Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgen zonnepanelen voor een grotere kans op brand?

door Juul Dijkhuis

Zonnepanelen worden vaak bevestigd aan of op een huis. Hierdoor zijn ze onderdeel van de woning geworden en dus standaard meeverzekerd in de opstalverzekering. Leveren zonnepanelen extra brandgevaar op? Je wilt natuurlijk geen energie besparen ten koste van je eigen veiligheid. En is brandschade door zonnepanelen verzekerd?

woon-zonnepanelen.png

Het verduurzamen van je huis kun je doen met zonnepanelen. Ze drukken de energiekosten en je doet ook nog eens iets aan duurzaamheid. Twee vliegen in één klap dus. Maar verzekeraars zijn er niet altijd zo blij mee. Er bestaat namelijk een verhoogde kans op brand door zonnepanelen. Dat gebeurt overigens bij minder dan 0,01% van de huizen en bedrijven waar zonnepanelen op liggen. Veel van deze branden kunnen voorkomen worden door het kiezen van veilige systemen en deskundige bedrijven voor het installeren van de panelen. 

Hoewel het aantal dakbranden in verhouding tot het aantal zonnepanelen meevalt, was er toch een reden de zaken nader te onderzoeken. ECN/TNO heeft in 2019 onderzoek gedaan in samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Vooral het in-dak systeem zorgt voor grotere kans op brand

Er zijn meerdere systemen die installateurs kunnen gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen op je huis. Twee gebruikelijke systemen zijn het op-dak systeem en het in-dak systeem. De benaming verraadt voor een groot deel het verschil. Bij het op-dak systeem worden de panelen op de dakpannen gemonteerd. 

Met het in-dak systeem vormen de panelen als het ware het dak. Door deze manier van monteren liggen de panelen dicht tegen de onderliggende delen aan. Het zijn vaak brandbare onderliggende delen, zoals isolatiematerialen en folies. Door een foutieve montage of een fout in het systeem kunnen de panelen in brand vliegen. Met het op-dak systeem is dit minder ernstig, omdat er nog onbrandbare delen zitten tussen de panelen en de isolatiematerialen, namelijk de dakpannen.

Woon je in een huurhuis of een koophuis?

Het maakt verschil of je in een huurhuis of koophuis woont. De eigenaar van het huis zorgt voor het verzekeren van het huis. De huurder verzekert dus alleen de spullen in huis. Op of aan het huis gemonteerde zonnepanelen kun je als huurder wel meeverzekeren in de inboedelverzekering. Hiervoor kun je bij de verzekeraar vragen om het meeverzekeren van huurdersbelang. Hierin kun je door jezelf aangebrachte verbeteringen aan je huurhuis verzekeren, dus ook de zonnepanelen. Een voorwaarde is wel dat het jouw zonnepanelen zijn en niet van de verhuurder van het huis.

Is brand door zonnepanelen verzekerd?

Bij de meeste opstalverzekeringen is brand door zonnepanelen meeverzekerd. Verzekeraars moeten het expliciet uitsluiten, anders is het gewoon meeverzekerd. Ze vormen namelijk een onderdeel van het huis omdat ze op of aan het huis bevestigd zijn. Op platte daken komt het weleens voor dat ze niet echt bevestigd worden. In dat geval zijn ze niet meeverzekerd in de opstalverzekering. Verzekeraars kunnen speciale voorwaarden en clausules opnemen over het verzekeren van zonnepanelen. Kijk dus altijd de polisvoorwaarden erop na.

Iedereen kan zich installateur van zonnepanelen noemen

Zelf kun je ook een aantal dingen doen om de veiligheid van je zonnepanelen te waarborgen: 
- Kies altijd voor een bedrijf met gekwalificeerde installateurs. In Nederland bestaat er voor het installatiebedrijf het zogenaamde “Zonnekeur” certificaat. 
- Laat je zonnepanelen nooit door een ‘gewone’ dakbedekker installeren.
- Kies voor panelen van een betrouwbaar merk. 
- Kies voor een gedegen merk omvormer. Hang desgewenst een rookmelder op in de buurt van de omvormer. 

woon-zonnepanelen-2.jpg

Verdere gevolgen van een verkeerde installatie

Door een ondeskundige montage kun je ook last van lekkage krijgen. Je moet wel weten hoe je de panelen op het dak vast maakt. Het is niet een kwestie van schroeven erin draaien en vast is vast. Een verkeerde hellingshoek ten opzichte van de zon zorgt voor een tegenvallende opbrengst. Ook de plek waar de zonnepanelen komen moet goed worden uitgezocht.

Is stormschade aan de zonnepanelen verzekerd?

Voor zonnepanelen kun je een speciale verzekering afsluiten, maar vaak biedt de opstalverzekering voldoende dekking. Als zonnepanelen niet zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden is stormschade aan de zonnepanelen verzekerd. 

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie