Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Zonder opstalverzekering kun je failliet raken door brand in je huis

door Juul Dijkhuis Leestijd: 5 minuten

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat huiseigenaren het belang van een opstalverzekering onvoldoende inzien. Wij laten zien dat zo'n woonhuisverzekering erg belangrijk is. Geen opstalverzekering afsluiten kan jouw persoonlijke faillissement betekenen.

poliswijzer-brand-nieuwsbericht.png

De meeste huiseigenaren sluiten een opstalverzekering af bij het kopen van een huis. Toch is het een verzekering waar je nauwelijks gebruik van maakt omdat je huis niet snel beschadigd raakt. Er waait misschien een keer een dakpan van het dak of door storm raakt een dakkapel beschadigd. Je kunt ervan uit gaan dat je meer aan premie betaalt dan dat je ooit aan schade claimt. Houd er wel rekening mee dat je bijzonder veel pech kunt hebben. Dan ben je de klos als je geen opstalverzekering hebt.

Wat is verzekerd in de opstalverzekering?

Als je huis beschadigd raakt door een storm, hagel of een inbraak, kun je de schade neerleggen bij de verzekeraar. Schade door bijvoorbeeld overstroming en een aardbeving is juist niet meeverzekerd. ‘By far’ de belangrijkste dekking is tegen brand. Jaarlijks wordt 1 op de 67 woningen getroffen door een brand. Meestal branden huizen niet volledig af. Toch kan een klein keukenbrandje ook al gauw zorgen voor een schade van tienduizenden euro’s. De opstalverzekering sluit je hoofdzakelijk af om de financiële schade door een brand niet zelf te hoeven dragen. In een voorbeeld laten we zien hoe groot het belang is.

Bankroet door brand in huis

brand opstalverzekeringJe koopt een huis waarvoor je een hypotheek van € 300.000 afsluit. Het afsluiten van een opstalverzekering staat nog in de planning, maar daar heb je nog niet naar gekeken. Helaas was het te laat afsluiten van een opstalverzekering een onverstandige keuze, want kort na de aankoop ontstaat er door kortsluiting brand in jouw huis. Pas na een kwartier wordt de brand ontdekt en de brandweer gebeld. De brandweer krijgt de brand uiteindelijk onder controle. Toch kan de schade enorm oplopen door de brand, de rookontwikkeling en door het bluswater. De schade wordt geschat op € 200.000.

Er spelen nu vier problemen. Ten eerste: je moet een ander huis betrekken, want je kunt misschien wel langer dan een half jaar niet wonen in het huis. Je moet dus maandelijks de huur van de vervangende woonruimte betalen. Ten tweede heb je nog steeds een af te betalen hypotheekschuld van € 300.000. Ten derde moet je zelf de kosten dragen voor het opruimen van de resten van je huis. Ga ook voor deze kosten gerust uit van tienduizenden euro’s. Het vierde en het grote probleem is de optelsom van de eerste drie problemen. Kortom: het niet verzekeren van je huis kan je persoonlijke failliet betekenen.

Opstalverzekering niet wettelijk verplicht

Je bent niet wettelijk verplicht om je huis te verzekeren, maar de bank waar de hypotheek loopt legt je deze verplichting wel op. Bij de notaris zet je een handtekening voor de hypotheek en ook voor het accepteren van de verplichting om een opstalverzekering af te sluiten. Zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt is het ook in je eigen belang. De kans op een uitslaande brand is klein, niettemin is het niet uitgesloten dat het je overkomt. Gelukkig is het een goed betaalbare verzekering. Voor ruim een tientje per maand kun jij je huis al goed verzekeren.

Onderschat ook het belang van een inboedelverzekering niet

Het huis goed verzekeren is slechts een deel van ons advies. Door een brand verlies je ook de spullen in jouw huis. Als je huis verwoest raakt moet je alles nieuw kopen. Het gaat bijvoorbeeld om meubels, kleding en elektronica. We hoeven niet voor je uit te rekenen hoe hoog deze kosten uitpakken. De inboedelverzekering wordt niet verplicht gesteld door de hypotheekbank. Een aanrader is het zeker.

Om de premie hoef je het niet te laten

Voor een paar tientjes per maand kun je de risico’s voor je huis en de spullen in huis bij een verzekeraar neerleggen. Door vooraf goed te vergelijken vind je de beste dekking tegen de laagste premie. De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn namelijk groot. En meer betalen voor je opstalverzekering en inboedelverzekering wil zeker niet zeggen dat je ook beter verzekerd bent.

Ook de AVP willen we nog onder jouw aandacht brengen

De inboedel- en de opstalverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Op deze verzekering kun je vertrouwen als iemand anders door jou schade oploopt. Het kan gaan om een schade van een paar tientjes, maar de schade kan ook oplopen tot honderdduizenden euro’s. Je veroorzaakt bijvoorbeeld letsel bij iemand, waardoor diegene niet meer kan werken. Voor een paar euro per maand kun je jouw aansprakelijkheid verzekeren in een AVP. Ook jouw eigen huis is verzekerd in deze verzekering. Als een ongelukkige voetganger een van jouw huis afgewaaide dakpan met het hoofd opvangt, kun je de gevolgschade claimen op de AVP.

Kijk eens op Poliswijzer.nl en maak voor jezelf een vergelijking. Doe het vooral ook als je huis en je spullen al verzekerd zijn. Door te vergelijken kom je tot de beste verzekeringen en voorkom je dat je teveel betaalt. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie