Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen niet meer verzekerd

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Zonnepanelen zijn normaal gesproken meeverzekerd in de opstalverzekering, maar de dekking is soms beperkt. Het is namelijk de vraag of onzichtbare hagelschade verzekerd is. Dat is schade die van de buitenkant niet waarneembaar is omdat de schade in het paneel zit. Wat krijg je nog vergoed bij (onzichtbare) hagelschade aan je zonnepanelen?

zonnepanelen.png

Hagelschade is een bedreiging voor zonnepanelen. Een paar forse hagelstenen kunnen kostbare zonnepanelen binnen een paar seconden onbruikbaar maken. De kans op hagelschade is vooral goot voor zonnepanelen die op een plat dak liggen en ook nog in zuidelijke tot westelijke richting liggen, meldt Solarmagazine. Naast schade die je aan de buitenkant van de panelen ziet, kan er ook onzichtbare schade ontstaan. Sommige verzekeraars hebben onzichtbare schade nu uitgesloten in de opstalverzekering.

Is hagelschade aan zonnepanelen meeverzekerd?

Zonnepanelen bevestigd op het huis zijn hierdoor een onderdeel van het huis geworden. Ze zijn daarom verzekerd tegen hagelschade, net zoals het huis zelf. Het is anders als verzekeraars de dekking voor schade aan zonnepanelen in de polisvoorwaarden hebben beperkt of zelfs uitgesloten.

Onzichtbare schade zorgt voor discussies

Door hagel kan er onzichtbare schade ontstaan aan zonnepanelen. Optisch lijken ze onbeschadigd, maar van binnen is er schade, waardoor het rendement van de panelen zakt. Door de inslag van hagelstenen kunnen er haarscheurtjes ontstaan in de zonnecellen. Die scheurtjes worden ook wel microcracks genoemd. Het probleem met onzichtbare schade is dat het maanden kan duren tot de schade meetbaar is. Bij een afnemend rendement kan de verzekeraar ook nog in twijfel trekken of het veroorzaakt is door hagelschade. 

zonnepanelen-huis.png

Om getouwtrek te voorkomen hebben meerdere verzekeraars besloten om onzichtbare schade aan zonnepanelen niet meer te verzekeren. Ze hebben het uitgesloten in de polisvoorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om de verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer.

Hoe zit het met jouw opstalverzekering?

In de polisvoorwaarden kun je lezen welke dekking de verzekeraar biedt voor schade aan zonnepanelen. Verzekeraars die dergelijke schades uitsluiten, zullen het specifiek in de voorwaarden opnemen. Zijn jouw zonnepanelen niet bevestigd aan het huis, maar liggen ze bijvoorbeeld los op het platte dak? Dan is het de vraag of je bij schade aan de zonnepanelen aanspraak kunt maken op de opstalverzekering of de inboedelverzekering. Let hier goed op, want je wilt er niet pas bij een schade achter komen dat je het niet goed verzekerd hebt. 

Bij het vergelijken van woonverzekeringen stellen wij de vraag of je zonnepanelen hebt. De verzekeraar moet namelijk op de hoogte zijn van de aanwezigheid van zonnepanelen. Het hebben van zonnepanelen heeft  ook invloed op de maximale uitkering uit de verzekering. Maak een vergelijking op Poliswijzer.nl en neem hierin gelijk de zonnepanelen mee.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd:

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie