Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

Zonnepanelen – Hoe, wat en waar verzekeren?

door Juul Dijkhuis

Eind 2018 lagen er al ruim 12 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. In 2019 wordt een verdere stijging verwacht. Zonnepanelen zijn duur, dus je wilt ze goed verzekeren. Wat vergoeden verzekeraars bij schade, en zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd?

zonnepanelen.png

Zonne-energie zorgt nog maar voor 2,2% van de energieproductie in Nederland. De groei zit er flink in, maar in vergelijking met andere Europese landen loopt Nederland fors achter. Voor je energierekening kunnen zonnepanelen wonderen doen. In de Energievergelijker van onze zustersite Gaslicht.com kun je de opbrengst van zonnepanelen meenemen en ontdekken welke leverancier het meest aantrekkelijke contract biedt. Maar hoe  het zit met het verzekeren is voor veel eigenaren van zonnepanelen onderbelicht. Wij leggen het graag uit.

Zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd?

Aan het huis vastgemaakte zonnepanelen zijn in veruit de meeste gevallen meeverzekerd in de opstalverzekering. Maar er kunnen wel beperkingen gelden. Bij diefstal krijg je mogelijk geen vergoeding als ze niet vastgenageld zitten aan het huis/dak. De manier van monteren van de zonnepanelen is dus van invloed op de verzekering. Verzekeraars zien ze als onderdelen van het huis als ze vastgenageld zitten aan het huis. Staan je zonnepanelen los op een plat dak of zijn de panelen vastgeklikt aan het dak, dan vallen deze niet altijd onder je opstalverzekering maar onder je inboedelverzekering

Let goed op het verzekerde bedrag

Zonnepanelen hebben een waarde van duizenden euro’s. Er kan een vreemde situatie ontstaan door het plaatsen van zonnepanelen. Na het monteren vormen ze een onderdeel van het huis. Hierdoor is de herbouwwaarde van het huis gestegen. Je huis had bijvoorbeeld een herbouwwaarde van € 200.000. Je plaatst er panelen op met een waarde van € 10.000. In principe zou het verzekerde bedrag in de opstalverzekering verhoogd moeten worden. In plaats van de huidige verzekering aanpassen, kun je beter eerst vergelijken en gelijk een op het risico afgestemde opstalverzekering afsluiten. 

Zonnepanelen op een huurhuis verzekeren

Een huurhuis verzeker je niet zelf, dat doet de verhuurder namelijk. Toch wil je op de huurwoning geplaatste panelen wel verzekeren, en dat kan in de inboedelverzekering. Er is nog wel een actie vereist. Je moet het namelijk wel expliciet door de verzekeraar aan laten tekenen. Je kunt ze onder de noemer ‘huurdersbelang’ meeverzekeren in de inboedelverzekering. 

Kun je defecte zonnepanelen claimen bij de verzekeraar?

Bij een defect door een storm, brand of door een poging tot diefstal kun je de schade vaak claimen op de opstalverzekering. Bij een defect door niet verzekerde oorzaken vergoedt de verzekeraar niets. Dus bij een gebrek in een zonnepaneel draag je de kosten zelf. Mogelijk kun je bij de leverancier of de fabrikant van de panelen aankloppen. 

gaslicht.png

Wist je dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer op 7 jaar ligt? Met een goede verzekering bescherm je ze ook nog tegen bepaalde schadeoorzaken. Ze gaan met gemak 20 jaar mee. Oudere zonnepanelen verliezen wel aan kwaliteit, maar je hebt het geïnvesteerde bedrag toch al terug.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie