Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!

Zonnepanelen verzekeren

Kies de beste zonnepanelendekking

Vergelijk direct

Opstalverzekering met zonnepanelen dekking
Op basis van je adres kunnen we een aantal kenmerken van je woning bepalen, zoals bouwjaar en oppervlakte.

Ook wordt er op basis van je woonwijk een inschatting gemaakt welke risico's je loopt en welke waarden je bezittingen hebben. Dit kan invloed hebben op de premie.
Op basis van je leeftijd maakt de verzekeraar een inschatting van de risico's en waarde van je bezittingen. Dit kan invloed hebben op de premie.

Gezinssamenstelling

Gezinssamenstelling

Opstalverzekering met zonnepanelen dekking

Zonnepanelen zijn enorm populair. Als trotse zonnepanelenbezitter wil je natuurlijk ook de beste zonnepanelenverzekering. Met een goede opstalverzekering voor je zonnepanelen kun je met een zorgeloos gevoel blijven genieten van de vele voordelen van zonnepanelen. Ook na een eventuele schade.

Vind de beste woonverzekering voor jouw zonnepanelen

Hoe? Dat is simpel. Maak in onze woonverzekering vergelijker gebruik van de handige filter "dekking zonnepanelen" en vink de dekking aan die jij minimaal voor je zonnepanelen wilt hebben, zoals onzichtbare schade en inkomstenderving. Onze vergelijker laat dan alleen nog maar de woonverzekeringen zien die daaraan voldoen. Zo vind je de beste verzekering voor zonnepanelen.  

Stap over als je huidige verzekering niet voldoet

Het kan natuurlijk zo zijn dat je erachter komt dat je zonnepanelen niet goed zijn verzekerd in je huidige verzekering. Dan is het tijd om over te stappen naar een woonverzekering die wel aan al je wensen voldoet. Goed om te weten: een overstap is zo geregeld, zonder gedoe. 

Nog geen zonnepanelen op je dak? Ontvang nu cashback op aanschaf van Zonnepanelen Zonder Gedoe van Gaslicht.com. 

Heb je een vraag over zonnepanelen verzekeren?

Neem dan gerust contact op met de experts van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsexperts

Veelgestelde vragen

over zonnepanelen verzekeren
 • Zonnepanelen verzekeren, is dat nodig?

  Ja, je zonnepanelen verzekeren is zeer aan te bevelen. Zonnepanelen zijn een mooie en duurzame, maar ook een prijzige investering. Het risico is klein maar er kan natuurlijk soms wat misgaan. Een brand of storm kunnen jouw zonnepanelen flink beschadigen. Met de juiste opstalverzekering ben je gedekt tegen de financiële gevolgen van zo’n schade. En dat is maar goed ook!

 • Welke verzekering dekt zonnepanelen?

  Heb je een koopwoning? Dan zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd in een opstalverzekering.

  Met een opstalverzekering ben je goed verzekerd bij schade aan de zonnepanelen op je huis, schuur, carport of garage. De kwaliteit van de dekking verschilt wel sterk per verzekeraar.

  Huur je een woning en heb jij of de vorige huurder de zonnepanelen op de woning geplaatst? Dan zijn je zonnepanelen standaard meeverzekerd in een inboedelverzekering. Door de zonnepanelen moet je het verzekerd bedrag waarschijnlijk wel verhogen. Of je vergelijkt en sluit een inboedelverzekering afgestemd op de huidige waarde van je spullen af.

 • Voor welke schades ben ik standaard gedekt?

  Met een woonverzekering ben je standaard gedekt tegen:

  • hagelschade
  • brandschade
  • diefstal
  • blikseminslag
  • stormschade 

  Bij stormschade is er wel altijd sprake van eigen risico.

 • Welke schades zijn niet standaard gedekt?

  Onzichtbare schade aan zonnepanelen is niet standaard gedekt in een woonverzekering. 

  Denk daarbij aan haarscheurtjes in een paneel (microcracks). Ook kan het gebeuren dat door een schade productieverlies optreedt. Ook dat is niet standaard verzekerd.

 • Wat kost het om zonnepanelen te verzekeren?

  Als je zonnepanelen meeverzekert in een opstalverzekering, kost je dit mogelijk extra geld. De herbouwwaarde van je huis stijgt namelijk. De hogere waarde kan de verzekeraar doorberekenen. Door te vergelijken kun je een opstalverzekering afsluiten met een ruime vergoeding voor schade aan zonnepanelen tegen een lage premie. Er zijn dure speciale verzekeringen voor zonnepanelen, maar met de juiste woonverzekering verzeker je de zonnepanelen ook al goed. Een opstalverzekering voor een tussenwoning (en dus ook de zonnepanelen) kost gemiddeld € 18,50 per maand, en een appartement € 17 per maand. In dure regio’s (Randstad) komt het maandbedrag een paar euro hoger uit. 

  Een aparte zonnepanelenverzekering kost je ongeveer € 500 voor een dekking van 10 jaar. Als de waarde van de zonnepanelen hoger is dan € 25.000, komt die premie nog veel hoger uit. (mei, 2022)

Zonnepanelen verzekeren zonder gedoe

Zonnepanelen zijn niet zomaar in elke opstalverzekering hetzelfde verzekerd. Dit kostbare bezit op je dak is te duur om niet optimaal te verzekeren. Daarom bieden wij een vergelijker van woonverzekeringen aan met speciale aandacht voor mogelijke schade aan zonnepanelen. Je hoeft niets meer zelf uit te zoeken: dat hebben wij al voor je gedaan. Zo verzeker jij je zonnepanelen zonder gedoe. Vul je gegevens in onze woonverzekering vergelijker, kies bij de filter "dekking zonnepanelen" de dekking die jij minimaal voor je zonnepanelen wilt hebben of bekijk in het tabblad "dekking en vergoedingen" van een verzekering hoe het zit met de zonnepanelendekking en sluit de gewenste verzekering binnen een paar minuten af! 

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen vallen onder de noemer opstal

Standaard zijn zonnepanelen verzekerd in de opstalverzekering, maar voor zonnepanelen op platte daken kan het anders zijn. Bij een koopwoning verzeker je zonnepanelen in de opstalverzekering en bij een huurwoning kun je de zonnepanelen verzekeren in de inboedelverzekering. Je kunt zonnepanelen apart verzekeren, maar vaak is dat niet nodig als je een woonverzekering hebt. Waar moet je op letten als je je zonnepanelen wilt verzekeren? 

Zonnepanelen worden in de meeste gevallen bevestigd aan of op de woning, garage, carport of schuur. Hierdoor zijn ze onderdeel van het huis geworden en standaard meeverzekerd in de opstalverzekering. Bij diefstal van de zonnepanelen kun je dus een claim indienen op jouw opstalverzekering. Hetzelfde geldt voor schade door brand, storm en hagel. Alle woonverzekeraars in onze vergelijker vergoeden schade aan en diefstal van zonnepanelen, voor zover ze vastgenageld zitten aan het huis. Er zit wel verschil in kwaliteit tussen de verzekeraars. Sommige verzekeringen beperken de vergoeding tot een bepaald bedrag. Of en welk maximaal bedrag verzekeraars hanteren voor zonnepanelen vind je bij ieder resultaat onder het tabblad "Dekking en vergoedingen".

Waarvoor zijn zonnepanelen verzekerd?

Zonnepanelen zijn verzekerd zoals ook andere onderdelen van de woning verzekerd zijn. Diefstal is dus gedekt, maar ook hagelschade, brand en schade door storm. Bij stormschade geldt er een eigen risico. Stel, er valt tijdens de storm een boom op jouw huis die jouw panelen verwoest. Ook dit is verzekerd in de opstalverzekering. Alle verzekeraars zien zonnepanelen als een onderdeel van het verzekerde huis. Wat dit betreft maakt het dus niet uit of je bijvoorbeeld bij Centraal Beheer of bij Aegon verzekerd bent.

Hoe uitgebreid de dekking is, verschilt dan weer wel. De ene verzekeraar dekt ook microcracks (kleine onzichtbare haarscheurtjes) en de andere niet. Net zoals opbrengstderving doordat zonnepanelen tijdelijk niet actief waren. In de tabel hieronder vind je alle verzekeraars die dekking bieden voor microcracks (peildatum: juli 2023). Er zijn maar een paar verzekeraars die ook eventuele misgelopen opbrengsten vergoeden.

Dekking Microcracks en misgelopen opbrengsten
Verzekeraar Naam opstalverzekering Dekking Microcracks Dekking Misgelopen opbrengst
a.s.r. Woonhuisverzekering (AR) Ja Tot € 1.500
a.s.r. Woonhuisverzekering (EUG) Ja Tot € 1.500
ABN AMRO Woonhuisverzekering (AR) Nee Tot € 2.000
ABN AMRO Woonhuisverzekering Basis Nee Tot € 2.000
Aegon Opstal Flex Basis Ja Onbeperkt
Aegon Opstal Flex Royaal Ja Onbeperkt
AnsvarIdea Bewust Woningverzekering (AR) Nee Tot € 2.500
ANWB Opstalverzekering Ja Nee
Aon Woonhuisverzekering Ja Nee
De Goudse Woonhuisverzekering Basis (EUG) Ja Nee
De Goudse Woonhuisverzekering Plus (AR) Ja Nee
De Internationale Opstalverzekering (AR) Ja Nee
De Internationale Woonhuisverzekering (EUG) Ja Nee
HEMA Opstalverzekering (AR) Ja Nee
HEMA Opstalverzekering (EUG) Ja Nee
ING Woonhuisverzekering All Risk Ja Nee
ING Woonhuisverzekering Basis Ja Nee
InShared Opstalverzekering (AR) Ja Nee
InShared Opstalverzekering (EUG) Ja Nee
OHRA Opstalverzekering (AR) Ja Onbeperkt
OHRA Opstalverzekering (EUG) Ja Onbeperkt
Rhion Woonhuisverzekering (AR) Ja Nee
Rhion Woonhuisverzekering (EUG) Ja Nee
Unigarant Opstalverzekering Ja Nee
United Insurance Woonhuisverzekering All Risks Ja Nee
Univé Opstalverzekering (AR) Ja Nee
Univé Opstalverzekering (EUG) Ja Nee
Vereniging Eigen Huis Woonhuisverzekering Super Uitgebreid Ja Nee
ZLM Woonhuisverzekering Ja Nee

Waarvoor zijn zonnepanelen niet verzekerd?

Er zijn uitsluitingen in de woonverzekering gericht op zonnepanelen en algemene uitsluitingen. 

Algemene uitsluitingen

Algemene uitsluitingen zijn bijvoorbeeld schades die direct te linken zijn aan natuurrampen. Een natuurramp is bijvoorbeeld een overstroming of een aardverschuiving. Bij een natuurramp hebben heel veel mensen tegelijk schade. Verzekeraars betalen dan niets, omdat deze schades onbetaalbaar zijn. Ook opzettelijk veroorzaakte schade vergoedt de verzekeraar niet. 

Verschillen in dekking tussen woonverzekeraars

Daarnaast kunnen verzekeraars specifieke uitsluitingen hanteren gericht op zonnepanelen. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld microcracks (kleine onzichtbare haarscheurtjes) uitsluiten. Opbrengstderving doordat de panelen tijdelijk niet actief waren, kan eveneens uitgesloten zijn. Of de verzekeraar microcracks en opbrengstderving wel of niet verzekert, vind je terug in bovenstaande tabel of in de woonverzekeringen vergelijker bij het tabblad "Dekking en vergoedingen". Staat jouw verzekeraar niet in de tabel? Dan worden microcracks niet gedekt.

Tip: wil je alleen opstalverzekeringen vergelijken die onzichtbare schade (microcracks) en/of inkomstenderving verzekeren? Maak dan gebruik van de filter "dekking zonnepanelen". 

Schade door verkeerde installatie nooit gedekt

Schade door een verkeerde installatie is ook uitdrukkelijk uitgesloten. Als de (erkende) installateur grote fouten heeft gemaakt, waardoor bijvoorbeeld brand ontstaat, draagt de veroorzaker van de schade ook de lasten. De installateur kan de schadeclaim mogelijk weer neerleggen bij de verzekeraar waar de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering loopt. Het laten plaatsen van zonnepanelen moet goed gebeuren.

Tip: deze kosten vallen mogelijk wel onder de garantie op je zonnepanelen.

zonnepanelen-5.png

Zonnepanelen op plat dak niet standaard gedekt in opstalverzekering

Verzekeraars maken voor de dekking een verschil in zonnepanelen die op een hellend dak (schuin dak) of op een plat dak liggen. Dit heeft te maken met de kans op diefstal van de panelen. Zonnepanelen op schuine daken zijn goed bevestigd op de ondergrond. Ze zijn verankerd op de dakpannen. Zonnepanelen op een plat dak zijn niet verankerd aan het huis. Ze zijn bijvoorbeeld vastgemaakt op tegels die op het dak liggen. Als de verankering ontbreekt, is diefstal en stormschade niet standaard verzekerd in de opstalverzekering. Sommige verzekeraars geven expliciet in hun polisvoorwaarden of op hun website aan dat zonnepanelen op platte daken toch meeverzekerd zijn in de opstalverzekering. Welke verzekeraars dat zijn, vind je in onderstaande tabel (peildatum: juli 2023).

Dekking voor zonnepanelen op platte daken
Verzekeraar Naam opstalverzekering
ANWB Opstalverzekering
a.s.r. Woonhuisverzekering (AR)
Allianz Woonhuisverzekering Comfort
Allianz Woonhuisverzekering Premium
Vereniging Eigen Huis Woonhuisverzekering Super Uitgebreid

Zonnepanelen op plat dak wel verzekerd in de inboedelverzekering?

Zonnepanelen op een plat dak of in de tuin zijn niet vastgemaakt aan het huis. Hierdoor kunnen ze uitgesloten zijn in de opstalverzekering. Verzekeraars bieden in de inboedelverzekering ook dekking voor zonnepanelen. Dan gaat het specifiek om niet aan het huis verankerde zonnepanelen, anders zijn ze namelijk in de opstalverzekering verzekerd. Niet bij alle verzekeraars kun je zonnepanelen meeverzekeren in de inboedelverzekering. Inboedelverzekeraars die er geen dekking voor bieden zijn: 

 • Allianz
 • AON 
 • De Goudse
 • Klaverblad
 • Lemonade

Zorgen zonnepanelen voor een grotere kans op brand?

Zonnepanelen zorgen voor een grotere kans op woningbrand door kortsluiting. Producenten van zonnepanelen hebben aandacht voor de brandveiligheid. In Nederland is een NEN-werkgroep opgericht. Ze houden zich bezig met het veiliger maken van zonnepanelen. Maar deze werkgroep houdt zich vooral bezig met de brandveiligheid van bedrijfspanden met zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen voor een verhoogd brandgevaar, maar er is regelgeving hierover in de maak (april 2023). In de opstalverzekering zijn je zonnepanelen verzekerd tegen brandschade.  Ook de omvormer is meeverzekerd in de opstalverzekering. Als brand ontstaat door een doorgebrande omvormer, biedt de opstalverzekering dus dekking.

Aparte verzekering voor zonnepanelen kost onnodig extra premie

Het feit dat zonnepanelen standaard meeverzekerd zijn in de woonverzekering, maakt een aparte verzekering overbodig. Zonnepanelen zorgen voor een hogere waarde van je huis, maar bij het vergelijken wordt daar al rekening mee gehouden. Er zijn speciale verzekeringen voor zonnepanelen, maar ook met je eigen opstalverzekering is schade verzekerd.

Informatie gecontroleerd door expert

Navigatie