Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Je 1 april grap loopt uit de hand: wat nu?

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Over een goed gelukte 1 april grap heb je het nog jaren met vrienden. Op TikTok, Facebook en YouTube krijg je genoeg inspiratie voor een originele prank. Maar wat als je prank op een kostbaar grapje uitloopt? Het lachen vergaat je als er een schade van honderdduizenden euro’s uit volgt. Vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) de schade of is het een kwestie van ‘bad karma’?

prank-loopt-uit-de-hand.png

Sla de prank niet mis!

Een eenvoudige grap als een stoel achter iemand wegtrekken als hij net wil gaat zitten kan grappig zijn. Het kan ook volledig verkeerd uitpakken. Hij komt bijvoorbeeld verkeerd terecht en raakt blijvend invalide door de grap. Dat was natuurlijk niet de intentie, maar de gevolgen zijn groot. Schade aangericht door jouw schuld kun je claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar bij een grap kun je tegen het probleem aanlopen dat de verzekeraar geen dekking biedt vanwege opzet in het spel.

Het foute schrikeffect

De beste grappen geven een schrikeffect, maar door de schrik kan een mens ook gekke dingen doen. Je springt opzij of je geeft een ruk aan het stuur als het tijdens het rijden gebeurt. Als de grap lukt heb je lol, maar het kan ook misgaan. De chauffeur van een auto krult de auto bijvoorbeeld om een lantaarnpaal of door de schrik valt iemand op de grond en breekt een heup of arm. Kun je in dat geval vertrouwen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Er wordt onderscheid gemaakt tussen het maken van een foutje of het veroorzaken van een schade door opzet of roekeloosheid. In twee voorbeelden leggen we het uit.

Wielens en wetens 

Je hebt een leuke grap bedacht. Je verwijdert één van de wielen van de auto van een vriend. Het is de bedoeling dat hij het ziet voordat hij in de auto stapt, maar hij ziet het niet en rijdt gewoon weg. Door deze grap veroorzaakt hij een zware aanrijding. De schade aan de auto wordt betaald door de autoverzekeraar. De verzekeraar kan vervolgens de schade wel verhalen op de veroorzaker van de schade, degene die de prank heeft uitgehaald. 

De volgende vraag is dan of de veroorzaker iets heeft aan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. In de aansprakelijkheidsverzekering zit een opzetclausule. Deze stelt dat de verzekeraar niet uitkeert als er sprake is van opzet of roekeloosheid. De grap van het verwijderen van een wiel kun je onder de noemer roekeloosheid plaatsen, dus keert de verzekeraar mogelijk niet uit. Uiteindelijk kan het aan de rechter zijn om hier een uitspraak over te doen.

Waar ligt de grens?

Een speels duwtje of ‘per ongeluk’ de fiets van een vriend beschadigen is verzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar het moet niet vallen onder roekeloosheid. Daar ligt namelijk de grens. 

Omdat de schade van een prank hoog uit kan vallen, is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Deze komt natuurlijk ook van pas voor ongelukjes die niet het gevolg zijn van een grap. Gelukkig lopen de meeste grappen goed af, dus bedenk ook deze 1 april weer je meest originele prank!

Ook als je geen grappen uithaalt, kun je anderen kostbare schades aanrichten. Door een klein foutje kun je jouw buurman omver lopen, waardoor hij blijvend invalide raakt. De financiële gevolgen zijn niet te overzien, maar met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verzeker je deze gevaren goed.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 31 maart 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie