Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Top 5 brandoorzaken

door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten

Bij Pasen denk je aan eieren, een extra vrije dag en misschien paasvuren. Gelukkig worden paasvuren nooit ontstoken in de buurt van huizen, maar er zijn andere gevaren die wel voor brandgevaar zorgen. Met de inboedelverzekering en de opstalverzekering leg je het risico bij een verzekeraar neer. Deze verzekeringen keren uit bij brandschade aan je inboedel en huis. Leer van de 5 grootste veroorzakers van brand.

top-5-brandoorzaken.jpgDe financiële gevolgen van een brand vang je op met een opstalverzekering (voor het huis) en de inboedelverzekering (voor spullen in jouw huis). Wij helpen jou aan de meest geschikte verzekeringen tegen een aantrekkelijke premie, maar alle leed is niet op te vangen met geld. In een brand verlies je ook bezittingen die niet te vervangen zijn. Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld erfstukken en foto’s verloren gaan in een brand. Wat zijn de top 5 van grootste gevaren veroorzaakt door mensen? 

Oorzaak #5 – Kaarsen brengen sfeer en ellende

Kaarsen brengen zeker gezelligheid, maar wees voorzichtig. Veiligheid boven alles! Neem de volgende tips mee ter voorkoming van brand:

  • Gebruik stabiele en niet brandbare kaarsenstandaards;
  • Zet kaarsen niet in de buurt van brandgevaarlijke objecten;
  • Kijk uit met huisdieren;
  • Brand geen kaarsen in ruimtes waar niemand is.

Oorzaak #4 – Sigaretten zijn op meerdere manieren dodelijk

Even in bed of op de bank nog een sigaretje roken voordat je gaat slapen. Het gaat bijna nooit fout, je bent er namelijk zelf blij. Meestal zal de schade beperkt blijven tot een brandgat in een laken of de bank. Het echte gevaar ontstaat bij het in slaap vallen. Een foutje kan gebeuren en is gewoon verzekerd in de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Zolang er geen opzet in het spel is, keert de verzekeraar de schade uit.

Oorzaak #3 – Klussen en werkzaamheden in huis

Even een nieuwe laag bitumen op het platte dak van het schuurtje branden of een mobiel kacheltje inzetten omdat je een nieuwe cv-installatie plaatst. Het bespaart geld om dit soort werkzaamheden zelf te doen, maar houd wel rekening met de veel grotere kans op brand. Bespaar liever geld op de verzekeringen door het kritisch vergelijken van de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Het bespaarde geld kun je weer toevoegen aan het budget voor de volgende verbouwing.

Oorzaak #2 – Brand veroorzaakt door het koken

Het zal je niet verbazen dat de meeste branden in huis ontstaan in de keuken. De belangrijkste veroorzakers zijn pannen en het fornuis. Vooral het vergeten van pannen en het fornuis veroorzaakt brandjes. Tip: gebruik altijd een kookwekker! Als je indut of het gewoon vergeet kun je vertrouwen op de ouderwetse kookwekker. En maak ook gebruik van brandmelders. Als het toch mis gaat wil je niet door een brand overvallen worden. De verzekeraar vergoedt de schade, maar een brand is en blijft onwenselijk.

Oorzaak #1 – Brandstichting

Voor de grap vuurwerk door de brievenbus gooien of een container naast een huis in de brand steken zijn nog maar twee voorbeelden van brandstichting. Verrassend genoeg is dit de #1 van brandoorzaken door menselijk handelen, aldus de brandweer. Bij brandstichting gaat het om een opzettelijk veroorzaakte schade, maar de schade kun je claimen op de inboedelverzekering en de opstalverzekering. uiteraard betaalt de verzekeraar de schade niet als je zelf het huis in de brand steekt.

De financiële schade aan jouw huis door een brand kan enorm zijn. Maak dit het probleem van een verzekeraar. Het bedrag dat de verzekeraar vergoedt na brandschade aan je spullen verschilt per verzekeraar. Om die reden geven wij in onze vergelijker ook inzicht in de verschillen tussen de hoogte van de uitkering in de inboedelverzekering. Benieuwd wat jouw verzekeraar uitkeert en naar de verschillen in premie tussen verzekeraars? Start dan de vergelijking en maak ook kennis met onze crashtest! 

inboedelverzekering-header.png
 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie