Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Huis Verbouwen? Check je woonverzekering!

door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten

We zijn meer thuis, dus onze woning moet wel zo goed mogelijk voldoen aan alle wensen. Toch maar even die extra slaapkamer tot werkkamer verbouwen. Blijven werken aan de keukentafel is natuurlijk niet ideaal. Huiseigenaren zijn in 2020 massaal gaan verbouwen. Maar pas op! Verlies de woonverzekeringen van je huis niet uit het oog. De kostbare investering moet wel tijdens en na het verbouwen goed verzekerd zijn. Hoe doe je dat?

schade-door-klussen.png

Door de sterke stijging van de huizenprijzen van de afgelopen jaren hebben huiseigenaren de overwaarde in hun huis zien stijgen. Dit in combinatie met een lage hypotheekrente heeft ervoor gezorgd dat huiseigenaren meer gingen lenen voor het verbouwen van de woning. We werken meer thuis, dus het verbouwen ligt voor de hand en kan ook noodzakelijk zijn.

Hoe heeft verbouwen invloed op je woonverzekering?

Een verbouwing heeft op twee manieren invloed op je woonverzekeringen. Ten eerste hebben jouw verzekeringen aandacht nodig tijdens de verbouwing. Ten tweede moet je jouw verzekeringen na de verbouwing afstemmen op de nieuwe situatie. Je hebt er bijvoorbeeld vierkante meters bij gekregen. Als de verzekeraar hier niet van de op de hoogte is, kan dit je geld kosten bij een schade. Dan vergoedt de woonverzekeraar bijvoorbeeld maar een deel van de geleden schade.

Onder de woonverzekeringen verstaan wij de inboedel- en de opstalverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kunnen we hier ook nog aan toevoegen.

Tijdens het verbouwen

Wat veel mensen niet weten is dat je een grondige verbouwing aan het huis moet melden aan de verzekeraar. Tijdens een verbouwing stijgt de kans op schade namelijk. Als jouw huis of inboedel beschadigd raakt door het verbouwen, keert de inboedel- en de opstalverzekeraar niet uit. Er wordt bijvoorbeeld een muur uit de woning gesloopt en hierdoor raakt je vloer beschadigd. Je huis en je spullen zijn op de gebruikelijke manier verzekerd alsof er niet wordt verbouwd. Hierbij moet je wel redelijkheid in acht nemen. Als er een buitenmuur in het huis ontbreekt, gaat de verzekeraar schade door diefstal niet verzekeren. 

Na het verbouwen

Na het grondig verbouwen moeten de woonverzekeringen opnieuw aandacht hebben. Je huis kan door de verbouwing meer in waarde zijn gestegen. Of je hebt meer ruimte om spullen te plaatsen waardoor je meer inboedel hebt. Je kunt jouw verzekeringen door de huidige verzekeraar af laten stemmen op de nieuwe situatie, maar het kan eenvoudiger en waarschijnlijk goedkoper. Door het afsluiten van een nieuwe verzekering stem je de nieuwe woonverzekeringen automatisch af op de huidige situatie. Zo voorkom je dat je later bij schade geen dekking hebt door het verbouwen. De nieuwe verzekeraar kan namelijk niet zeggen dat je iets niet hebt doorgegeven, want bij het aanvragen van de nieuwe verzekeringen heb je de polissen gelijk afgestemd op de nieuwe situatie.

Tip: Vergelijk altijd je verzekeringen zodat je de verzekeraar kiest met de beste dekking en tegen de laagste premie.

inboedel-opstal-verzekering-0.png

Is schade door verbouwen verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering?

Tijdens het verbouwen is de kans op het veroorzaken van schade groter. Door het klussen in je huis kun je bijvoorbeeld een dragende muur wegslopen, waardoor een deel van je huis inzakt. Dit soort schades kun je niet claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Je kunt schade aangericht aan je eigen huis überhaupt niet claimen op deze verzekering. Voor deze schade hoef je waarschijnlijk ook niet aan te kloppen bij de inboedel- of de opstalverzekering. Dit soort schades zijn meestal niet verzekerd. Je kunt de schade door het verbouwen eventueel wel verhalen op de aannemer die de schade veroorzaakt heeft. Als de aannemer het goed geregeld heeft, is hij of zij ervoor verzekerd.

Heb je onlangs je huis verbouwd? Maak een vergelijking en kies de woonverzekeringen die afgestemd zijn op de huidige staat van de woning. Onze adviseurs kunnen helpen, en dat doen ze ook nog eens graag.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 12 februari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie