Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Is het verzekeren en Airbnb wel een goede combinatie?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

woonverzekering-huis-rookpluim.png

Via Airbnb jouw huis verhuren kan een aardig zakcentje opleveren. Vooral als het huis staat in een omgeving waar veel vraag is naar huizen via Airbnb. Het voor één nacht verhuren kan een bedrag opleveren van € 30 per nacht op het platteland, maar in Amsterdam gaat de prijs al richting de € 90 tot een paar honderd euro per nacht. 

Airbnb is lucratief, maar ook slim?

Het verhuren van je huis via Airbnb kan flink geld opleveren, maar houd er wel rekening mee dat de verzekeraar waarschijnlijk niet zo blij is met het verhuren. Bieden de verzekeringen wel een vergoeding bij schade? Als er bij bijvoorbeeld brand geen uitkering volgt, ben je de klos. Wil je toch verhuren? Informeer in ieder geval bij de verzekeraar wat de gevolgen zijn van de verhuur. Het verhuren kan gevolgen hebben voor de:
•    Inboedelverzekering
•    Opstalverzekering

Wat moet je weten over het verhuren van jouw huis en de inboedelverzekering?

woon-brand-0.jpgVrijwel alle verzekeraars vergoeden de schade aan de inboedel niet als het is ontstaan tijdens het verhuren van je huis. Er zijn maar een paar verzekeraars die tijdelijke verhuur via bijvoorbeeld Airbnb wel meeverzekeren. Eén daarvan is Centraal Beheer. Bij tijdelijke verhuur tot maximaal twee maanden maakt de verzekeraar er geen probleem van. In de polisvoorwaarden staat zelfs letterlijk dat verhuur via Airbnb meeverzekerd is. Ook bij de verzekeraar Nationale Nederlanden is verhuur via Airbnb meeverzekerd. Net als Centraal Beheer eist Nationale Nederlanden wel een schriftelijke huurovereenkomst. De verzekeraar ASR biedt ook dekking, maar bij deze verzekeraar moet je er aanvullend voor betalen.

Hoe verzeker je jouw huis bij verhuur via Airbnb?

Ook bij het verzekeren van het huis zelf ligt het verhuren moeilijk. De verzekeraars richten zich met deze verzekering op particuliere bewoning. Verhuur wordt door verzekeraars vaak gezien als een zakelijk risico, dus is het niet meeverzekerd. Loop je met plannen rond om jouw huis te verhuren? Bel eerst met je eigen verzekeraar om na te vragen hoe ze hier tegenover staan. De verzekeraars Nationale Nederlanden en Centraal Beheer bieden ook voor het huis zelf een verzekering waarin verhuur via Airbnb is meeverzekerd. 

Biedt de aansprakelijkheidsverzekering ook dekking tegen schade door Airbnb?

Voor de huurder geldt dat de aansprakelijkheidsverzekering niets toevoegt. Bij schade door de huurder biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren geen dekking. Dit wordt veroorzaakt door de zogenaamde opzichtclausule. Deze clausule houdt in dat de huurder geen schade kan indienen op de aansprakelijkheidsverzekering voor veroorzaakte schade tijdens de huurperiode. In dat geval kun je proberen om aanspraak te maken op de verhuurders garantie vanuit Airbnb.

Voordat je gaat verhuren via Airbnb moet je wel eerst goed je huiswerk doen. De gemeente waarin je woont kan beperkingen opleggen. Je mag jouw huis bijvoorbeeld maar maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Wees dus voorzichtig met het verhuren van jouw huis. Informeer voor de zekerheid even bij de gemeente over wat de plaatselijke regels over het verhuren via Airbnb zijn. Beter vooraf informeren dan achteraf problemen op moeten lossen.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie