Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Meer woningbranden maar minder schade

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Sinds maart 2020 werken we massaal thuis, voor zover mogelijk. Het is goed voor het milieu en de verkeersdrukte is sterk afgenomen. Het thuiswerken heeft ook een keerzijde. In 2020 zijn er meer brandschades geclaimd bij de woonverzekeraars

poliswijzer-brand-nieuwsbericht.png

Jaarlijks publiceert Verbond van Verzekeraars Het Risicomonitor Woningbranden. In de periode van 2015 tot en met 2018 is het aantal woningbranden sterk gezakt, mogelijk door meer aandacht voor brandveiligheid. In 2018 ging het nog om 80.582 claims bij verzekeraars, terwijl het er in 2015 nog 103.315 waren. In 2019 is het aantal claims zelfs gezakt naar 64.879. In 2020 is de dalende trend doorbroken. Vorig jaar ontvingen verzekeraars 66.657 claims. Vooral in de provincie Overijssel ontstonden er opvallend veel branden. 

In 2020 een schadelast van 225 miljoen euro

Er zijn in 2020 meer schades geclaimd bij verzekeraars dan in 2019, maar toch is de totale schadelast wel gezakt. In 2019 hebben verzekeraars € 248 miljoen uitgekeerd aan verzekerden. In 2020 komt het uit op € 225 miljoen. Het Verbond heeft geen conclusies getrokken uit het stijgende aantal branden, maar vermoedelijk komt dit door het thuiswerken. Thuiswerken kan ook direct de reden zijn voor de gemiddeld lagere schade-uitkering per brand. Als er bewoners thuis zijn worden branden in de woning eerder ontdekt. 

Meeste woningbranden in Overijssel

In 2020 zijn in de provincie Overijssel naar verhouding de meeste woningbranden geclaimd. Het gaat om 10,9 woningbrandclaims per 1000 huishoudens. Andere provincies met veel brandschadeclaims zijn Limburg (10,6) en Noord-Brabant (10,6). 

Vooral schades tijdens jaarwisseling en stormen

Over het jaar 2018 heeft het Verbond het aantal woningbranden in een grafiek gezet om aan te geven dat vooral de jaarwisseling een risico is. Uit deze grafiek blijkt dat de piekmomenten liggen op 31 december en op 1 januari. In de grafiek zien we nog één uitschieter, namelijk 18 januari 2018. Toen trok er een zeer zware storm over Nederland. Je zou het niet zeggen, maar bij een storm met een heftige regenbui heb je een grotere kans op brand. Dit blijkt ook uit gegevens van het Verbond uit 2016 over de jaren 2014 en 2015. De branden worden ook deels veroorzaakt door blikseminslagen.

woonverzekering-brandschade.PNG

Bron: Verzekeraars.nl

Branden ontstaan vooral door menselijk handelen

De nummer één oorzaak van een woningbrand is menselijk handelen. Dit kan zijn door vuurwerk, maar bijvoorbeeld ook door een vergeten pan op het vuur in de keuken of door een foutje met het aansteken van de open haard. De nummer twee en drie oorzaken zijn kortsluiting en werkzaamheden in het huis. 

Brandschade kun je goed verzekeren, mensenlevens niet

De materiële schade na een brand kun je goed verzekeren met een opstalverzekering en een inboedelverzekering. De bewoners kun je beschermen met rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere etage rookmelders te hangen. Wacht vooral niet tot volgend jaar. Rookmelders kunnen de schadelast beperken en levens redden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 7 oktober 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie