Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

De lockdown had een positief effect op het aantal inbraken

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Volgens het CBS is er in 2020 minder ingebroken in huizen. Dat was ook te verwachten, want inbrekers hadden na maart 2020 een kleinere kans op lege huizen. We waren massaal thuis, en dat vinden inbrekers geen ideaal uitgangspunt. Ze houden namelijk niet van toeschouwers. Het aantal woninginbraken lag in april 2020 ruim 70% lager dan in december 2019. Helaas gaan oude tijden weer herleven. Goed verzekeren is noodzakelijk, maar voorkomen is beter.

inbraken

Het aantal geregistreerde misdaden is in april 2020 naar een laag punt gezakt. In totaal ging het om 56.424 misdaden. Het gaat hierbij om inbraken, maar bijvoorbeeld ook om vernielingen, oplichting en discriminatie. Je kunt ter discussie stellen of de avondklok van het eerste kwartaal van 2021 effect heeft gehad op de coronabesmettingen, maar het heeft wel wonderen gedaan voor het aantal misdrijven. In april 2021 is het aantal bij de politie geregistreerde misdrijven gezakt naar 51.321. Dat lijkt nog steeds veel, maar niet als je het vergelijkt met april 2019. Toen zijn er 65.458 misdrijven gemeld. 

In mei 2020 hoefde je de deuren van je huis niet op slot te doen

Het laagterecord van het aantal woninginbraken was mei 2020. In Nederland zijn in die maand 1360 inbraken gemeld. In de maand mei 2019 ging het nog om het dubbele. Inbrekers hebben het in deze maand niet aangedurfd om een huis open te breken en deze leeg te roven. De buitendeuren niet op slot doen en de ramen openzetten was niet verstandig, maar het risico was wel kleiner in deze veilige maand.

Van alle misdrijven is het aantal inbraken het sterkst gezakt

Misdrijven als oplichting, vernieling en rijden onder invloed zijn ook gezakt door de coronamaatregelen. Woninginbraken zijn door het coronavirus te risicovol geworden voor inbrekers. Vooral de woninginbraken overdag zullen sterk gedaald zijn, maar er zijn geen statistieken bij het CBS over tijdstip van inbraken. 

Verdwijnen avondklok geeft inbrekers weer werk

De avondklok is weg, dus is het jachtseizoen van inbrekers weer geopend. Een logisch gevolg is dat het aantal inbraken weer sterk stijgt. Een langere tijd was het te risicovol om in te breken, nu het weer kan, zullen ze zeker hun kans grijpen. Zolang er nog wel coronabeperkingen blijven, zullen de inbrekers zich nog rustig houden. Zodra de horeca, bioscopen en ander entertainment in de avonduren weer volwaardig open gaat, zal dit blijken uit de inbraakcijfers.

inbreker2.jpg

Financiële gevolgen van inbraak zijn op te vangen, emotionele gevolgen niet

Het financiële aspect van een woninginbraak kun je goed verzekeren met de opstal- en de inboedelverzekering. De opstalverzekering vergoedt de schade aan het huis. De inboedelverzekering vergoedt de gestolen en vernielde spullen in huis die niet vastgenageld zitten aan de woning. Een woninginbraak heeft emotioneel ook een grote impact. Het gevoel van veiligheid wordt je namelijk ontnomen. Ze zijn jouw veilige thuis binnengedrongen, waardoor je jezelf niet meer veilig voelt in je eigen huis. 

Goed verzekeren noodzakelijk, voorkomen beter

Als inbrekers jouw huis uitgekozen hebben, gaat het ze lukken om binnen te komen. Je kunt het de inbrekers wel zo moeilijk mogelijk maken. Met goede beveiliging en met preventie kun je de kans op inbraak sterk verkleinen. Inbrekers hebben het vaak namelijk niet op een specifiek huis gemunt. Ze zoeken naar een eenvoudige ‘prooi’. Als ze solide sloten in jouw deuren zien, gaan ze het liever bij de buren proberen.

Wie kan beter tips tegen woninginbraak geven dan de politie. Op Politie.nl zie je de effectiefste tips en op de website laten ze ook zien hoe ramen en deuren opengebroken worden. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie