Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Je huis verzekeren kun je zelf eenvoudig regelen

Je huis verzekeren is verstandig en verplicht door de bank als je een hypotheek hebt afgesloten voor je koopwoning. Door een brand, storm of een inbraak kan jouw huis namelijk zwaar beschadigd raken. Als je niet verzekerd bent, draai je zelf voor de herstelkosten op. Verzeker ook je spullen in huis (inboedel). Met een opstal- en een inboedelverzekering kun je jouw bezittingen beschermen tegen grote gevaren.

Huis verzekeren: welke verzekeringen heb je nodig?

Een woning verzekeren gaat verder dan het verzekeren van de brandgevaren. Je verzekert je huis bijvoorbeeld ook tegen storm, hagel, inbraak en tegen veel soorten waterschades. Je verzekert je huis omdat je voor tonnen euro’s aan schade kunt oplopen aan je huis. 

Welke verzekeringen heb je nodig voor een huis?

Huurders van een huis hoeven het huis zelf niet te verzekeren. Dit is de taak van de eigenaar van het pand. Als woningeigenaar ben je verplicht om het huis te verzekeren voordat je het huis bij de notaris op naam krijgt. Deze verplichting komt van de bank waar de hypotheek voor het kopen van het huis is afgesloten. Bij het kopen zonder een hypotheek geldt deze verplichting niet, maar het niet verzekeren van je huis is onverstandig. Bijvoorbeeld door een brand of storm kan je huis verwoest raken. Je huis verzeker je dus goed met een opstalverzekering

Andere verzekeringen die je voor je huis nodig hebt naast de opstalverzekering:

  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering particulieren
  • Glasverzekering

Samenvattend worden ze vaak woonhuisverzekering genoemd.

Ook de kostbaarhedenverzekering en de buitenhuisdekking kunnen van toegevoegde waarde zijn. Deze dekkingen zijn vaak een aanvullende verzekering in de inboedelverzekering.

Huis verzekeren verplicht?

Je bent niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De verplichting wordt je via de notaris opgelegd bij het kopen van een huis met een hypotheek. Ga dus vóór de overdracht bij de notaris woonverzekeringen vergelijken. Een woonverzekering afsluiten doe je namelijk niet bij een willekeurige verzekeraar. Als je verstandig bent, kies je de goedkoopste woonverzekering met de ruimste dekking. Je hebt een opstalverzekering nodig als je kostbare schade goed verzekerd wilt hebben. Door een kleine brand kan je huis al een schade oplopen van tienduizenden euro’s. Als je een hypotheek afsluit, denk dan dus ook aan de woonverzekeringen.

huis-verzekering.png

Met de inboedelverzekering verzeker je jouw spullen in huis

De inboedelverzekering sluit je af voor de bezittingen in het huis. Het gaat niet alleen om waardevolle spullen. Door een brand kun je alles kwijt raken. Ook het vervangen van bijvoorbeeld kleding en keukenspullen is alleen al kostbaar. Met de uitgebreide inboedel all risk, biedt de inboedelverzekering een zeer ruime dekking. Ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt, krijg je dan vergoed. Als spullen goed verzekerd zijn, kun je financiële tegenvallers voorkomen. Persoonlijke spullen zijn verzekerd en mogelijk ook geleende spullen zijn onder voorwaarden meeverzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Met de inboedel- en opstalverzekering heb jij je huis en spullen verzekerd. Veroorzaak jij of veroorzaakt jouw gezinslid of huisdier schade aan anderen? Dan kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) vergoedt deze schade, zowel letselschade als materiële schade. Het kan gaan om schade die veroorzaakt is door een gezinslid, maar ook schade door je huis is meeverzekerd. Er waait bijvoorbeeld een dakpan van je huis op een passerende auto. Je huis is standaard meeverzekerd. De AVP wordt gezien als een onderdeel van de woonverzekering. De woonverzekeringen verzekeren dus ook de aansprakelijkheid. De AVP biedt een wereldwijde dekking.

De glasverzekering is ook een noodzakelijke verzekering

Glasdekking is vaak een aanvullende verzekering in de opstalverzekering. In verschillende verzekeringen is de glasdekking een standaard onderdeel van de opstalverzekering. Verzeker ramen wel mee, want de HR+++ ramen zijn kostbaar om te vervangen. Niet bij elke verzekeraar is glas standaard meeverzekerd. Let daar dus goed op als je een vergelijking maakt.

Verzekeren huis - Wat zijn de gemiddelde kosten?

Het liefst heb je een goedkope woonverzekering, maar wel met een goede dekking. Bij schade moet je erop kunnen vertrouwen. De premie verschilt sterk, want verzekeraars stemmen de premie af op de omvang van het risico. Ook verschilt de premie sterk per regio. In de Randstad betaal je een hogere premie dan bijvoorbeeld in een dorp in Groningen. 

Wat kost het eigenlijk voor een gezin met een modaal inkomen om alle woonverzekeringen (de inboedelverzekering, opstalverzekering en de AVP) af te sluiten? 

Wat kosten de woonverzekeringen voor een tussenwoning in een dorp in Groningen:

Ongeveer € 25 tot € 40 per maand (2022).

Wat kosten de woonverzekeringen voor een tussenwoning in de Randstad:

Ongeveer € 32 tot € 45 per maand (2022).

Wil je meer weten over het verzekeren van je huis? We helpen je graag met het vinden van woonverzekeringen die perfect bij jouw huis en bij jouw persoonlijke situatie passen.

Vergelijk woonverzekeringen


Geactualiseerd: maandag 18 juli 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie