Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Jongeren betalen meer voor de opstalverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het maakt voor de opstalverzekering een verschil of een 25-jarige een huis verzekert of een 80-jarige. Nee, niet de 80-jarige betaalt een hogere premie, maar de 25-jarige blijkt uit onderzoek van MoneyView. Net als bij de autoverzekering betalen jongeren een hogere premie voor de opstalverzekering. Maar waarom? Hebben jongeren een grotere kans op brand of inbraak?

opstalverzekering

Hoeveel betalen jongeren meer voor de opstalverzekering?

Jongeren tot 30 jaar zijn gemiddeld tot 20% meer kwijt voor de opstalverzekering. Oudere verzekerden zijn een stuk beter uit. De 60-plussers betalen namelijk juist 25% minder dan de gemiddelde Nederlander. Stel, de gemiddelde premie bedraagt € 100 per jaar voor een opstalverzekering. Jongere verzekerden betalen dan € 120 en verzekerden vanaf 60 jaar maar € 75 per jaar. Het verschil is dus enorm! 

Waarop wordt de premie voor de opstalverzekering gebaseerd?

Verzekeraars betrekken het liefst zoveel mogelijk gegevens bij het bepalen van de premie. Informatie zorgt namelijk voor kennis. Op deze manier kunnen ze risico’s beter inschatten en een hogere premie in rekening brengen bij verzekerden die werkelijk een grotere kans op schade hebben. Voor de opstal- en de inboedelverzekering speelt de gezinssituatie en jouw postcode een belangrijke rol. Aan de hand van de postcode kunnen verzekeraars veel informatie achterhalen over het huis zelf en over de verzekerden. Er zijn namelijk statistieken over bijvoorbeeld het gemiddelde inkomen per postcode. Verzekeraars kunnen hierop mede de premie voor de opstalverzekering baseren, en dat doen ze ook.

lucifer.jpg

Waarom zijn jongeren duurder uit?

Bij de autoverzekering zien we dat verzekerden tot 24 jaar een hogere premie betalen. Dat komt omdat jonge bestuurders gemiddeld meer autoschades veroorzaken. Werkt het voor de opstalverzekering op dezelfde manier? Het antwoord komt niet uit het onderzoek van MoneyView. Het is de onderzoekers niet duidelijk of de verschillen voortkomen uit hogere schadecijfers bij jongeren, of dat het om een commerciële keuze van verzekeraars gaat. Feit is dat steeds meer verzekeraars jongeren onder de 30 véél meer laten betalen dan ouderen boven de 60 jaar. Inmiddels al meer dan 30 procent van alle partijen! Wij kunnen wel een paar redenen bedenken:

  • Jongeren claimen eerder schade op de opstalverzekering, terwijl oudere verzekerden het vaak zelf betalen;
  • Bij een jongere is er een grotere kans dat er kleine kinderen in huis wonen, dus een grotere kans op brand;
  • Ouderen hebben gemiddeld meer te besteden. Ze investeren vaker in woningverbeteringen en onderhoud;
  • Jongeren zijn zich mogelijk minder bewust van risico’s. Ze hechten mogelijk minder aan brandveiligheid in vergelijking met ouderen.

Het zijn een aantal zaken die voor de verzekeraars mee kunnen wegen bij het bepalen van de premie voor de opstalverzekering. 

Wat doe je tegen een te dure opstalverzekering?

De generatie tot 30 jaar is opgegroeid met het internet. Dat komt mooi uit, want online kun je binnen een paar minuten de opstalverzekering kiezen die goed afgestemd is op jouw situatie, maar dan tegen de laagste premie en de beste voorwaarden. Het is aan de verzekeraar om de premie te bepalen, maar aan jou om de meest geschikte opstalverzekering te kiezen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie