Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Waar gaan inbrekers heen op vakantie?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

We beginnen met goed nieuws. Het aantal inbraken is gehalveerd in zeven jaar tijd. Maar vooral tijdens de vakantie in de zomermaanden nemen inbrekers extra klusjes aan in bepaalde plaatsen. In welke plaatsen kun je beter je schoonmoeder in jouw huis zetten om het huis te bewaken tijdens je vakantie?

inbreker.png

Volgens een woordvoerder van de politie is de kans op inbraak met 90% te reduceren door goede preventie. Dat is niet een lampje bij de voordeur laten branden tijdens de vakantie. Goed hang- en sluitwerk heeft meer effect. Met verlichting kun je de kans op inbraak wel verkleinen, maar verwacht geen wonderen. De ramen en deuren sluiten verjaagt de gelegenheidsdief. Hij of zij zoekt liever verder naar een huis waar ze gastvrijer zijn en een insluipmogelijkheid bieden.

Waar slaan inbrekers hun slag?

Het AD heeft uitgezocht waar in de zomermaanden veel meer wordt ingebroken in vergelijking met andere maanden. De grootste uitschieters zijn toeristische gebieden, maar het zijn niet de locaties waar buitenlandse toeristen de rolkoffertjes heen rollen. In de grootste attractie van Nederland, Amsterdam, wordt in de zomermaanden maar 1,4% vaker ingebroken. De gemeenten met de sterkste stijgingen in de zomermaanden zijn:

•    Zeewolde (+193,3%)
•    Loon op zand (+108,3%)
•    Veere (+83.7%)
•    Zutphen (+74,8%)
•    Bunnik (+73,9%)

Elke 12 minuten een inbraak

Veel minder inbraken is mooi, maar waan je niet veilig. Gemiddeld is er één inbraak in Nederland per 12 minuten. Dat ze vooral in de zomer toeslaan is goed voor te stellen. Veel mensen zijn op vakantie en op warme dagen zijn wél bewoonde huizen ook nog eens toegankelijker door open ramen en deuren. Nodig inbrekers dus niet uit maar jaag ze juist weg met een goede preventie. Als ze toch binnenkomen, kun je voor de financiële schade vertrouwen op de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

Doe aangifte

De gestolen spullen kun je claimen op de inboedelverzekering, maar doe vooral wel aangifte van de inbraak. Dat is lastiger als je op vakantie bent, maar wel mogelijk. Namelijk online via Politie.nl of je belt met de politie vanuit het buitenland via telefoonnummer: (0031) 343578844. Liggen er nog pinpasjes thuis? Blokkeer deze gelijk. Dat kan via de bankieren app. Laat vooral geen grote bedragen aan geld thuis liggen. In de inboedelverzekering is geld maar beperkt meeverzekerd. Ook geen grote bedragen verstoppen in een kluis. Deze krijgen ze echt wel open als ze de tijd hebben. In de inboedelverzekering kan een eigen risico gelden. Het meerdere keert de verzekeraar aan jou uit.

inbreker2.jpg

De ‘niet thuis’ trucjes

Steekt er een takje tussen de voordeur en het kozijn? Dit is een manier van inbrekers om erachter te komen of je op vakantie bent. Bel gelijk de politie als het jou overkomt. Ze gaan de dader van het plaatsen van het takje niet vinden, maar extra surveilleren tijdens de vakantie kan al effectief zijn. Helaas heb je daar niets aan als je al op vakantie bent.

Goede tips

  • Haal de reservesleutel tijdens de vakantie onder de deurmat vandaan en onthef ook de tuinkabouter met de vishengel in z’n hand van zijn taak als sleutelbewaarder. 
  • Bekijk je huis eens door de ogen van een inbreker. Zo ontdek je hoe inbrekers jouw huis zien en ontdek je de zwakke plekken.
  • Deel niet op social media wanneer je op vakantie bent. Plaats de vakantiefoto's pas na thuiskomst.
  • Installeer lampen met een bewegingssensor. Inbrekers hebben een allergie voor licht.
  • Informeer de buren en richt een WhatsApp buurtpreventiegroep op als deze er nog niet is.

Wil je meer weten over de inboedelverzekering? Lees het in onze kennisbank.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie