Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Waarom betaal jij je scheel aan premie woonverzekering en je buren niet?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 5 minuten

De premie van de opstalverzekering en inboedelverzekering is sterk afhankelijk van je postcode. In een stad heb je een grotere kans op brand of inbraak, dus betaal je meer dan op het platteland. Maar wist je dat soms veel meer premie moet betalen dan je buren met bijna dezelfde postcode? Poliswijzer deed een steekproef in Den Haag. Daar zagen we enorme premieverschillen voor hetzelfde rijtjeshuis. Hoe zit het met het premiebeleid van verzekeraars?

verschil-premie-woonverzekeringen-locatie.png

Ondoorzichtig risicobeleid

Verzekeraars stemmen de premie van je inboedelverzekering af op de buurt waar je woont. Premies kunnen flink verschillen per postcode, straat en zelfs huisnummer. Verzekeraars stellen hun eigen voorwaarden samen en mogen zelf bepalen welke premie ze in rekening brengen. De hoogte van de premie is afhankelijk van het risico, maar het beleid is erg ondoorzichtig.  In een postcodegebied waar een grotere kans op bijvoorbeeld inbraak of overslaande brand is, kan de verzekeraar je een hogere premie in rekening brengen. Hierdoor is de premie van de opstalverzekering (woonhuisverzekering) en de inboedelverzekering in een grote stad hoger dan de premie voor een vergelijkbaar huis op het platteland. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de risicogebieden per verzekeraar verschillen, soms per straat.

Wij hebben onderzocht hoe groot de premieverschillen zijn in Den Haag. Wij hebben gekozen voor de opstalverzekering in combinatie met de inboedelverzekering.

Premie woonverzekering verschilt tot wel 18% binnen Den Haag 

Wij keken naar de vier laagste premies voor de opstal- en de inboedelverzekering van verschillende postcodegebieden in Den Haag. Hieruit blijkt dat een gezin met kinderen voor een tussenwoning van circa 125 m² tussen de € 31 en € 37 per maand betaalt voor de inboedelverzekering plus de opstalverzekering. Op de duurste postcode betaal je ongeveer 18% meer dan op de goedkoopste postcode. Maar vreemd genoeg liggen deze postcodes dicht bij elkaar. Door een 'dure postcode' kunnen buren dus een veel hogere premie betalen.

Schokkende verschillen bij de duurdere verzekeraars

Wij hebben de premies van de duurste verzekeraars ook vergeleken, en daar zijn de verschillen tussen postcodes ronduit schokkend. In de duurste postcode betaal je 34% meer voor de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De kans op inbraak zal niet veel verschillen, want de postcodes liggen dicht bij elkaar. Inbrekers willen gerust een ommetje maken voor een inbraak. Zij letten niet op postcodegebieden, maar slaan toe waar ze het eenvoudigst geld binnen kunnen halen. Helaas richten verzekeraars zich vooral op postcodes. Beter kunnen ze kijken naar de kwaliteit van de inbraakbeveiliging. Bij de duurste verzekeraar betaal je met een tussenwoning € 80 voor de inboedel- en de opstalverzekering. Dat is ruim twee keer zoveel dan bij de goedkoopste!

Waarom betaalt jouw buurman minder voor dezelfde opstalverzekering?

Verzekeraars letten op de postcode voor het inschatten van de risico’s die ze denken te lopen. Hierbij moeten ze soms harde grenzen stellen. Maar je weet niet welke verzekeraar jouw postcode als een zeer groot risico inschat. De premie kan voor jou bijvoorbeeld veel hoger zijn als je niet op  nummer 16, maar op 16A woont. Verzekeraars hoeven hun beleid hierin niet te delen, en dat doen ze ook niet. Ze zijn zelf de baas over het beleid, maar je kunt je er gelukkig wel tegen verzetten. Vergelijk daarom regelmatig jouw premie met wat andere verzekeraars rekenen. Wij bieden hier inzicht in en berekenen  wat voor jou de beste inboedel- en opstalverzekering is. Jouw postcode valt bijvoorbeeld nog net in het postcodegebied met een verhoogd risico. Jouw buurman met een postcode hier net buiten is goedkoper uit. Het kan zelfs zo zijn dat je buurman die op de hoek woont meer premie betaalt dan de buurman in het midden van de straat. Hoekwoningen kunnen namelijk worden gezien als inbraakgevoeliger. 

woon-huis-puzzel.jpg

Wetenswaardigheden over premieverschillen 

  • In Den Haag betaalt ons voorbeeldgezin minimaal € 31 per maand voor de opstalverzekering en de inboedelverzekering voor een soortgelijk huis. In andere delen komt de premie op:
    • Noord-Limburg: € 28 per maand
    • Oost-Groningen: € 26 per maand 
    • Amsterdam: € 36 per maand 
  • We hebben ons bij de gemiddelde premies gebaseerd op de goedkoopste verzekeraars. De duurste verzekeraar voor de combinatie opstal- en inboedelverzekering zit op een premie van € 80 per maand in Den Haag. Dat is een verschil van maar liefst bijna € 50 per maand vergeleken met het goedkoopste woonpakket (inboedel- en opstalverzekering).
  • Kiezen voor een eigen risico zorgt voor een lagere premie
  • Voor een paar euro extra kun je ook de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren toevoegen aan het woonpakket met de opstal- en de inboedelverzekering.

Woonverzekeringen zijn geen eenheidsworst

De grote premieverschillen per postcode zorgen er voor dat je bij een verhuizing altijd eerst moet vergelijken. Mogelijk rekent jouw verzekeraar een veel te hoge premie doordat je nieuwe postcode in het dure tarief valt bij je huidige verzekeraar. Ook als je niet verhuist moet je eigenlijk jaarlijks je woonverzekeringen vergelijken. Zo voorkom je een domper als je schade hebt en zorg je ervoor dat je niet iedere maand teveel betaalt voor jouw verzekeringen. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 31 maart 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie