Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

De opstalverzekering is duurder voor jongeren

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Jonge autobezitters betalen gemiddeld een hogere premie voor de autoverzekering. Wist je dat het verschil ook geldt voor de opstalverzekering? Niet alle verzekeraars laten verzekerden bloeden voor een lage leeftijd. Wees dus kritisch en blijf je verzekeringen vergelijken, ook de opstalverzekering. Maar mag leeftijdsdicriminatie eigenlijk wel?

auto-jongeren.jpg

Leeftijdsdiscriminatie?

Premieverschillen op grond van de leeftijd lijkt op leeftijdsdiscriminatie, maar het mag gewoon. Als verzekeraars kunnen onderbouwen dat jongeren meer schades claimen mag het. En dat doen ze dus blijkbaar ook voor de opstalverzekering, blijkt uit onderzoek van Moneyview. Voor verzekerden tot 30 jaar blijkt de opstalverzekering gemiddeld 20% duurder dan voor oudere verzekerden.

Is er een aanwijsbare reden voor het verschil?

Nee, eigenlijk niet. Maar waar het door kan komen is het feit dat verzekeraars werken met risicoprofielen. Als jonge huiseigenaren binnen een hoger risicoprofiel behoren, betalen ze meer dan oudere huiseigenaren voor de opstalverzekering. Het past ook goed in de trend om de hoogste lasten neer te leggen bij de grootste claimers Dit zien we ook bij andere verzekeringen met de autoverzekering als grote uitschieter. 

Mogen verzekeraars op meer gronden onderscheid maken?

Dat mogen ze en dat doen ze ook. Voor de autoverzekering en voor de woonverzekering maakt het bijvoorbeeld ook een groot verschil waar je woont. Zorgverzekeraars mogen voor ouderen een hogere premie rekenen voor aanvullende zorgverzekeringen, maar dat mag weer niet voor de basisverzekeringen. Verzekeraars mogen echter niet op alle gronden onderscheid maken. De opstalverzekering duurder maken op basis van geslacht is weer niet toegestaan. Door Europese regelgeving is een dergelijk onderscheid verboden. Bij overlijdensrisicoverzekeringen was er een dergelijk onderscheid. Verzekeraars maakten verschil omdat een vrouw gemiddeld langer leeft dan een man. Maar onderscheid op basis van geslacht is niet meer toegestaan.

Let vooral ook op het verzekerde bedrag

De grootste valkuil bij de opstalverzekering is de hoogte van het verzekerde bedrag. Als jouw huis verzekerd is voor € 200.000 en bij schade blijkt dat de herbouwwaarde € 300.000 bedraagt, heb je een groot probleem. De kans op een kostbare schade is klein, maar wordt wel steeds groter door zonnepanelen en elektrische apparaten met accu’s. Het gevaar van onderverzekering dreigt juist minder bij jonge huizenbezitters, maar is groter bij huiseigenaren die al tientallen jaren dezelfde opstalverzekering hebben. Ze denken de verzekering goed geregeld te hebben, maar hoe goed of slecht het geregeld is blijkt pas bij schade. Jonge huiseigenaren hebben meestal een moderne opstalverzekering. Hierdoor is de kans op onderverzekering kleiner.

Is jouw huis goed verzekerd? Vergelijk je opstalverzekering eens en profiteer van de concurrerende tarieven van bepaalde verzekeraars. Door het overstappen kun je ook onderverzekering voorkomen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 19 april 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie