in de badkamer. In de polisvoorwaarden kunnen woonverzekeraars specifieke uitzonderingen opnemen.

Lekkage dak verzekering

Regenwater kan flinke schade veroorzaken in jouw huis, bijvoorbeeld bij hevige regen in combinatie met een volle dakgoot. Met een woonverzekering is zulke schade verzekerd. Als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden, vergoedt de verzekeraar de gevolgschade, zoals een beschadigde vloer door regenwater. Hierbij maakt het niet uit of je een rieten dak hebt of dakpannen. Bij een rieten dak betaal je wel een hogere premie.

Lekkage badkamer verzekering

Lekkage in de badkamer is verzekerd als de schade is ontstaan door neerslag, een kapotte afvoer of bijvoorbeeld een overstroomde wc. Schade veroorzaakt door slecht onderhoud is niet verzekerd. Als een badkamer niet waterdicht is, kun je wachten op lekkage. Door slecht onderhoud of door fouten bij het installeren van bijvoorbeeld het bad kan er waterschade ontstaan. Verzekeraars moeten wel aantonen dat hiervan sprake is om de schade af te kunnen wijzen. Hetzelfde geldt bij schade door een slechte installatie. Bij waterschade kort na het plaatsen van een nieuwe badkamer, is de link met een slechte installatie snel gelegd. Tip: je kunt in zo’n geval de installateur aansprakelijk stellen voor een niet deugdelijke installatie.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Lekkage in huis door water uit leidingen

Je kraan opzettelijk openzetten en de boel laten overstromen geeft geen recht op een uitkering uit de woonverzekering. De opstalverzekering biedt wel dekking als leidingen spontaan springen of het door andere onverklaarbare redenen begeven. Ook het hak- en breekwerk om de breuk te ontdekken is verzekerd in de opstalverzekering. Zelfs als je leidingwerk van slechte kwaliteit is, krijg je nog steeds vergoeding van de schade. Je kunt namelijk niet weten dat het leidingwerk niet deugt omdat de leidingen verborgen zitten achter de muur.

Lekkage in huis door regenwater 

Je woonverzekering biedt dekking tegen lekkage door regen, sneeuw of hagel. Denk hierbij aan de waterschade in Limburg in 2021. In de polisvoorwaarden kunnen wel uitsluitingen staan. Als de schade ontstaat door een overstroming zoals tijdens de watersnoodramp het geval was, dan heb je geen dekking. Een overstroming door een dijkdoorbraak zoals in de jaren 50 in Zeeland is niet verzekerd.

Geactualiseerd: donderdag 11 januari 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie